Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 otsikkona on Kartasto. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut näyttelyyn 56 taiteilijaa, jotka johdattavat näyttelykävijät polveilevalle tielle kartoittamaan maailmaa. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Kuvataideviikot avautuu yleisölle 17. kesäkuuta ja on avoinna elokuun loppuun saakka.
– Kartasto käsittelee ihmisten tarvetta ymmärtää ja hallita ympäröivää todellisuutta. Se käsittelee rajoja ja vallankäyttöä, kuraattori Veikko Halmetoja kertoo.
Näyttelyssä paneudutaan muun muassa julkisen tilan valtasuhteisiin.
– Meillä on entistä vähemmän omistussuhteista vapaata tilaa. Omistaminen on valtaa ja sitä valtaa käytetään usein rajoittamaan olemista ja liikkumista. Myös yhteinen tila on nykyään usein vartioitua. Rautatieasemilla on ihana maleksia, mutta asiaton oleskelu on niillä kielletty, Halmetoja huomauttaa.
– Pekilon ensimmäisestä kerroksesta tulee maleksijan paratiisi. Rakennan näyttelyä, jossa saa viihtyä, Halmetoja lupaa.
Näyttelyssä käsitellään myös päänsisäisten maailmojen kartoittamista, erilaisia maailmankatsomuksia ja suurvaltapolitiikkaa. Vaikka osa teoksista esittää kriittisen näkökulman vaikeisiin aiheisiin, se ei estä naurua.
Nauru on väline purkaa valtaa, Halmetoja muistuttaa.
Veikko Halmetoja on valinnut taiteilijoita laajalla ikähaitarilla, eri puolilta Suomea.
– Mukana on paljon taiteilijoita, joista osa on yleisölle vielä tuntemattomia. Olen löytänyt kiinnostavia tekijöitä opettaessani eri taidekouluissa. Joukossa on totta kai myös vanhempaa kaartia ja tunnettujakin nimiä, Veikko Halmetoja kertoo.
Kartaston taiteilijoihin lukeutuu myös Kuvataideviikkojen entisiä taiteellisia johtajia: vuoden 2012 näyttelyn kuraattori Ilona Valkonen ja vuoden 2015 kuraattorit Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger.
– Olen kutsunut mukaan taiteilijoita, joiden katson panostavan vakavissaan siihen, että ymmärtäisimme ja hahmottaisimme maailmaa asteen verran paremmin. He ovat kartoittajia, nykyajan tutkimusmatkaajia, Halmetoja kuvailee.
Aiemmilta vuosilta tuttuja nimiä ovat muun muassa Antti Laitinen, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Arttu Merimaa ja Kaj Stenvall. Pitkän linjan tekijöitä, joita ei ole aiemmin nähty Mäntässä ovat muun muassa Timo Vuorikoski ja Stefan Bremer. Palkittuja taiteilijoita ovat esimerkiksi Paul Gustafsson, Pasi Soukkala ja Hanna Keynäs. Heidät kaikki on valittu joskus erityistä tukea tarvitsevien taiteilijain työskentelyä tukevan Kettuki ry:n vuoden taiteilijaksi.
– Halusin tuoda näyttelyyn myös kuvataiteen rajapintoja. Tätä edustaa esimerkiksi feministitutkija Saara Särmä, joka tekee tutkimustyössään poliittisia kollaaseja ja on tunnettu All Male Panel -ilmiön esiinnostamisesta. Feministisen näkökulman esiintuojia on myös Emilia Kokko, jonka Turiseva Tissi -hahmo ilahduttaa videoteoksissa, Halmetoja kertoo.
– Lupaan näyttelyvieraille kokemuksia ja ajateltavaa, kauneutta ja rumuutta sekä teoksia, jotka jättävät muistijäljen. Muistan itse useita teoksia ensimmäisestä vuoden 1993 näyttelystä ja minulle on kunnia-asia, että 25 vuoden kuluttua joku sanoo samaa vuoden 2018 näyttelystä, Veikko Halmetoja sanoo.