12.6.2024

Kesäkuussa tarjolla näyttelyitä ja kirjallisuutta, musiikkia ja tanssia

Pirkanmaan festivaalien kesä on käynnistynyt, ja pelkästään kesäkuun aikana on jäljellä vielä kuusi tapahtumaa. Pispalan Sottiisi tarjoilee tästä päivästä alkaen kymmenistä esiintyjäryhmistä koostuvan ohjelmakattauksen kaikenikäisille kansantanssin ja kansanmusiikin ystäville. Kangasala Classic puolestaan kutsuu kamarimusiikki-elämysten äärelle torstaista 13.6. alkaen.

10-vuotisjuhlaansa viettävä Finlayson Art Area levittäytyy loppuviikosta Finlaysonin alueen ulko- ja sisätiloihin, ja Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, Mäntän kuvataideviikot, Pekilon näyttelytilaan Mäntän keskustaan. Molemmat taidetapahtumat ovat käynnissä elokuun loppupuolelle saakka. Juhannuksen jälkeen Tampere kokoaa myös flamencon harrastajat ja ammattilaiset yhteen Tampereen Flamencoviikkoon ja Sastamalassa nautitaan 40. kerran Vanhan kirjallisuuden päivistä.

Pispalan Sottiisi 12.–16.6. 

Tuhat osallistujaa eri puolilta Suomea ja ulkomailta tuovat arvokkaan panoksensa tämänvuotiseen tanssin riemuun! Pispalan Sottiisin maksuttomia konsertteja voi seurata ostoskeskuksissa ja Laikunlavalla, pääsymaksulliset konsertit ja illanvietot järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella ja Pyynikkisalissa, pääjuhla puolestaan Pyynikin urheilukentällä. 

Sottiisin aikana lavalle nousee tanssijoiden lisäksi upeita kansanmusiikkiyhtyeitä, kuten 5/5, Spelarit, Rälläkkä ja Häly, sekä monia muita kansantanssijoille tuttuja nimiä. Lasten ja nuorten kansantanssikatselmus Tanssiralliin osallistuu ennätykselliset 28 tanssiryhmää eri puolilta Suomea.

Ohjelma alkaa avajaispäivänä klo 18 Laikunlavan puistokonsertilla. Festivaalin kansainväliset esiintyjävieraat sekä paikalliset kansantanssi- ja kansanmusiikkiryhmät esiintyvät tässä Tampereen kaupungin järjestämässä konsertissa.

Kangasala Classic 13.–16.6.

Pirkanmaan festivaalit ry:n tuoreimman jäsenen, Kangasala Classicin kamarimusiikkikonsertit levittäytyvät pääasiassa Kangasala-taloon sekä Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkkoihin. Tänä vuonna festivaali laajenee myös Pälkäneelle, jossa konserttipuitteet tarjoaa historiallisesti merkittävä Pälkäneen rauniokirkko.

Tapahtumassa on vuosittain perinteisten kamarimusiikkikonserttien lisäksi ilmaisia ulkoilmakonsertteja, lastenkonsertti ja poikkitaiteellisia tempauksia.

Neljättä kertaa järjestettävän Kangasala Classicin teemana on Valo. Teeman ympärille on rakentunut monipuolinen ohjelmakokonaisuus, johon kuuluvat mm. Kamus-kvartetin tähdittämä ennakkokonsertti, Salla Paajasen juontama toivekonsertti, tunnelmallinen yökonsertti sekä puistoetkot Arboretum Frickissä. 

Finlayson Art Area 14.6.–25.8.

Taidetapahtuma Finlayson Art Arean näyttelyt sijaitsevat Finlaysonin alueella sisägallerioissa, alueen pihoilla ja kaduilla sekä Finnparkin parkkihallissa ja Finlaysonin kirkossa. Galleria Himmelblaun tuottaman taidetapahtuman kaikkiin kohteisiin on ilmainen sisäänpääsy.

Kesän 2024 Finlayson Art Arean näyttelyissä esillä on monipuolisesti veistoksia, hopeaesineitä ja -koruja, maalauksia, installaatioita ja grafiikanteoksia sekä video- ja valokuvataidetta. Katumaalauksissa nähdään Klaus Haapaniemen sekä Katja Tukiaisen ja Matti Hagelbergin taiteeseen perustuvat aiheet.

Media 54:n edustaa koristaa tuttuun tapaan Finlaysonin klassikko, sinivalkoinen Aalto, suunnittelijana Eine Lepistö, 1977. Päämääränkujalla juhlitaan Finlayson Art Arean 10. juhlavuotta: tapahtuman projektipäällikkö Katja Villemonteix on suunnitellut värikkään katumaalauksen Ilmapallomeri.

Mäntän Kuvataideviikot 16.6.–31.8.

Pitkän uran tehnyt tamperelainen kuvanveistäjä Heli Ryhänen on kuratoinut Mäntän Kuvataideviikoille mukaan 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. Kuvataideviikkojen näyttelyn otsikkona on Puhallus, ja se rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien ja tilallisuuden teemojen ympärille. Useista näyttelyn teoksista on löydettävissä moniaistisia kokemuksia ja luonnon läsnäolo välittyy niistä monimuotoisena. 

Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus on tulvillaan niin suurien linjojen installaatioita kuin pieniä, läheltä tarkasteltavia teoksia: kollaaseja, valokuvia, valotaideteoksia, piirustusperformanssia ja origameja. Näyttelyssä sukelletaan alas portaikkoja, mennään ikimetsään hakkuuaukioiden ja mikrobien tarkastelun kautta ja törmätään tuttuihin materiaaleihin odottamattomissa yhteyksissä.

Tampereen Flamencoviikko 25.–29.6.

Tampereen Flamencoviikko houkuttelee kaupunkiin kotimaiset ja kansainväliset esiintyjät, flamencomusiikin ja -tanssin ammattilaiset sekä harrastajat.

Ohjelmisto koostuu korkeatasoisista konserteista, työpajoista ja maksuttomista tapahtumista. Festivaali tarjoaa esiintymismahdollisuuksia myös harrastajille sekä järjestää koko perheen flamencofiestan. 

Festivaalin pääkonsertissa, La Raíces – Juuret , mukana ovat Juan Debel, Anabel Moreno, José Viñas, David Durán sekä Otso Krunasta. Unelmien Tablao -klubilla yleisö pääsee nauttimaan mm. Anabel Morenon ja José Viñasin tanssista. 

Vanhan kirjallisuuden päivät 28.–29.6.

Kirjallisuustapahtuma Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 40. kerran Sastamalassa, Sylvään koululla. Vuoden 2024 tapahtuman teemana on Juhla.

Kirsi Kunnaksen juhlavuoden kunniaksi Johanna Venho, Aura Nurmi ja Paula Halkola keskustelevat tapahtumassa lastenrunon voimasta ja rakkaimmista runomuistoista, ja Suomalaisen kirjallisuuden parhaita bileitä ruotivat Ann-Christin Antell, Tommi Liimatta ja Peter Sandström. Vanhan kirjallisuuden päivillä voi myös osallistua mm. runorentoutukseen ja yhteislaulutilaisuuteen, kirjateekkiin, keskusteluihin ja haastattelutilaisuuksiin.

Festivaaliin kuuluu myös Lasten omat kirjapäivät, jossa Vuokko Hurme paljastaa yleisölle vanhoja, omituisia juhlatapoja. Paikan päällä on myös mahdollisuus jammailla lastenmusiikkiyhtye Orffien tahtiin. Kirjailijalavalla pääsee leikkimään sanoilla ja runoilla Hetken Runo -olohuoneessa lisäksi mediateekissa KIVA KIRJARÄP -työpajassa voi muotoilla omat kirjatarinat räpiksi.

Tulossa heinäkuussa:

6.–7.7. Rautakauden Birckala, Pirkkala
6.–8.7. Aitoon Kirkastusjuhlat, Pälkäne
8.–14.7. Fest Afrika, Tampere
11.–14.7. KesäVirratSoi, Virrat
17.–21.7. Sastamala Gregoriana, Sastamala
18.–20.7. Tammerfest, Tampere
25.–28.7. Työväen Musiikkitapahtuma, Valkeakoski
30.7.–3.8. Mäntän Musiikkijuhlat, Mänttä-Vilppula

Kuva festivaalilta Kangasala Classic
Kuvaaja Ville Hautakangas