4.7.2024

Heinäkuun festivaalit Pirkanmaalla käynnistyvät viikonloppuna

Kesän tapahtumasesonki Pirkanmaalla alkaa viikonloppuna ja jatkuu vilkkaana läpi koko heinäkuun.

Rautakauden Birckala (entinen Pirkkalan Muinaismarkkinat) kutsuu tulevana viikonloppuna viikinkiajan tunnelmiin ja Aitoon kylällä, Pälkäneellä, kesäkansaa viihdyttää legendaarinen Aitoon Kirkastusjuhlat.

Ensi viikko käynnistyy Tampereella tanssin ja musiikin ilotulituksella, kun Fest Afrika levittäytyy kaupunkiin, ja Virroilla puolestaan kaikuu KesäVirratSoi-festivaali.

Kuun loppupuolella Sastamalassa nautitaan vanhan musiikin sävelistä ja Mänttä-Vilppulassa maailmanluokan pianokonserteista. Festivaalien kohokohtiin kuuluvat myös Tampereen maineikkain kaupunkifestivaali Tammerfest sekä Valkeakosken tehdasmaisemissa järjestettävä Työväen Musiikkitapahtuma.

Lisäksi heinäkuussa ovat avoinna Finlayson Art Arean ja Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyt.

Rautakauden Birckala 6.–7.7.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Pirkkalan luonnonkauniilla Reipin alueella voi tehdä matkan viikinkiaikaan. Rautakauden Birckala ammentaa aiheensa Pirkkalan esihistoriasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.

Rautakautisiin teemoihin ja muinaisajan elämään pääsee kahden tapahtumapäivän aikana tutustumaan esihistoriallisten musiikkiesityksien ja taistelunäytöksien sekä erilaisten asiantuntijaluentojen, työpajojen ja opastettujen kierrosten avulla. Lapset voivat osallistua omalle viikinkikierrokselle ja tutustua leikkikaivauksilla arkeologin työhön, askarrella viikinkikoruja sekä ihmetellä nukketeatteria ja taikuutta.

Tapahtuma on maksuton ja ilmaiset yleisökuljetukset tapahtumapaikalle kulkevat Pirkkalan keskustan Suupantorilta.

Lisätiedot: www.birckala.fi

Aitoon Kirkastusjuhlat 6.–8.7.

Aitoon Kirkastusjuhlat kutsuu kesäkansan Pälkäneelle nauttimaan musiikista ja iloisesta festaritunnelmasta. Vuodesta 1882 järjestetyt Kirkastusjuhlat viihdyttävät Aitoon kylällä kolmen päivän ajan lauantaista maanantaihin. Rokkiliiterin ja Juhlatalo Honkalan lauteilla nähdään muun muassa Behm, Samuli Putro, Don Huonot, Windows95man sekä festivaalin perinteisesti päättävä Apulanta.

Aitoon Kirkastusjuhlat erottuu monista kesän festivaaleista toivottamalla myös alle 18-vuotiaat kävijät tervetulleiksi erityisellä nuorisolipulla.

Lisätiedot: www.kirkkarit.com

Fest Afrika 8.–14.7.

Fest Afrika on Suomen suurin ja vanhin afrikkalaisen kulttuurin juhla, joka tuo Tampereelle tuulahduksia Afrikan maiden tanssi- ja musiikkityyleistä työpajojen, konserttien sekä tanssiesitysten muodossa.

Tänä vuonna festivaalin kirkaana tähtenä loistaa Suomessa ensimmäistä kertaa vieraileva Sona Jobarteh – gambialainen artisti ja koramaailman sensaatio. Länsiafrikkalaisen perinteen mukaan koraa ovat soittaneet tiettyihin griootti- eli muusikkosukuihin kuuluvat miehet, joten naispuolisena koravirtuoosina Jobarteh on ensimmäinen laatuaan. Aktivistinakin tunnettu artisti on kiertänyt ympäri maailmaa ja esiintynyt täysille saleille mm. Lontoossa ja Pariisissa.

Lue lisää: festafrika.net

KesäVirratSoi 11.–14.7.

KesäVirratSoi yhdistää ohjelmistossaan monipuolisesti kevyttä ja klassista musiikkia ja tuo Virroille kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita. Tänä vuonna tapahtumassa juhlitaan monella tapaa pyöreitä: Yksi esiintymispaikoista on 1700-luvulta peräisin oleva Virtain puukirkko, joka täyttää tänä vuonna 250 vuotta. Lisäksi KesäVirratSoi juhlii 10-vuotista taivaltaan ja vuoden 2024 ohjelmiston avaa kokoonpano, Total Cello Ensemble, jolle tulee täyteen 30. juhlavuosi.

Tapahtumassa päästään sellistien juhlan lisäksi mm. brasilialaisten rytmien äärelle ja nauttimaan Ida Elinan mullistavasta tavasta ottaa kanteleesta kaikki irti. Ilmaisohjelmaa on tarjolla Raitilla Raikaa -tapahtumassa, jonka ohjelmistossa on monipuolisesti niin musiikkia kuin tanssiakin.

Lisätiedot: www.kesavirratsoi.fi

Sastamala Gregoriana 17.–21.7.

Sastamala Gregorianassa pääsee tänä kesänä musiikkimatkalle roomalaisen ylhäisön palatseihin, Vatikaanin taivaallisten aarteiden äärelle ja Rooman salaisiin puutarhoihin.

Festivaalin viiden tapahtumapäivän aikana järjestetään yhteensä 14 erillistä tapahtumaa. Mm. maailman parhaaksi mandolinistiksi tituleerattu Alon Sariel esiintyy tapahtumassa yhdessä sardinialaisen cembalistin Paola Erdaksen kanssa.

Anna-Maaria Oramon johtama Ensemble Aspiratio etsii konsertissaan vastauksia nunnaluostarin kätkettyyn ”Pandoran lippaaseen”, niin kutsuttuun Carlo G-käsikirjoitukseen. Nuorten nousevien tähtien konsertissa kuullaan tuntemattomamman maestron, Giovanni Antonio Pandolfi Meallin, musiikkia puolalaisen OWCZAREK | ŁOBODA – duon esittämänä.

Lisätiedot: www.sastamalagregoriana.fi

Tammerfest 18.–20.7.

Suomen suurin kaupunkifestivaali ja Tampereen festivaalikesän kohokohtiin kuuluva Tammerfest tuo livemusiikin Ratinanniemen Festivaalipuistoon, jossa festaritunnelmasta nautitaan kolmen päivän ajan torstaista lauantaihin. Lavalle nousee joukko kotimaisen musiikin kärkinimiä, kuten Haloo Helsinki!, Kuumaa ja Vesterinen yhtyeineen.

Tammerfest herättää koko kaupungin eloon. Kesäistä festivaalitunnelmaa ja monipuolista viihdettä löytyy Tammerfestin pääareenan lisäksi ympäri Tamperetta: klubeilta, terasseilta ja kulttuurivenueilta. Luvassa on keikkoja, etkoja, jatkoja sekä stand up -ilta.

Lisätiedot: www.tammerfest.fi

Työväen Musiikkitapahtuma 25.–28.7.

Kaupunkifestivaali Työväen Musiikkitapahtuma valloittaa jälleen Valkeakosken UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon ainutlaatuisen miljöön kanavanrannassa. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna tapahtumassa nähdään perinteiseen tapaan monipuolinen ja laadukas kotimainen artistikattaus, mukana ovat mm. Arppa, Kotiteollisuus, Suistamon Sähkö, Leavings & Timo Rautiainen, Saimaa, Isac Elliot, Salla Flinkman, Atomirotta, Lenni-Kalle Taipale & Osmo Ikonen.

Työväen musiikkitapahtuma on sekoitus työväenkulttuuria, huippuartisteja, vaihtoehtomusiikkia sekä eri ikäisille kävijöille suunnattua ilmaisohjelmaa – yhtenä vetonaulana on koko perheelle suunnattu, huikea ja hauska Ilmakitaransoiton SM-kilpailu. Myös yhteislaulut kuuluvat tapahtuman perinteisiin.

Lisätiedot: www.musarit.fi

Mäntän Musiikkijuhlat 30.7.–3.8.

Maailmanluokan pianoresitaaleihin keskittyvä Mäntän Musiikkijuhlat viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlaansa. Festivaali järjestetään 30.7.–3.8.2024 tuttuun tapaan Mänttä-Vilppulassa, Serlachius Kartanon Kivijärvi-salissa taiteen ja luonnon keskellä.

Festivaalista on muodostunut intiimi ja luonnonläheinen, jokavuotinen kohtauspaikka pianomusiikin ystäville, harrastajille ja ammattilaisille. Juhlavuoden ohjelmassa on yhdeksän maksullista konserttia ja ilmaiskonsertteja. Ohjelmistossa kuullaan Mäntän Musiikkijuhlien perusajatuksen mukaisesti sekä pianokirjallisuuden kulmakiviä että runsaasti pianomusiikin harvoin kuultuja helmiä.

Kansainväliseen taiteilijakaartiin kuuluu tunnettuja pianotähtiä, kuten eteläkorealainen Yeol Eum Son, suomalainen Laura Mikkola, saksalainen Severin von Eckardstein, espanjalainen Javier Perianes ja ranskalainen Pierre-Laurent Aimard.

Lisätiedot: mantanmusiikkijuhlat.fi

Tulossa elokuussa:

1.–3.8. Tapsan Tahdit, Nokia
2.–3.8. Pentinkulman päivät, Urjala
5.–11.8. Tampereen Teatterikesä, Tampere
16.–17.8. Blockfest, Tampere

Artikkelikuva / Mäntän Musiikkijuhlat: Marco Borggreve