29.6.2016

Vanhan kirjallisuuden päivien Pedagogisella runoklubilla avataan opintietä runouden pariin

Pirkanmaalaiset kirjallisuustapahtumat jatkavat yhteistyötään. Annikin Runofestivaalin kahtena edellisenä vuonna Vanhan kirjallisuuden päiville tuottamat, ja suuren suosion saavuttaneet runoklubit saavat jatkoa. Pedagoginen runoklubi ottaa ensi lauantaina 2.7. kopin kirjapäivien koulutus-teemasta. Klubin esiintyjät paitsi esittävät runojaan, myös kertovat itselleen tärkeimmistä runoilijoista sekä omasta opintiestä runouden pariin. Myös klubin yleisö pääsee leikkimielellä mukaan oppimaan ja osallistumaan.

Esiintymislavalla nähdään suomalaisen runouden jo vakiintuneet tekijät Kari Aronpuro, Kirsti Kuronen ja Johanna Venho. Runo-Kaarinalla palkittu Raisa Jäntti edustaa runoutemme uudempia ääniä. Klubin juontajana toimii Aino Suonio.

Annikin Runofestivaalin Pedagoginen runoklubi Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa Sylvään koulun 2. kerroksen Mediateekissa 2.7. Aikataulu:
12.00-12.30 Johanna Venho
13.00-13.30 Raisa Jäntti
14.00-14.30 Kirsti Kuronen
15.00-15.30 Kari Aronpuro

Lisätietoa: www.vanhankirjallisuudenpaivat.com/22228

Kari Aronpuro

Kari Aronpuroa voi hyvällä syyllä pitää yhtenä suomalaisen nykyrunouden klassikkonimistä. Yli kaksikymmentä runokokoelmansa julkaisseen Aronpuron esikoisteos ilmestyi vuonna 1964, ja tuorein kokoelma pelkkää barnumia vuonna 2014. Aronpuro on tuotannossaan anarkistinen kielellä leikittelijä. Hänen runoutensa raaka-aineeksi kelpaavat yhtäläisesti niin murre, kirjakieli, alatyyliset ilmaisut kuin tieteelliset termitkin. Kari Aronpuro on saanut runsain mitoin tunnustusta pitkästä kirjoittajanurastaan, ja hänen tuotantoaan on käännetty yli kymmenelle kielelle.

Kirsti Kuronen

Kirsti Kuronen on Lempäälässä asuva Topelius-palkittu runoilija ja kirjailija. Hänen harrastuksiaan ovat metsät, villasukat, valokuvat ja vuodenajat. Kurosen tuotantoon kuuluu pitkälle toistakymmentä lasten- ja nuortenromaania sekä romaani aikuisille. Toissa vuonna häneltä ilmestyi kaksi runokokoelmaa: Väärää verta ja Suksin. Pedagogisen runoklubin esityksessään Kuronen muun muassa tekee runoja yhdessä yleisön kanssa.

Raisa Jäntti

Tamperelainen Raisa Jäntille myönnettiin viime vuonna arvostettu Runo-Kaarina -esikoiskirjapalkinto kokoelmasta Läpilyöntikipu. Hyvän vastaanoton saaneen esikoisteoksen teemoja ovat mm. surun olemuksen pohtiminen ja ruumillisuus. Jäntin runoutta on julkaistu myös Tuli & savu -lehdessä sekä runovideoina. Kolmivuotisen Viita-akatemian kirjoittajakoulutuksen läpikäynyt Jäntti toimii myös toimittajana, kuvataidekriitikkoja ja bloggaajana.

Johanna Venho

Johanna Venho on helsinkiläinen runoilija, kirjailija ja sanataidekouluttaja. Vuonna 1998 julkaisun esikoiskokoelmansa jälkeen hän on julkaissut mm. kolme runoteosta sekä useita lastenkirjoja ja romaaneita. Venho tutkii runoudessaan usein naiseutta, seksuaalisuutta ja runoilijuuden olemusta. Venho on toiminut Tuli & Savu -runouslehden päätoimittajana, ja hän kuuluu runouden verkkolehti Janon perustajiin. Venho on palkittu mm. Katri Vala -palkinnolla sekä Einari Vuorelan runopalkinnolla, ja hänen teoksiaan on käännetty useille kielille.