26.4.2016

Tanssivirtaa-festivaali on nykytanssin helminauha

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee 19. kerran kotimaisia nykytanssihelmiä 17.-22.5.2016. Festivaalilla koetaan viisi kotimaista nykytanssiteosta, katsotaan Loikka on Tour –tanssilyhytelokuvanäytös, keskustellaan taiteesta poliittisena ilmiönä sekä tanssitaan oudoissa Taidebileissä.

Viikon aloittaa tiistaina 17.5. Avajaisklubi Tullikamarin Klubilla. Avajaisissa Alpo Aaltokoski Company johdattelee katsojat seuratanssin ja nykytanssin kohtaamiseen Aina joku vie -esityksellä. Ilta alkaa seuratanssin opetuksella, jonka saloihin yleisön vie esityksen tanssijat. Mukana opastamassa ja esiintymässä ovat myös kilpatanssin Suomen mestarit Katja Koukkula ja Jussi Väänänen.

Myös tänä vuonna Tanssivirtaa-festivaalilla saadaan nauttia liki tunnin pituisesta Loikka – tanssielokuvien näytöskokonaisuudesta. Keskiviikkona Loikka on Tour esittää Hällä-näyttämön pienessä salissa viisi kotimaista tanssielokuvaa. Näytöksen alustaa Loikka-festivaalin taiteellinen johtaja Kati Kallio. Keskiviikkoiltana ravintola 931:ssä paneudutaan taiteen vaikuttavuuteen yhteiskunnallisessa keskustelussa. Vastedes ry:n järjestämään Taide poliittisena ilmiönä –paneelikeskusteluun ottavat osaa Mikko Huhta, Anniina Kumpuniemi, Anne Lehtelä, Rosa Meriläinen ja Kirsi Virta.

Torstaina Hällä-näyttämöllä nähdään Jaakko Niemisen koreografia DropPing vol2. Teoksessa miestanssijoiden trio Pekka Louhio, Jouni Majaniemi ja Jaakko Nieminen pohtivat moraalia taiteen arvottamisessa, voiko taidetta arvottaa asteikoilla hyvä ja huono?

Perjantaina 20.5. sukelletaan tihenevään tapahtumien ketjuun Herman Melvillen romaanin Moby Dickin innoittamina. Valkoinen valas –teoksessa koreografit Jouni Järvenpää ja Maija Reetta Raumanni pyrkivät etsimään omaa abstraktia totuutta samanlaisella intohimolla kuin romaanin kapteeni Ahab etsii valastaan.

Lauantaina Mia Malviniemen herkkä soolo Hiljaisuus vie katsojan itsetutkiskelun ja hiljentymisen äärelle. Keskiössä ovat ne tunteet ja mielentilat, jotka syntyvät ja lähtevät liikkeelle vasta sitten, kun kiireinen nykyihminen malttaa hetkeksi pysähtyä. Hiljentymisen jälkeen lauantai-illan nostattaa kattoon Liikelaiturin Taidebileet Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen järjestämänä.

Sunnuntaina 22.5. festivaalin päättää Janina Rajakankaan koreografia Dinosaurus. Mira Kautton ja Stephen Moynihanin tanssimassa duetossa etsitään autenttista rakkautta. Rakkautta sellaisena kuin se on aina ollut ihmisten välillä.

Hällä-näyttämön esityksiin lämmitellään tänä vuonna lyhytelokuvilla, joiden koreografeina ovat Kimmo Alakunnas, Helena Franzén, Raisa Foster ja Soili Huhtakallio. Lyhytelokuvanäytöksiin on vapaa pääsy. Hällä-näyttämön nykytanssiesitysten jälkeen järjestetään Jälkilöyly-keskustelu esiintyjien kanssa.

Tänäkin vuonna Tanssivirtaa-festivaali tarjoaa nykytanssin ensikertalaisille opastuksen ja esityksen veloituksetta. Erikoiskutsuvieraaksi voi ilmoittautua jokainen kiinnostunut 9.5. mennessä. Paikkoja on rajoitetusti.