11.4.2017

Tanssivirtaa-festivaali: 20 vuotta kotimaisen nykytanssin juhlaa!

20. kertaa järjestettävä Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee jälleen kattavasti kotimaista nykytanssia kuuden päivän ajan. 16.-21.5.2017 festivaali tuo kaupunkiin yhteensä 17 nykytanssitapahtumaa. Teemoina näyttämöteoksissa on tänä vuonna aistien herkistäminen, esitysten rajat ja ilmaisunvapaus. Festivaalin ohjelmistoon on valittu viisi näyttämöteosta, tanssilyhytelokuvia sekä vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija.

Vuoden 2017 Tanssivirtaa Tanssitaiteilijaksi on valittu Sonya Lindfors. Hänen Tanssivirtaa-festivaalille suunnittelemansa esityskonsepti on osa Suomi 100 –ohjelmaa ja liittyy Pirkanmaan festivaalin teemaan Sananvapauden tarina. Esitys nähdään ulkona Tampereen keskustassa festivaalin jokaisena päivänä. Lindforsin teos sekä esitysajat ja –paikat julkaistaan myöhemmin. Sonya Lindfors on helsinkiläinen tanssitaiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät vahva fyysisyys ja valtarakenteiden kyseenalaistaminen. Lindfors palkittiin maaliskuussa Tinfo-palkinnolla työstään rodullistamisen, kulttuurisen omimisen ja toiseuttamisen kysymysten nostamisesta näkyviin.

Festivaalin avajaispäivänä tiistaina nähdään myös kansainvälistä tanssitaidetta, kun Helena Franzén tuo Ruotsista uutuusteoksensa Going Astray. Suomalaisen kytköksen teokseen luo tanssija Ville Oinonen, joka esiintyy myös Franzénin ja Håkan Jelkin festivaalilla ensi-iltansa saavassa lyhytelokuvassa Tammi. Tiistai-iltana festivaalin avajaisia vietetään Klubilla, jonka ohjelmassa esiintyy Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija Sonya Lindfors ja musiikkia soittaa DJ Janne Laurila.

Keskiviikkona nautitaan tanssielokuvista. Loikka –tanssielokuvafestivaalin koostama kotimaisten tanssilyhytelokuvien näytös esitetään elokuvakeskus Niagarassa. Elokuvanäytöksen avaa Loikka-festivaalin taiteellinen johtaja Kati Kallio.

Torstain esitys Maria Nurmelan Lähempänä villiä sydäntä on minimalistinen sooloteos, joka piirtää muotokuvan naisesta todellisuuden ja fiktion rajamailla. Perjantaina Hällä-näyttämöllä koston fantasioita laulavat ja esittävät Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelman tanssiryhmä. Koreografi Elina Pirinen leikittelee KOSTO I – IX -teoksessaan mm. tableau vivant –tyylillä.

Valtteri Raekallio tuo lauantai-iltaan koreografiansa Esitys – A Performance, jossa kaksi eri keinoin rakennettua esitystä toteutuu yhtä aikaa samalla näyttämöllä. Esitys kyseenalaistaa esitystilanteen valtarakenteita ja nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen pohtien sitä kuka lopulta katsoo ja ketä.

Sunnuntain esitys nähdään Grafiikanpaja Himmelblaussa. Mikko Hyvösen koreografian crystal pieces: human beings esittää jyväskyläläinen Off/Balance-ryhmä. Näyttelytiloissa läheisyyden ja kosketuksen havainnoista tulee yhtä lailla osa esitystä kuin visuaalisista, kuulollisista ja kinesteettisistä havainnoistakin. Aistikokemuksien herkistäminen luo inhimillisen kohtaamisen yleisön, esiintyjien ja taiteen välille.

Ohjelmiston on valinnut Tanssiteatteri MD:n tanssija-koreografit Suvi Eloranta, Elina Jakowleva, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl.

XX Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin OHJELMA

Ti 16.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Helena Franzén: GOING ASTRAY, Hällä-näyttämö
klo 20.30-23 AVAJAISKLUBI, Tullikamari Klubi

Ke 17.5.
klo 18.30 LOIKKA ON TOUR -tanssilyhytelokuvanäytös, Elokuvakeskus Niagara

To 18.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Maria Nurmela: Lähempänä villiä sydäntä. Hällä-näyttämö

Pe 19.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
Klo 19 TADaC / Elina Pirinen: KOSTO I – IX, Hällä-näyttämö

La 20.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Valtteri Raekallio: ESITYS – A PERFORMANCE, Hällä-näyttämö

Su 21.5.
klo 17 Mikko Hyvönen: CRYSTAL PIECES: HUMAN BEINGS, Grafiikanpaja Himmelblau

Tanssivirtaa-festivaalilla pureudutaan syvällisemmin nykytanssin maailmaan. Teoksia avataan katsojille mm. esitysten jälkeen järjestettävien jälkilöyly-keskusteluiden sekä nykytanssin ensikertalaisille tanssiopastusten kautta. Tanssiopastukseen voi ilmoittautua 2.5. mennessä osoitteeseen: liput@tanssivirtaa.net.

Tanssivirtaa-festivaalin liput avautuvat myyntiin 18.4. Lippuja myy Lippupiste. Lippuja voi varata jo osoitteesta liput@tanssivirtaa.net tai p. 050 556 6025. Yksittäiset liput tanssiesityksiin Hällä-näyttämöllä 25 / 17 / 10 € ja Grafiikanpaja Himmelblaussa 15 / 10 €. Elokuvanäytös Niagarassa 10 / 8 €. Tanssivirtaa-festivaalipasseja voi ostaa Hällä-näyttämöltä, Hämeenkatu 25:stä hintaan 39 € tai Lippupisteeltä 42,50 €.
Tanssilyhytelokuvanäytöksiin Hällä-näyttämön pienessä salissa on vapaa pääsy.

Lisää tietoa osoitteessa: www.tanssivirtaa.net