30.5.2017

Tampereen Flamencoviikolla saunotaan ja inspiroidutaan mosaiikeista

Tampereen Flamencoviikko järjestetään 28.6-1.7.2017 jo 22. kertaa. Tämän vuoden pääesiintyjänä on Compañía Leonor Leal (Espanja), joka tuo Tampereelle andalusialaisten patioiden ja palatsien mosaiikeista innoituksensa saaneen Mosaicos-teoksen. Leal on tunnettu poikkeuksellisen lahjakkaana tanssijana, joka yhdistelee liikkeessään ja teoksissaan monenlaisia vaikutteita, aina perinteisimmästä flamencosta nykytanssin liikekieleen ja audiovisuaaliseen taiteeseen asti.

Flamencon ystäviä tulee lämmittämään myös Katja Lundén Companyn (Suomi) FLAMENCOSAUNA. Teos tuo yhteen kaksi autenttisen kohtaamisen kenttää: tunteikkaan flamencokulttuurin ja suomalaisen saunan. Se on rohkea hyppäys flamencoon usein liitetyn visuaalisen ja kulttuurisen kuorrutuksen taakse, tilaan, jossa ihmiset kohtaavat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Flamencosauna on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta, joka on sekä ikiaikainen, perisuomalainen elämän ja syntymän intiimi ja voimauttava kokemus, myös elävän äänekäs, moderni ja monikulttuurinen kohtauspaikka.

Katja Lundén Company edustaa pohjoismaisen flamencon kärkeä. Kimmo Pohjosen musiikkia käytetään nyt ensimmäistä kertaa kokoillan flamencoteoksessa. Kari Heiskanen on ohjaajana erityisen kiinnostunut flamencosta ja sen ilmaisuvoimasta. ”Katjan rikas ja omaleimainen tanssi on aina kantanut suurta salaisuutta. Näen teokset pieninä kertomuksina, kohtauksina ihmisten välillä, suurina tunteina tai ohimenevinä hetkinä torin vilinässä tai yön hiljaisuudessa. Olen iloinen, että saan osaltani olla mukana jäsentämässä draamallista muotoa vahvalle kokonaisuudelle, loistavalle ryhmälle ja sen uutta luovalle johtajalle”, luonnehtii ohjaaja Kari Heiskanen kokonaisuutta.

Tampereen Flamencoviikot on osa Pirfest – Pirkanmaan festivaalit ry:n Suomi 100 -hanketta, jossa yhteisenä teemana on Sananvapauden tarina. Tähtiesiintyjien lisäksi festivaalin aikana päästään nauttimaan yleisötapahtumista, joissa keskustelun, tanssin ja monitaiteellisten kohtaamisten kautta käsitellään festivaalin teemaa ”Vapauden säkeet”. Flamencoviikon monitaiteellisissa kohtaamisissa nähdään sanataiteilija Anna Elina Isoaro ja katu- ja kaupunkitaiteilija Ville Färsaaret välittämässä omat näkemyksensä sananvapaudesta. Sanataiteilija Anna Elina Isoaro esiintyy sanataiteen ja flamencon yhteyttä tarkastelevassa keskustelutilaisuudessa (to 29.6.) yhdessä flamencokitaristi Toni Jokiniityn kanssa, minkä lisäksi tilaisuudessa esiintyvät pitkän linjan flamencoammattilaiset Tove Djupsjöbacka ja Erika Alajärvi. Itseoppinut katu- ja kaupunkitaiteilija Ville Färsaaret johdattaa yleisön yhteisen taiteen tekemisen pariin kaikille avoimessa ulkoilmatapahtumassa (pe 30.6).

Paikallisväriä festivaalilla nähdään, kun 20-vuotisjuhlavuotta viettävä Tampereen flamencoyhdistys juhlistaa taivaltaan Veinte años -esityksen merkeissä (ke 28.6.). Flamencomusiikista päästään nauttimaan, kun ”maailman pohjoisin flamencolaulaja” Anna Murtola ja niin ikään pohjoisesta kotoisin oleva flamencokitaristi Joonas Widenius ilahduttavat Entre dos amigos -konsertillaan (to 29.6.). Festivaali huipentuu lauantaina Avoimet Lauteet -esityksiin, jotka keräävät yhteen flamencoesityksiä kautta Suomen. Esitysten ja yleisötilaisuuksien lisäksi Flamencoviikko järjestää kursseja flamencotanssista, -kitarasta ja -laulusta.

 

Tampereen Flamencoviikon ohjelma 2017:

Keskiviikko 28.6.

Avajaiset, klo 12 Laikunlava

Veinte años – Tampereen flamencoyhdistys 20 vuotta, klo 19, Hällä-näyttämö

Torstai 29.6.

Flamencomusiikkia: Toni Jokiniitty, klo 12-13, Ravintola Piemonte

Sanataide kohtaa flamencon, klo 15-17, Ravintola Telakan 2. kerros

-mukana Anna Elina Isoaro ja Toni Jokiniitty, Tove Djupsjöbacka ja Erika Alajärvi

Katja Lundén Company: FLAMENCOSAUNA (ensi-ilta), klo 19, Tullikamarin Pakkahuone

Flamencoduo Anna Murtola & Joonas Widenius: Entre Dos Amigos, klo 21, Ravintola Telakka

Perjantai 30.6.

Flamenco ja kaupunkitaide, klo 15-17, Tullikamarin aukio

-mukana Ville Färsaaret, Hanne Klippel ja Maria Leskinen

PÄÄESITYS: Compañía Leonor Leal: Mosaicos, klo 19, Tullikamarin Pakkahuone

Lauantai 1.7.

Avoimet Lauteet, klo 18 ja 20, Teatteri Telakka (kaksi erisisältöistä näytöstä)

Festivaalin päättäjäiset, klo 21, Ravintola Telakka