26.6.2017

Tampereen 22. Flamencoviikko alkaa

 

Tällä viikolla Tampereella juhlistetaan Tampereen Flamencoviikkoa jo 22. kertaa. 28.6. –1.7.2017 järjestettävässä tapahtumassa esiintyy maailman kirkkaimpia flamencotähtiä, suomalaisia rautaisia ammattilaisia ja flamencon harrastajia ympäri Suomen. Teema ”Vapauden säkeet” kytkee festivaalin Suomen 100-vuotisjuhlaan ja sananvapauden kunnioittamiseen, mikä ilmenee festivaalin ohjelmistossa muun muassa flamencon sanoitusten historian pohtimisena ja laajemmin ilmaisunvapauden eri muotojen esiin tuomisena. Festivaalin aikana flamenco kohtaa sanataiteen, saunakulttuurin, katu- ja kaupunkitaiteen.

Sanataiteilija Anna Elina Isoaro esiintyy sanataiteen ja flamencon yhteyttä tarkastelevassa keskustelutilaisuudessa (to 29.6.) yhdessä flamencokitaristi Toni Jokiniityn kanssa, minkä lisäksi tilaisuudessa esiintyvät pitkän linjan flamencoammattilaiset Tove Djupsjöbacka ja Erika Alajärvi. Djupsjöbacka ja Alajärvi ovat perehtyneet flamencon historiaan, jonka yksityiskohtia ja suuria linjoja he tuovat esiin lyhyen luennon lisäksi tanssillisessa esityksessä. Katu- ja kaupunkitaiteilija Ville Färsaaret johdattaa yleisön yhteisen taiteen tekemisen pariin ulkoilmatapahtumassa (pe 30.6), johon osallistuvat lisäksi kuvataiteilijat Hanne Klippel ja Maria Leskinen. Färsaaret esittelee uuden spraymaalaustekniikan, jota myös yleisön jäsenet pääsevät kokeilemaan. Flamencon sana-, katu- ja kaupunkitaiteeseen kytkevät tapahtumat pyrkivät löytämään uusia tapoja nähdä flamenco ja festivaalin teemana toimiva sananvapaus.

Pääesitykset tulevat tänä vuonna Espanjasta ja Suomesta. Espanjalaisen Compañía Leonor Lealin Mosaicos-teoksessa (pe 30.6.) nähdään taidokkaasti erilaisia vaikutteita tanssissaan yhdistävä Leonor Leal sekä tähtimuusikot Salvador Gutierrez (kitara), Javier Rivera (laulu) ja Raúl Botella (perkussiot). Teos on saanut innoituksensa andalusialaisten patioiden ja pihojen mosaiikkitaiteesta, jossa kokonaisuudet muodostuvat pienten osien yhteistyönä. Ensi-iltaesityksenä nähdään Katja Lundén Companyn FLAMENCOSAUNA (to 29.6.), jossa lauteilla kuusi hikistä flamencotanssijaa vihtoo koputuksia Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin Kari Heiskasen ohjaamassa kokonaisuudessa.

Katja Lundén Company edustaa pohjoismaisen flamencon kärkeä. Kimmo Pohjosen musiikkia käytetään nyt ensimmäistä kertaa kokoillan flamencoteoksessa. Kari Heiskanen on ohjaajana erityisen kiinnostunut flamencosta ja sen ilmaisuvoimasta. ”Katjan rikas ja omaleimainen tanssi on aina kantanut suurta salaisuutta. Näen teokset pieninä kertomuksina, kohtauksina ihmisten välillä, suurina tunteina tai ohimenevinä hetkinä torin vilinässä tai yön hiljaisuudessa. Olen iloinen, että saan osaltani olla mukana jäsentämässä draamallista muotoa vahvalle kokonaisuudelle, loistavalle ryhmälle ja sen uutta luovalle johtajalle”, luonnehtii ohjaaja Kari Heiskanen kokonaisuutta.

Festivaalin aikana kuullaan myös ”maailman pohjoisinta flamencolaulajaa” Anna Murtolaa ja niin ikään pohjoisesta kotoisin olevaa flamencokitaristia Joonas Wideniusta Entre dos amigos -konsertissa (to 29.6.). Festivaali huipentuu lauantaina Avoimet Lauteet -esityksiin, jotka keräävät yhteen flamencoesityksiä kautta Suomen. Esitysten ja yleisötilaisuuksien lisäksi Flamencoviikko järjestää kursseja flamencotanssista, -kitarasta ja -laulusta.

Tampereen Flamencoviikon ohjelma 2017:

Keskiviikko 28.6.

Avajaiset, klo 12 Laikunlava

Veinte años – Tampereen flamencoyhdistys 20 vuotta, klo 19, Hällä-näyttämö

Torstai 29.6.

Flamencomusiikkia: Toni Jokiniitty, klo 12-13, Ravintola Piemonte

Sanataide kohtaa flamencon, klo 15-17, Ravintola Telakan 2. kerros

-mukana Anna Elina Isoaro ja Toni Jokiniitty, Tove Djupsjöbacka ja Erika Alajärvi

Katja Lundén Company: FLAMENCOSAUNA (ensi-ilta), klo 19, Tullikamarin Pakkahuone

Flamencoduo Anna Murtola & Joonas Widenius: Entre Dos Amigos, klo 21, Ravintola Telakka

Perjantai 30.6.

Flamenco ja kaupunkitaide, klo 15-17, Tullikamarin aukio

-mukana Ville Färsaaret, Hanne Klippel ja Maria Leskinen

PÄÄESITYS: Compañía Leonor Leal: Mosaicos, klo 19, Tullikamarin Pakkahuone

Lauantai 1.7.

Avoimet Lauteet, klo 18 ja 20, Teatteri Telakka (kaksi erisisältöistä näytöstä)

Festivaalin päättäjäiset, klo 21, Ravintola Telakka