3.12.2015

Runoilijat vieraissa ensi kesän Annikin runofestivaaleilla – teemana taiteidenvälisyys

Pulitzer-voittaja Gregory Pardlo esiintyjävieraana.
Ensi kesän Annikin Runofestivaaleilla (11.6.2016) hypitään taiteellisten raja-aitojen ylitse, kun teemana on Runoilija vieraissa. Festivaalin keskiössä ovat taiteidenvälisyys ja monialaisuus. Tapahtuma kokoaa yhteen esiintyjiä joiden työssä runous yhdistyy muihin taiteisiin kuten tanssiin, kuvataiteisiin, musiikkiin, esitystaiteisiin ja performanssiin. Monet esityksistä ovat ainutkertaisia, ja ne tuotetaan Annikin Runofestivaalia varten.Runofestivaaleilla nähdään taas huomattavia ulkomaisia esiintyjävieraita, kun esiintymislavalle nousevat vuoden 2015 runouden Pulitzer-palkinnon voittaja Gregory Pardlo sekä Yumi Fuzuki, joka on yksi Japanin tärkeimmistä nuorista runoilijoista. Molemmat esiintyvät ensimmäistä kertaa Suomessa. Annikin Runofestivaalin muu ohjelmisto julkistetaan huhtikuussa.

GREGORY PARDLO
Gregory Pardlo (s. 1968) on amerikkalainen runoilija, joka voitti vuoden 2015 runouden Pulitzer-palkinnon toisella runokokoelmallaan Digest. New Yorkin Brooklynissä asuvan Pardlon tie runouden pariin ja kirjallisuuden professoriksi Columbian yliopistoon ei ole tavallisimpia. Ennen kirjallista uraansa Pardlo ehti palvella merijalkaväessä, asua viisi vuotta Tanskassa, johtaa perheensä jazz-klubia sekä kamppailla alkoholisminsa kanssa.Pardlo yhdistelee pelottoman henkilökohtaisissa runoissaan niin viihteen kuin korkeakulttuurinkin elementtejä, ja leikittelee huolettomasti erilaisilla kirjallisilla tyyleillä. Hänen runoutensa teemoja ovat Brooklynin elämänmeno, isyyden haasteet ja elämä mustana miehenä Amerikassa. Pardlo esiintyy festivaaleilla yhdessä jazz-saksofonisti Sami Sippolan ja rumpali Janne Tuomen kanssa.

YUMI FUZUKI
Yumi Fuzuki (s. 1991) on nuoresta iästään huolimatta yksi Japanin tärkeimmistä ja näkyvimmistä nykyrunoilijoista. Hän sai lukiolaisena kirjoittamastaan esikoiskokoelmasta kaksi maan huomattavinta runouspalkintoa – kaikkien aikojen nuorimpana voittajana. Fuzukin runojen toistuvia teemoja ovat naisen keho, asioiden synnyttäminen ja arjen epätodelliset hetket. Kahden oman kokoelmansa lisäksi Fuzuki on ollut mukana runoilijana lukuisissa taiteidenvälisissä projekteissa sekä elokuvassa (esittäen itseään). Hän esiintyy usein televisiossa sekä radiossa ja hänen runojaan on julkaistu sukkahousuihin ja lyijykyniin painettuina.Yumi Fuzukin esikoisteoksen suomennos julkaistaan Annikin Runofestivaaleilla Mayu Saaritsan alkukielestä kääntämänä. Fuzuki esiintyy festivaaleilla yhdessä kansainvälisesti tunnetun japanilaistaiteilija Hikaru Chon kanssa. Cho tunnetaan erityisesti kolmiulotteisista vartalomaalauksistaan, joita on nähty mm. Amnestyn My Body My Rights –kampanjassa.