14.3.2016

Kitara soi Tampereella kesäkuussa

Jo kahdettatoista kertaa järjestettävä Tampere Guitar Festival kokoaa kitaramaailman tähdet Pirkanmaalle 4.-12.6.2016. Konserttitarjontaa on moneen makuun klassisesta kitaransoitosta fingerstyleen, jazziin, fuusioon, maailmanmusiikkiin ja argentiinalaiseen tangoon. Konsertteja järjestetään Tampereen lisäksi Pirkkalassa, Nokialla ja Mäntässä. Kurssit ja luennot tarjoavat monipuolista sisältöä kaikenikäisille.

TGF16_musta

 

Kansainväliset tähtiesiintyjät konsertoivat Tampere-talossa

Yhdysvaltalainen Stanley Jordan on legendaarinen kitaravirtuoosi ja pianisti, sekä yksi kitarafestivaalin pääesiintyjistä. Jo 1980-luvulla tunnetuksi tullut maailmantähti yhdistelee ennakkoluulottomasti eri tyylilajeja, kuten jazzia, poppia ja rockia. Jordan on kehittänyt omintakeisen Touch Techniqueksi kutsutun kahden käden tapping-tekniikan, jossa molemmat kädet loihtivat säveliä kitaran otelaudalta. Välillä Jordan soittaa oikealla kädellä pianoa vasemman käden jatkaessa soittoa kitaralla. Stanley Jordan on valittu Grammy-ehdokkaaksi jo neljä kertaa.

Akustisen kitaran saralla kuullaan värikkäitä esiintyjiä. Espanjalainen virtuoosi Ricardo Gallén lukeutuu tämän hetken kirkkaimpien klassisten kitaristitähtien joukkoon. Sveitsiläinen Hopkinson Smith puolestaan soittaa englantilaista renessanssiluutulle sävellettyä ohjelmistoa. Argentiinalainen kitara-bandoneon-duo Mirta Álverez ja Fabián Carbone soittaa tulista musiikkia kotimaastaan. Intohimoisia tangon säveliä kuullaan muun muassa säveltäjiltä Astor Piazzolla ja Roberto Grela. Bandeneon-taituri Carbone on esiintynyt yhdessä muun muassa Plácido Domingon ja Shakiran kanssa.

 

Kotimaista osaamista ja kursseja

Tänä vuonna kuullaan useita kotimaisia klassisen kitaran taitajia. Ismo Eskelisen levynjulkaisukonsertissa päivänvalon näkee hänen toinen Bach-levynsä. Ensimmäisestä Eskelinen sai Emma-palkinnon. Tänä vuonna Emma-ehdokkaana ollut kitaristi Otto Tolonen esiintyy tällä kertaa ystävineen Shakespearen hengessä, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 400 vuotta. Tolosen kanssa lavalle nousevat kanadalainen sopraano Debi Wong ja kitaristi-luutisti Mikko Ikäheimo.

Nykysäveltäjien kanssa aktiivisesti yhteistyötä tekevä kitaristi Petri Kumela esiintyy kahdessa eri konsertissa. Hänen soolokonsertissaan esillä on erityisesti Pieniä otuksia, jotka ovat Kumelan säveltäjiltä tilaamia pienoiskappaleita. Ideana on, että teoksen on oltava lyhyt ja siinä esiintyvä otus ei saa olla isompi kuin kissa. Tämä on ollut menestys niin aikuis- kuin lapsiyleisön keskuudessa. Toinen konsertti Zero Friction VIP on Kumelan ja säveltäjä Sami Klemolan yhteisteos, jossa soi 16 preparoitua ja moottoroitua kitaraa muokattuna live-elektroniikan avulla.

Kitarakurssien järjestämispaikaksi on vakiintunut Varalan Urheiluopisto. Tarjontaa on niin lapsille, nuorille, harrastajille, opiskelijoille kuin ammattilaisille. Tänä kesänä alkaa ranskalaisen Marc Papillonin luotsaama, soittajan hyvinvointiin keskittyvä The Joy of Playing –luentosarja. Se on suunnattu kaikkien soitinryhmien opettajille, muusikoille ja opiskelijoille. Toisena uutuutena starttaa Suomen kitarakatselmus, jonka ideana on koota yhteen suomalaisia kitaransoitonopettajia, opiskelijoita ja harrastajia yhdessä oppimisen merkeissä. Koko ohjelma löytyy osoitteesta www.tgf.fi.

—————————————————

FAKTAT:

12. Tampere Guitar Festival 4.-12.6.2016. Perustaja ja johtaja: Tomi Tolvanen.
Verkkosivut: http://www.tgf.fi

Sisältö: Konsertteja, luentoja, työpajoja, Lasten päiväleiri, Kitara- ja kamarimusiikkileiri, mestarikursseja, The Joy of Playing, Suomen kitarakatselmus

Artistit ja opettajat: Stanley Jordan (USA), Ricardo Gallén (ESP), Hopkinson Smith (SUI), Trio Pal Mundo (RUS), Bogdan Mihailescu (ROU), Arthur Bochkivskiy (RUS), Tom Lumen (HUN), Marc Papillon (FRA), Emanuele Buono (ITA), Otto Tolonen (FIN), Mikko Ikäheimo (FIN), Debi Wong (CAN), Petri Kumela (FIN), Sami Klemola (FIN), Janne Malinen (FIN), Mirta Alvarez & Fabián Carbone (ARG), Ismo Eskelinen (FIN), Pauli Talvitie (FIN), Andrzej Wilkus (FIN), Kimmo Kiviniemi (FIN).

–       Konsertit: http://www.tgf.fi/konserttikalenteri
–       Kurssit: http://www.tgf.fi/kurssikalenteri

Tapahtumapaikat: Tampere-talo, Kangasala-talo, Teatteri La Strada, Serlachius-museo Gösta, Tampereen Vanha kirkko, Finlaysonin kirkko, Pispalan kirkko, Pirkkalan Vanha kirkko, Knuutilan kartano, Ravintola Telakka, Jazz Bar Paapan Kapakka, Pub Kujakolli, Varalan Urheiluopisto

Lipunmyynti: Tänä vuonna ennakkoliput ovat huomattavasti edullisempia kuin liput ovelta. Hinnat alkaen 16,49 €, passit alkaen 72 €. Ennakko: Lippupiste. http://www.tgf.fi/lipunmyynti