13.4.2017

Annikin Runofestivaali jatkossa joka toinen vuosi. Välivuosi tuo nykyrunoutta ulkomainostauluihin

Annikin Runofestivaali tullaan järjestämään jatkossa joka toinen vuosi. Seuraavan kerran festivaali järjestetään Annikin puukorttelin sisäpihalla Tampereella kesäkuussa 2018.
Annikin Runofestivaalia on järjestetty vuosittain vuodesta 2003 lähtien. Korttelin asukkaiden talkoovoimin järjestämä festivaali on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista ja kansainvälisimmistä runotapahtumista. Yli satavuotiaan puutalokorttelin miljöö on luonut ainutlaatuisen tunnelmalliset puitteet festivaalille, ja kynnys esiintyjien ja yleisön välillä on ollut harvinaisen matala. Annikin Runofestivaalin ympärille syntyneestä Annikki OFF:ista on kehittynyt oma tasokas kaupunkifestivaalinsa, joka on kerännyt vuosittain tuhansia kävijöitä.
Syyt muutoksen takana
Annikin Runofestivaalia järjestetään edelleenkin talkoovoimin, festivaalin perustajiin kuuluva korttelin asukas Simo Ollila kertoo. Koska tapahtuma on viime vuosina kasvanut ja kansainvälistynyt niin paljon, sen tuottaminen on vaatinut yhä enemmän työtunteja. Jotta jaksaisimme kehittyä jatkossakin, tuntui parhaalta vaihtoehdolta siirtyä järjestämään festivaalia joka toinen vuosi. Ratkaisu tuntui hyvältä paitsi oman jaksamisen myös korttelin asukasyhteisön kannalta.
Monet ovat olleet huolissaan siitä että loppuuko festivaali kokonaan, taiteellinen johtaja J.K. Ihalainen kertoo. Emme ole katoamassa mihinkään. Annikin Runofestivaalin järjestäminen jatkuu  –  nyt vain joka toinen vuosi.
Uutta runoutta ulkomainostauluihin
Vaikka päätapahtuma onkin tauolla, Annikin Runofestivaali toteuttaa osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta Mainostaulujen runot – uutta runoutta kaupunkitilaan -projektin. Se tuo Tampereen ydinkeskustan suuriin ulkomainostauluihin kahdeksi viikoksi ennen julkaisemattomia runoja yhdeltätoista runoilijalta. JCDecauxin laskelman mukaan runot tavoittavat tänä aikana yli 200 000 kaupunkilaista. Runojulisteet ovat esillä yli kolmessakymmenessä kohteessa 4.-17.12.2017. Projekti on osa Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -hanketta.
Projektissa mukana olevat runoilijat ovat laaja otos suomalaisen nykyrunouden kentästä: mukana on mm. yksi vielä julkaisematon tekijä ja muutama suomalaisen nykyrunouden klassikkonimikin. Ulkomainostauluissa nähdään myös saamenkieliset ja ruotsinkieliset runot. Mukana ovat Kari Aronpuro, Arja Tiainen, Mikko Mankinen, Johanna Venho, Harri Hertell, Tiina Lehikoinen, Niillas Holmberg, Juho Hakkarainen, Claes Andersson, Raisa Marjamäki ja Jonimatti Joutsijärvi.