4.3.2024

Alkukevään festivaalit ovat nurkan takana

Maalis–huhtikuun kulttuurikirjo purkautuu Pirkanmaalla niin elokuvien, sarjakuvien kuin modernin taidemusiikin parissa. Monipuolisen tapahtumasesongin avaa tällä viikolla Tampereen elokuvajuhlat. Maaliskuussa päästään nauttimaan myös Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalista, ja huhtikuu tuo tullessaan kotimaisen modernin taidemusiikin ilmiöt Tampere Biennalen näyttämöille.


Tampereen elokuvajuhlat 6.–10.3.


Tampereen elokuvajuhlia vietetään 54. kerran. Lyhytelokuvaan keskittyvä kansainvälinen festivaali kokoaa elokuvataiteen ystävät ja alan ammattilaiset yhteen. Festivaaliviikon ohjelmisto koostuu kilpailunäytöksistä, teemaohjelmistoista sekä yleisö- ja ammattilaistapahtumista. Vaikka kyseessä onkin lyhytelokuviin keskittyvä tapahtuma, esitetään näiden ohella myös pitkiä dokumentti- ja mykkäelokuvia sekä satunnaisesti myös pitkiä fiktioelokuvia.

Viisipäiväisen tapahtuman aikana tarjolla on yli sata elokuvanäytöstä elokuvateatteri Finnkino Cine Atlaksessa ja Arthouse Cinema Niagarassa. Elokuvanäytösten ohella järjestetään myös runsaasti koko yleisölle avoimia sekä elokuva-alan ammattilaisille suunnattuja tapahtumia.

Pääteemoja vuoden 2024 ohjelmistossa ovat muun muassa demokratian tilaa Suomessa ja maailmassa pohdiskeleva Demokratia vaarassa sekä Metsä, joka tarkastelee metsän ulottuvuuksia kapitalistisen metsäkeskustelun keskellä. Näiden teemojen yhteydessä järjestetään myös avoimia paneelikeskusteluja, joissa keskustelijoina nähdään esimerkiksi elokuvaohjaajia sekä Tampereen yliopiston tutkijoita.

Elokuvajuhlien sukelletaan myös arkistojen kätköihin. Valkokankaalle tuodaan Kai Okan vuosikymmeniksi unohtuneet kokeelliset elokuvat näytöksessä Kadonneet kelat sekä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin kokoamia aarteita manserockin ja kotimaisen mainoselokuvan historiasta.

Perheen pienimmille on tarjolla maksuttomat Minikino-näytökset.

Lisätiedot: https://tamperefilmfestival.fi

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali 20.–23.3.

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali tuo esille sarjakuvataidetta ja tekijöitä. Tapahtumassa järjestetään sarjakuva-aiheisia työpajoja ja näyttelyitä, esitelmiä, paneeleja ja paljon muuta. Vuosittain festivaalilla jaettavan sarjakuvataiteen Finlandia-palkinnon jakaa tänä vuonna kirjailija, toimittaja Roman Schatz. Voittaja julkistetaan 22. maaliskuuta.

Festivaalin tämän vuoden teemana on ”Pieniä ihmeitä”, joka toisaalta juhlii sarjakuvataiteen pieniä tekoja, teoksia ja tempauksia – ja toisaalta korostaa sitä, kuinka pieni voi olla jotain aivan erityistä ja kuinka pienistä aluista voi kasvaa jotakin suurta.

Viikonlopun festivaalitapahtuma valtaa Tampere-talon, arkipäivien ohjelma jakaantuu eri puolille kaupunkia.

Lisätiedot: https://2024.tamperekuplii.fi/index.html

Tampere Biennale 10.–14.4.


Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset. Tapahtuma tarjoilee ennakkoluulottomalle yleisölle suunnattua nykymusiikkia, joka yllättää, inspiroi ja rikkoo rohkeasti taidelajien rajoja.

Teemana on tänä vuonna Muuttuvat maailmat. Säveltäjä Minna Leinosen johdolla kootussa ohjelmassa kohtaavat fantasia ja todellisuus, nykyhetki ja menneisyys, näkyvä ja näkymätön. Tarjolla on jälleen monipuolinen kattaus kantaesityksiä ja harvemmin kuultuja orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia kiinnostavien säveltäjien kynästä.

Erikoisuutena nähdään Minna Leinosen ideoima tarinankerrontaa, tanssia ja musiikkia yhdistävä Äänitarina Tammerkoskella, joka esitetään festivaalin aikana neljä kertaa. Ainutlaatuinen ja yllätyksellinen äänikävely kulkee läpi Tammerkosken kansallismaiseman, jossa uppoudutaan Salla Simukan käsikirjoittamaan mysteeriin Seela Sellan kertomana. Sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaavat Tytti Arola ja Þorkell Nordal, ja koreografia on Samuli Roinisen käsialaa.


Näiden lisäksi tulevan Tampere Biennalen ohjelmassa nähdään Tampere Filharmonian Virtauksia tulevaan – From Wasteland to Wonderland -konsertti, joka tarjoaa täyslaidallisen tuoreimpia tuttavuuksia nykymusiikin moderneja klassikoita unohtamatta. Konsertissa kuullaan muun muassa Cecilia Damströmin uusi teos Wasteland sekä Korealaissyntyisen Unsuk Chinin teos Alice in Wonderland: Puzzles and Games, jonka solistina on sopraano Piia Komsi.

Lisätiedot: https://tamperebiennale.fi

Kuva: TFF 2024 / Miten marjoja poimitaan | Ohjaaja Elina Talvensaari