5.3.2018

XXIII Sastamala Gregoriana -festivaalin lipunmyynti alkaa 1.3.

Perinteikkään vanhan musiikin festivaalin Sastamala Gregorianan kesän 2018 lipunmyynti alkaa 1.3.2018 Tiketissä sekä Tyrvään kirjakaupassa. Vuoden 2018 teema Venetsian loisto aloittaa Kaupungit vetten päällä –sarjan, joka viitoittaa festivaalin matkaa vuosina 2018-2023. Matkalla kuljetaan kaupunkeihin, joiden sijainti merien tai jokien varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä taiteiden ja kulttuurin keskuksia vuosisatojen ajaksi. Venetsiasta matka jatkuu Pariisin, Bruggen, Wienin ja Rooman kautta Lontooseen.

 

Maksullisia konsertteja on ensi kesänä kuusi, ja ne soivat Sastamalan keskiaikaisissa Pyhän Marian ja Pyhän Olavin kirkoissa. Keskiviikkona 25.7. järjestetään syksyllä 2017 avautuneen Tyrvään Pappilan ulkoilmateatterissa ilmaistapahtuma, jossa esiintyy puhallinyhtye Pormestarin sinkit ja pasuunat. Kahteen ensimmäisen konserttiin on yhdistettävissä ruokailu: perjantaina 20.7. Tyrvään Pappilassa ja lauantaina 21.7. Sastamalan Wanhassa Pappilassa. Konsertteihin järjestetään myös bussikuljetuksia sekä Sastamalan keskustasta että Tampereelta.

 

Avajaiskonsertissa 20.7. esiintyvä Le Miroir de Musique on erikoistunut myöhäiskeskiajan ja renessanssin musiikkiin. Baselista käsin toimiva, Baptiste Romainin johtama yhtye kokoaa yhteen lahjakkaita uuden sukupolven vanhan musiikin taitureita, joista monet ovat valmistuneet maineikkaasta Schola Cantorum Basiliensisista Sveitsistä.

 

Lauantain 21.7. suurkonsertissa esiintyy neljä upeaa solistia: Anu Mattila, Ansy Boothroyd, Teppo Lampela ja Corina Marti, ainutlaatuinen festivaalia varten koottu Sastamala Gregoriana barokkiorkesteri sekä helsinkiläinen kamarikuoro Utopia. Konserttia johtaa festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields. Kokonpano esittää helmiä italialaisen barokkisäveltäjä Antonio Vivaldin (1678 – 1741) tuotannosta.

 

Lacrime-konsertti perjantaina 22.7. sisältää italialaista vokaali- ja soitinmusiikkia 1500-1600-luvulta Ferraran alueelta. Concerto di Margherita -yhtyeessä kaikki viisi taiteilijaa sekä laulaa että soittaa omia istrumenttejaan. Monikansallisen ryhmän lumoavassa esiintymisessä vanhan musiikin soittimet ja laulu sulautuvat yhdeksi dynaamiseksi ja jännittäväksi äänimaailmaksi.

 

Claudio Monteverdin (1567-1643) matkassa kuljetaan Sodassa ja rakkaudessa -konsertissa tiistaina 24.7. Giardino Novo on vuonna 2012 perustettu lauluyhtye, jonka tavoite on tuoda esille renessanssiajan maallista laulumusiikkia. Yhtyessä laulavat kuusi maamme etulinjan vanhaan musiikkiin perehtynyttä laulajaa. Espoon Barokki koostuu vanhan musiikin esityskäytäntöihin erikoistuneista ammattimuusikoista.

 

Torstaina 26.7. Giovanni Gabrielin loistokas monikuoromusiikki vie konsertin kuulijat osallisiksi Sposalizio del Mare -seremoniaa, jota on tavalla tai toisella vietetty Venetsiassa 1000-luvulta lähtien. Vanhan musiikin orkesteri Barocco Boreale ja Lauluyhtye Versio saavat johtajakseen ranskalaisen kapellimestarin, ja sinkin soittajan Jean Tubéryn. Festivalin päättävä Laulun laineilla -konsertti perjantaina 27.7. esittelee Kansainvälisen Mestarikurssin opiskelijoiden ja opettajien kurssiviikon virkistävää satoa.