17.4.2018

Uusi kansainvälinen kitarakilpailu Suomeen

Suomessa starttaa uusi klassisen kitaran kilpailu. Sen idea on kehittää alan ammattimaista toimintakulttuuria sekä tukea kitaristien kansainvälisiä työskentely- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Ensimmäinen Suomen kitarakilpailu järjestetään kesäkuussa 2018 osana 14. Tampere Guitar Festivalia.

Palkinnot tukevat kansainvälistä uraa

Suomesta on puuttunut klassisen kitaran kilpailu yli kymmenen vuotta. Siihen tulee muutos uuden International Classical Guitar Competition of Finland -nimeä kantavan kisan myötä. Sille on ollut selvästi kysyntää, sillä ennakkoilmoittautuminen on ollut vilkasta niin Suomesta kuin ulkomailta. Euroopan lisäksi kilpailijoita saapuu myös Israelista, Australiasta, Meksikosta ja Yhdysvalloista. Kilpailussa ei ole ikärajoitusta ja se järjestetään Tampereella 6.-9. kesäkuuta 2018.

Kilpailun monipuoliset palkinnot avaavat uusia mahdollisuuksia ammattilaisuralle. Erikoispalkintoja myönnetään parhaalle Leo Brouwerin teoksen esittäjälle sekä yleisön suosikille. Voittajalle on luvassa 2 000 € suuruinen rahapalkinto sekä Suomessa käsityönä valmistettu konserttikitara. Erikoisuutena tässä Keijo Korelinin valmistamassa palkintosoittimessa on kotimaisten puulajien käyttö, joka on kasvava trendi vastuullisessa soitinrakennuskulttuurissa. Lisäksi voittajalle on tarjolla levytyssopimus suomalaiselle Alba Recordsille, mittava EuroStrings-konserttikiertue Euroopassa sekä osallistumisoikeus EuroStrings- kitarakilpailuun. Sen palkintona on puolestaan muun muassa konserttikiertue Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Näyttävä avaus

Kilpailun kunniatuomari on kuubalainen säveltäjälegenda Leo Brouwer yhdessä kansainvälisen tuomariston kanssa, johon kuuluvat Marco Tamayo (Kuuba/Itävalta), Anabel Montesinos (Espanja), Andrzej Wilkus (Sibelius-Akatemia) ja Timo Ruottinen (Alba Records). Tuomariston puheenjohtaja on pitkän linjan musiikkituottaja Seppo Siirala. Kilpailussa on mukana myös kitarafestivaalin kitaraleiriläisistä koostuva Junior Jury, joka palkitsee kolme suosikkiaan kaikkien ensimmäiselle kierrokselle osallistuneiden joukosta.

Tapahtumapaikkana kitarakilpailulla on Tampereen konservatorion Pyynikkisali. Yleisölle avoin ensimmäinen kierros kuullaan 6.-7. kesäkuuta. Kilpailun neljä finalistia esiintyvät lauantaina 9. kesäkuuta kuultavassa konsertissa. Palkintogaala järjestetään samana päivänä Tampere-talon Isossa salissa Tampere Guitar Festival 2018 päätöskonsertin yhteydessä. Kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Majaoja-säätiö, Tampereen konservatorio sekä Tampereen Musiikkiakatemia. Lisätietoa löytyy verkkosivulta www.tgf.fi.