Runsaslukuinen yleisö katsoo aurinkoisena alkukesän päivänä esitystä Annikin runofestivaalilla. Yleisöä ympäröivät valko- ja vihreäsävyiset puutalot, kuvan oikeassa laidassa näkyy oranssiksi rapattu kivirakennus ja hiukan pihapensaita.

25.1.2016

Pirkanmaan festivaalit – voimaa verkostoista 2009–2012

Pirkanmaa festivaalien verkostotoiminta käynnistyi vuosina 2009–2012 toteutetun Pirkanmaan festivaalit – voimaa verkostoista -hankkeen avulla. Keskeisin tavoite Voimaa verkostoista -hankkeessa oli pirkanmaalaisten kulttuurifestivaalien keskinäinen verkottuminen, jonka tuloksena syntyi toimintaansa jatkava Pirkanmaan festivaalit ry. Vuonna 2009 hankkeeseen lähti mukaan 27 festivaalia, ja sittemmin jäsenmäärä on kasvanut 37 festivaaliin.

Verkoston kautta festivaalitoimijat saivat vertaistukea, työyhteisön ja ammatillisen viitekehyksen, minkä lisäksi verkosto lisäsi festivaalien neuvotteluvoimaa suhteessa muihin toimijoihin ja päättäjiin. Hankkeessa saatiin koottua todistusaineistoa festivaalien merkityksestä maakunnassa muun muassa kävijäkyselyiden ja taloudellisen tutkimuksen avulla. Pirkanmaan korkeatasoiset kulttuurifestivaalit herättivät hankkeen aikana ja sen jälkeen positiivista huomiota ja kiinnostusta niin Pirkanmaalla kuin muualla Suomessa.

Festivaalityön ammattilaisten osaaminen koottiin festivaalityön tietopankkiin, joka toimii aloittelevan tapahtumatuottajan tukena ja tarjoaa muistilistan myös kokeneemmalle tekijälle. Hankkeen aikana festivaaleille tehtiin myös omat ympäristösuunnitelmat.

Hanketta rahoittivat Pirkanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä Luova Tampere -ohjelma. Hanketta rahoittivat myös Tampereen kaupunkiseudun ulkopuolisten festivaalien taustakunnat Ikaalinen, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Orivesi ja Mänttä-Vilppula. Lisäksi rahoittajia olivat kaikki 27 hankkeessa mukana ollutta kulttuurifestivaalia.