29.2.2024

Taideratikan kevään esitysten teemana ”tulevat klassikot”

Kevään 2024 aikana taideratikassa pääsee taas nauttimaan lyhyistä pop-up-esityksistä, joita nähdään maaliskuusta toukokuuhun.

Tampereen taideratikan pop-up-esitysten sarja saa jatkoa maaliskuun 6. päivästä lähtien. Taideratikassa tullaan näkemään maaliskuusta toukokuun loppuun esityksiä kuudelta tamperelaiselta toimijalta. Syksyn esitysten teemana oli ”tamperelaiset legendat”, nyt vaunun valtaavat ”tulevat klassikot”.

Kunkin toimijan esityksistä päästään nauttimaan kahtena päivänä. Tampereen Ratikan taiteen ohjelmasta ja siihen liittyvän taideratikan toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Taideratikan esitykset tuotetaan yhteistyössä Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry:n kanssa.

Ratikan taiteen teokset ja taideratikka ovat lunastaneet hienosti paikkansa tamperelaisten keskuudessa. Matkustajat ovat suhtautuneet pop-up-esityksiin erittäin myönteisesti ja on mukavaa, että saamme tarjota lisää monipuolista ja mielekästä seurattavaa matkustamisen ajaksi, Ratikan taiteesta vastaava Tampereen Raitiotie Oy:n liikennepäällikkö Antti Haukka kertoo.

– On ollut ilo seurata matkustajien yllättyneitä ilmeitä ja ilahtuneita palautteita aiemmissa taideratikan esityksissä. Kevään aikana on tulossa niin mielenkiintoisia ja ainutkertaisia esityksiä, että suosittelen ehdottomasti pientä keväistä kulttuurimatkaa Ratikan kyydissä, jatkaa Pirkanmaan festivaalit ry:n toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.

Musiikkia, teatteria, sirkusta ja muotinäytöksiä matkalipun hinnalla

Taideratikka liikennöi esityspäivinä linjalla 3. Esitysten tarkemmat kellonajat julkaistaan Tampereen Ratikan kanavissa päivää ennen esityksiä.

Esitysten sarjan aloittaa Hatanpään lukio, joka tuo taideratikkaan Hullu Prinssi -musikaalin nuoret esiintyjät keskiviikkona 6.3. ja keskiviikkona 13.3. Romanttinen fantasiakomedia saa ensi-iltansa TTT:n Suurella näyttämöllä 12.4. Ainutlaatuisessa yhteistuotannossa mukana ovat Hatanpään lukio, Tammerkosken lukio, Sammon keskuslukio, Tampereen konservatorio ja Ammattiopisto Tredu. Seitsemän opiskelijan ryhmä esittää taideratikassa lauluja ja historiallisia kysymyksiä musikaalista.

Maanantaina 18.3. ja tiistaina 19.3. taideratikan kyytiin astuu Tampereen Ylioppilasteatteri Olentorata-esityksen kera. Ryhmälähtöisesti toteutettu esitys on inspiroitunut Anthoni Levonsaaren ohjaamista työpajoista.

Huhtikuun pop-up-esitykset aloittaa uuden musiikin yhdistys Tampering ry, joka tarjoilee taideratikan kyydissä uutta kitaramusiikkia yhdistyksen jäsensäveltäjiltä torstaina 11.4. ja perjantaina 12.4. Tuoreet teokset tutkivat kitaran niin herkkiä kuin tummiakin sävyjä, ja tulkinnasta vastaa kitarataiteilija Jussi Sippola.

Huhtikuussa vietetään Maailman sirkuspäivää ja sen kunniaksi Sorin Sirkus toteuttaa taideratikkaan kaksi sirkusteemaista pyrähdystä. Sorin Sirkuksen nuoret pitävät yllä iloista meininkiä taideratikassa torstaina 18.4. ja perjantaina 19.4.

Toukokuussa taide- ja muotibrändi Pispala Clothing tuo tamperelaisten luo tanssillisen muotinäytöksen yhteistyössä Tanssiteatteri MD:n kanssa. Inspiraatiota pukeutumiseen tuova esitys nähdään taideratikassa tiistaina 7.5. ja keskiviikkona 8.5.

Kevään pop-up-esitysten sarjan päättää Pirkanmaan musiikkiopisto (PMO). Maanantaina 27.5. soitollaan taideratikassa ilahduttavat Pirkanmaan musiikkiopiston puhaltajat ja tiistaina 28.5. rytmimusiikkilinjan oppilaat. Luvassa on vaskifanfaareja ja svengaavaa musiikkia.

Tampereen Raitiotie Oy pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin.

Taideratikasta ja pop-up-esityksistä

  • Tampereella on liikennöinyt taideratikka joulukuusta 2021 lähtien.
  • Taideratikan kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat taideteokset. Teokset on valittu yleisöäänestyksellä.
  • Keväällä 2022 Tampereen Raitiotie Oy aloitti taideratikassa pop-up-esitysten tuotannon yhteistyössä Pirkanmaan festivaalit ry:n (Pirfest) kanssa.
    • Pop-up-esitykset ovat lyhyitä n. 10–30 minuutin mittaisia esityksiä, joiden tarkkaa sisältöä ei paljasteta etukäteen matkustajille.
    • Huhti-syyskuussa 2022 taideratikassa nähtiin esityksiä kahdeksalta pirkanmaalaiselta festivaalilta.
    • Syys-marraskuussa 2023 pop-up-esitysten sarja sai jatkoa ”Tamperelaiset legendat” -teemalla. Esityksiä nähtiin kuudelta eri toimijalta.

Kuva: Pirkanmaan musiikkopisto/Lauri Jeskanen