22.3.2024

Annikin Runofestivaalilla pääosassa on omaelämäkerrallisuus

Annikin Runofestivaalin ohjelmisto on julkistettu. Teemana on ’Henkilökohtaista’ ja pääosassa omaelämäkerrallisuus.

Ensi kesän Annikin Runofestivaaleilla tutkitaan omien elämänkokemusten merkitystä taiteellisen työn rakennusaineena. Annikin puutalokorttelin sisäpihalla Tampereella 8.6.2024 järjestettävän festivaalin teemana on ’Henkilökohtaista’. Avainsanoja ovat omaelämäkerrallisuus, henkilökohtaisuus ja autofiktio. Runofestivaali tutkii, onko henkilökohtainen edelleenkin poliittista, vai hukkuuko se valtaisaan somen siivittämään tositarinoiden virtaan. Onko omakohtaisten tarinoiden lumo meillä sittenkin verissä? 

Jo 17. kertaa järjestettävän Annikin Runofestivaalin ohjelmistosta löytyy jälleen huomattavia kansainvälisiä esiintyjävieraita, hieno ja yllättävä kattaus kotimaisia runoilijoita, prosaisteja, musiikkia, open mic-lavarunokellari, lastenohjelmaa ja kuvataidetta. Runofestivaalin ympärille kehittynyt Annikki OFF täyttää kolmena festivaalia edeltävänä päivänä Tampereen kymmenillä kulttuuritapahtumilla. Annikin Runofestivaali järjestettiin edellisen kerran kaksi vuotta sitten.

Nimekäs kotimainen ohjelmisto

Ensi kesän kotimaisia esiintyjiä ovat muun muassa Aulikki Oksanen & Kielo Kärkkäinen. Kärkkäinen esittää Oksasen runoesityksen yhteydessä hänen sanoittamiaan klassikkolauluja. Aulikki Oksasesta ilmestyy syksyllä 2024 elämäkertateos, ja myös sen tekijä Helena Ruuska pääsee ääneen.

Muihin esiintyjänimiin lukeutuvat Risto Ahti, Sirpa Kähkönen, Maija Kauhanen, Rosanna Fellman, Lyyti, Iida Rauma, Piki Rantanen, Hassan Maikal, Tommi Liimatta, Vilma Talvitie, Tuukka Terho & Heikki Nikula, Ritva Hokka sekä Ranja Omena. Esiintyjien esittelyt: www.annikinrunofestivaali.net/esiintyjat.htm 

Kansainväliset esiintyjävieraat

Ensi kesän kansainvälisiin vieraisiimme kuuluva Abdulla Pashew on aikamme merkittävin kurdinkielinen nykyrunoilija. Pashewin runoudessa elävät rinnakkain niin Kurdistanin itsenäisyystaistelun vaiheet kuin henkilökohtainen rakkausrunouskin. Vain aniharvat suomalaiset ovat tähän asti tienneet, että kurdinkielisen maailman merkkihenkilöihin lukeutuva Pashew on asunut maassamme vuodesta 1995 lähtien. Hän esiintyy ensimmäistä kertaa suomalaisyleisölle Annikin Runofestivaaleilla.

Festivaalin toinen kansainvälinen esiintyjä on Dublinin nimikkorunoilijaksikin mainittu irlantilainen Stephen James Smith. Hänelle on kertynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana jo yli tuhat esiintymistä ympäri maailmaa. Smithin jo pitkään jatkunut työ esittävän runouden parissa on keskeisellä tavalla vaikuttanut Irlannin elinvoimaisen spoken word -kulttuurin nousuun.

Painotus lavarunoudessa ja ohjelmiston monipuolisuudessa

Ääneen Annikilla pääsevät monenikäiset ja eri taustoista tulevat esiintyjät. Ohjelmistossa painottuu aiempia vuosia enemmän lavarunous, koska lajissa nousevat esiin tyypillisesti henkilökohtaiset kokemukset. Mukana on ensi kertaa myös avoin lava lavarunoilijoille. Annikin avomikki -lavarunokellari pyörii itsenäisenä kokonaisuutenaan festivaalin aikana.

Kuvataidetta ja runomuraaleita

Runofestivaalin nimikkotaiteilija on Verna Tervaharju. Hänen viime kesänä totetuttamansa Kirsi Kunnakselle omistettu Villiomenapuu-muraali sijaitsee tapahtumapaikan lähistöllä. Sen naapurissa sijaitsee Mirkka Rekolan runoutta kunnioittava Runopuu-muraali. Yhdessä ne muodostavat maassamme ainutlaatuisen runoutta ja kuvataidetta yhdistävän teoskokonaisuuden.

Kuva: Eino Ansio