1.10.2020

Vuoden vilkkain festivaalikuukausi on täällä!

Vuoden vilkkainta festivaalisesonkia vietetään tänä vuonna yllättäen lokakuussa. Pimenevää syksyä valaisevat Tampereella valokuvafestivaali Backlight, tanssitapahtumat SottiisiMoves ja Tanssivirtaa Tampereella sekä Tampere Jazz Happening. Parkanossa ja Kihniössä puolestaan käynnistyy kulttuurifestivaali Art Festivo. Festivaaleista SottiisiMoves, Tanssivirtaa ja Art Festivo ovat siirtyneet syksyyn keväältä ja kesältä, jolloin kokoontumisrajoitukset estivät tapahtumien järjestämisen. Myös syksyllä festivaalijärjestäjät seuraavat ja noudattavat tarkkaan kulloinkin voimassa olevia yleisörajoituksia sekä turvaväli- ja hygieniaohjeita, jotta tapahtumiin on turvallista osallistua. Tapahtumien tiedot voivat näin ollen muuttua lyhyelläkin varoitusajalla.

Backlight-valokuvatapahtuma
5.9.–31.12. Tampere

Backlight-valokuvatapahtuman näyttelykokonaisuudet julkaistiin porrastetusti syyskuun aikana, ja lokakuussa kaikki kolme päänäyttelyä Related Realities, Space Works ja Visual Catalysts ovat avoinna samanaikaisesti. Viimeisimpänä 26.9. avattu Visual Catalysts tutkii kestävää taloutta ja kulutustottumuksia, ja näyttelyssä esillä on 37 taiteilijan tai työryhmän valokuvataidetta ympäri maailmaa. Näyttelykokonaisuuden on tuottanut suomalaisten yliopistojen kestävään kiertotalouteen keskittyvä CICAT2025-hanke, ja teokset on kuratoinut Tampereen ammattikorkeakoulun dosentti Juha Suonpää. Taiteen, tieteen ja teknologioiden kytkökset toistuvat myös muiden Backlight-näyttelyiden teemoissa.

Visual Catalysts 26.9.–18.10., Kulttuuritalo Laikku
Related Realities 5.9.–1.11., Galleria Himmelblau
Space Works 12.9.–8.11., Tampereen taidemuseo
Light in the Tunnel 5.9.–31.12.,Ratinan raitin tunneli

www.backlight.fi

Art Festivo
1.–10.10. Parkano & Kihniö

Art Festivoa vietetään tänä vuonna 26. kerran Parkanossa ja Kihniössä. Kulttuuritapahtuman ohjelmistoa tähdittävät oopperatenori Jyrki Anttila ja pianisti Maija Anttila, Elisa Laiho Duo ja Nina Kaitaranta Trio, Jani Paulamäki sekä Ylä-Satakunnan musiikkiopiston opettajat ja oppilaat. Sunnuntaina 4.10. Parkanon Koulu- ja kulttuurikampus Kaarnassa kuullaan valo- ja äänitaidetta yhdistelevä kuoroteos Elements of Euga ­­­­­– Water. Kyseessä on Mieskuoro Eugan teossarjan ensimmäinen osa, ja konsertissa kuullaan myös Riiarinna-kuoroa sekä Jussi Chydeniuksen Eugalle säveltämän Valaiden laulu -kappaleen ensiesitysArt Festivon päätapahtumana nähdään perjantaina 9.10. Suomen Musiikkiteatterin Kirka-musikaali Hetki lyö!, jonka nimiroolia esittää Voice of Finland -kilpailusta tuttu Ilari Hämäläinen.

www.artfestivo.fi

SottiisiMoves
16.–18.10. Tampere

SottiisiMoves on tanssin ja musiikin juhla, jossa erilaiset tyylit ja tekijät kohtaavat. Tänä vuonna tapahtuma juhlistaa Pispalan Sottiisin ja Nuoren Kulttuurin 50-vuotista taivalta. Lasten ja nuorten Moves- ja Tanssiralli-katselmukset esittelevät tanssilajien koko kirjon streetistä hamboon, ja Suomen Kansanmusiikkiliiton Samuelin Poloneesi tuo Tampereelle 100 pelimannia. SottiisiMovesin ohjelmistosta löytyy myös Pispalan Sottiisin Vuoden 2020 Kansantanssiyhtye Kimurantti, Anne-Mari Kivimäki & Palomylly sekä pelimanniyhtyeitä Shaika Balalaikasta Miukeliin. Lapsille ja nuorille esiintyvät lastenmusiikkiduo Höpinätötterö ja tubettaja Tuure Boelius. Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

www.sottiisi.fi

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
20.–25.10. Tampere

Tanssiteatteri MD:n 23. Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja yhdistää yleisön ja taiteilijat kiinnostaviin vuoropuheluihin tapahtuman perinteisissä jälkilöylykeskusteluissa. Hällä-näyttämön ohjelmistossa nähdään tapahtumaviikon aikana viisi teosta nykytanssin kiinnostavimmilta koreografeilta: Riku Lehtopolun ja Mikko Makkosen Levoton maa, Valtteri Raekallion Muistikuvia – Recollections, f-ART Housen BODYCTRL, Joona Halosen Hetken keltainen sekä Jenni-Elina von Baghin Posthuman days. Hällä-näyttämön teosten lisäksi lauantaina 24.10. järjestetään kolmiosainen Tanssivirtaa-kaupunkivaellus sekä Kati Kallion kuratoima tanssielokuvien näytös elokuvateatteri Niagarassa.

www.tanssivirtaa.net

Tampere Jazz Happening
29.10.–1.11. Tampere

Tampere Jazz Happening järjestetään tuttuun tapaan pyhäinpäiväviikonloppuna, ja ensimmäistä kertaa festivaalin historiassa täysin kotimaisin voimin. Made in Finland -teemaohjelmisto tuo Pakkahuoneelle ja Telakalle neljän päivän aikana yhteensä 18 yhtyettä. Pakkahuoneen lavalla nähdään muun muassa Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen sekä Verneri Pohjolan ja Tuomo Prättälän duo-keikat sekä Esa Onttosen ja Mikko Innasen luotsaama Gourmet-yhtye, jonka uusi albumi julkaistaan festivaaliviikonloppuna. Telakalla esiintyvät muun muassa ilmastonmuutokseen kantaa ottava Mikko Pettinen Why Not sekä ahvenanmaalainen rumpali-laulaja Amanda Blomqvist ja laulaja-lauluntekijä Selma Juudit Alessandra. Festivaalin Spotlight on Tampere -avajaiskonsertti sekä sunnuntain päätöskonsertti juhlistavat paikallista jazz-osaamista, ja kumpaankin konserttiin on vapaa pääsy.

www.tamperejazz.fi

 

Artikkelikuva Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin ohjelmistosta:
f-ART House: BODYCTRL, kuvaaja Ellen Virman