Tampere Chamber Music -festivaali levittäytyy Tampereelle keskiviikosta sunnuntaihin 25.–29. tammikuuta 2023. Uutena sisältönä festivaali tarjoaa anniskeluoikeudellisen myöhäisillan konsertin argentiinalaisen huippubandoneonisti Marcelo Nisinmanin johdolla sekä tanssitaidetta Tampereen Tuomiokirkossa. Lisäksi festivaalin esityksiä viedään konserttisalien ulkopuolelle Pohjolan palvelutalon asukkaille.
Seitsemättä kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali tekee paluun tammikuussa 2023. Esityksiä kuullaan Tampere-talon konserttisalien lisäksi Muumimuseossa, Tampereen Vanhassa kirkossa ja Tuomiokirkossa. Kamarimusiikkia, tanssia ja tiedettä yhdistelevä festivaali tarjoaa kävijöille keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista, ja tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi niin lapset ja opiskelijat kuin aikuiset ja vanhukset.
Festivaalin teema syntyi Anam Cara -nimisestä kirjasta. Se on irlantilaisen runoilijan, filosofi ja tiedemies John O´Donohuen kirjoittama teos ystävyydestä, yksinäisyydestä, rakkaudesta ja kuolemasta. Anam cara on gaelin kieltä ja tarkoittaa sielunystävää.
– Kelttiläinen viisaus ja filosofia inspiroivat minua suunnattomasti. Näkymättömän ja näkyvän toisiinsa sekoittuva todellisuus, oma sisäinen maailma ja syvä luottamuksellinen ystävyys ovat teemoja, jotka ovat voimakkaasti läsnä myös musisoimisessa. Oma ihmeellinen rakkauteni ja sielunmaisemani Argentiina on mukana festivaalilla Astor Piazzollan ja Marcelo Nisinmanin musiikin myötä, festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Heini Kärkkäinen luonnehtii.
Opiskelijayhteistyö on ollut tärkeässä roolissa festivaalin perustamisesta lähtien. Festivaali tarjoaa Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin ja liiketalouden opiskelijoille festivaalityöntekijänkurssin, jossa opiskelijat pääsevät toimimaan osana monialaista tuotantotiimiä ja tutustumaan Tampere-talon palvelukulttuuriin. Opiskelijoita toivotaan sankoin joukoin myös yleisöksi festivaalin katsomoihin.
– Haluamme tavoittaa opiskelijat ja houkutella heitä yhä laajemmin tapahtumaan. Tarjoamme opiskelijoille ilmaisen sisäänpääsyn saman päivän konsertteihin, jos salissa on tilaa, festivaalin tuottaja Hanna Kilpinen kertoo.
Punaviiniä Pienessä salissa ja tanssia Tuomiokirkossa
Festivaalin ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa mukana anniskeluoikeudellinen konsertti. Tampereen Pienessä salissa voi kuunnella lauantai-illan 28. tammikuuta Etelän tuulia -konserttia vaikkapa punaviinilasin äärellä. Pienen salin anniskelualue sijaitsee permannon takaosassa riveillä 12–17. Anniskelukatsomo on kielletty alle 18-vuotiailta.
”Anniskeluoikeudelliset klassisen musiikin konsertit ovat maailmalla arkipäivää mutta Suomessa vielä melko harvinaisia. Tämän vuoden argentiinalaisia tangotuulahduksia tuova teema tarjosi festivaalille hyvän tilaisuuden kokeilla myöhäisillan anniskelukonserttia eurooppalaisen konserttikäytännön mukaisesti”, tuottaja Kilpinen kertoo.
Uutta sisältötarjontaa edustaa myös tanssitaiteilija Tiina Lindforsin ja festivaalin muusikoiden esitys lauantaina 28. tammikuuta kuvataidehelmiä pursuavassa Tampereen Tuomiokirkossa. Perjantaina 27. tammikuuta päästään hiljentymään basisti ja näyttelijä Tarja Nybergin seurassa Muumimuseon tarinallisessa konsertissa. Tove Janssonin Kevätlaulua värittävät Ismo Eskelisen kitara ja Marcelo Nisinmanin bandoneon.
Viime festivaalilla järjestetyt kaksi yleisön suosikkitapahtumaa saavat jatkoa. Töistä kotiin palautuen -konsertti järjestetään perjantaina 27. tammikuuta Tampere-talossa. Konserttiin voi osallistua rennosti vaikka patjalla makoillen. Perjantai-illan päättää keskieurooppalaistyyppinen Yösoitto-kirkkokonsertti, joka järjestetään Tampereen Vanhassa kirkossa.
Festivaalilla nähdään kotimaisista taiteilijoista Heini Kärkkäisen, Tiina Lindforsin, Tarja Nybergin ja Ismo Eskelisen lisäksi viulistit Réka Szilvay ja Kasmir Uusitupa sekä alttoviulisti Kristian Sallinen. Kansainvälisiä vieraita ovat argentiinalaisen bandoneonisti Nisinmanin lisäksi pianisti Marianna Shirinyan (ARM), sellistit Robert Cohen (GB) ja Torleif Thedéen (SWE), alttoviulisti Yuval Gotlibovich (ISR) ja viulisti Priya Mitchell (GB).
Mukana luennoimassa ovat intuitiotutkija Asta Raami ja tanssitaiteilija Sini Länsivuori aiheella Näkyvän ja näkymättömän liike. Luento-workshop sopii kaikille festivaalikävijöille taitotasoon katsomatta. Psykologi ja viulisti Helmi Kuusi luennoi aiheella Työhyvinvoinnin tutkiminen ja kehittäminen muusikkojen työyhteisössä. Luennot ovat osa Tampereen korkeakouluyhteisön Tieteen päivät -tiedetapahtumaa.
Tampere Chamber Music -festivaalin ohjelmistossa on tarjolla musiikkia mm. säveltäjiltä Golijov, Ravel, Piazzolla, Tšaikovski, Vasks, Nisinman, Rahmaninov, Brahms, Beethoven ja Paganini. Osana festivaalia järjestetään viisi kamarimusiikin mestarikurssia musiikinopiskelijoille. Opettajina toimivat muusikot Marianna Shirinyan ja Yuval Gotlibovich sekä legendaarinen kapellimestari-viulisti Paavo Pohjola.
Artikkelikuva: Töistä kotiin palautuen -konsertti, kuvaaja Anna-Kaisa Noki