23.5.2016

Vilkas festivaalikesä alkaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan festivaalikesä on alkamaisillaan. Kaudesta on tulossa vilkas ja monipuolinen, sillä kesäkausi pitää sisällään 24 erilaista kulttuurifestivaalia kesäkuusta elokuun lopulle asti. Kesäkuussa festivaalisesongin avaavat Tampere Guitar Festival, Annikin Runofestivaali, Pispalan Sottiisi ja Mäntän Kuvataideviikot. Kesäkuun lopulla vuorossa ovat Musiikkia Ruovesi ja Sääksmäki Soi.

Vuonna 2015 Pirfestin jäsenfestivaaleilla oli noin 615 000 käyntiä. Hieman alle puolet (46%) kävijöistä oli ulkopaikkakuntalaisia. Festivaalien käyntimäärät ovat olleet viime vuosina selvässä kasvussa: vuoden 2014 kokonaiskäyntimäärä oli 517 000 käyntiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi tänä vuonna valtionavustuksia valtakunnallisille kulttuuritapahtumille yhteensä 4,8 miljoonaa euroa. Valtionavustusta sai 24 Pirfestin jäsenfestivaalia yhteensä 745 000 euroa. Suurimmat tuensaajat Pirkanmaalla olivat Tampereen Teatterikesä, Mäntän Kuvataideviikot, Sata-Häme Soi ja Työväen Musiikkitapahtuma. Kahdeksalla festivaalilla valtionavustuksen määrä kasvoi, suurin prosentuaalinen kasvu oli Fest Afrikalla (33%) ja Annikin Runofestivaalilla (29%).

Kitaran juhlaa!

12. Tampere Guitar Festival esittelee kitaramusiikin makupaloja Suomesta ja ulkomailta. Kitara soi kirkoissa, kuppiloissa ja konserttisaleissa yhdeksän päivän ajan ajalla 4.-12.6. tarjoten elämyksiä moneen makuun.

Tämän kesän kohokohtia ovat tähtiartistien konsertit 10.-11.6. Tampere-talossa. Kitarataiteilija Ricardo Gallénin konsertti on erinomainen valinta niin klassiseen kitaramusiikkiin vasta tutustuville kuin vanhoille konkareille. Maailmankuulu luuttutaiteilija Hopkinson Smith raottaa ovea englantilaisen renessanssimusiikin saloihin ja kitara-bandoneon-duo Mirta Álvarez & Fabián Carbone vie kuulijat tulisen argentiinalaisen tangon tunnelmiin. Loppuhuipentumana kuullaan kitaravirtuoosi Stanley Jordania, joka loihtii parhaimmillaan musiikkia yhtäaikaisesti sähkökitarasta ja pianosta.

Runoilija vieraissa

Annikin Runofestivaaleilla 8-11.6. hypitään taiteellisten raja-aitojen ylitse, kun teemana on Runoilija vieraissa. Tapahtuma kokoaa yhteen esiintyjiä, joiden työssä runous yhdistyy tanssiin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja performanssiin. Monet esityksistä ovat ainutkertaisia, ja ne tehdään festivaalia varten. Tapahtumassa nähdään huomattavia ulkomaisia esiintyjävieraita, kuten amerikkalainen Pulitzer-voittaja Gregory Pardlo ja Yumi Fuzuki, joka on yksi Japanin merkittävimmistä nykyrunoiljoista. He molemmat vierailevat Suomessa ensimmäistä kertaa. Kotimaisia esiintyjiä ovat mm. Helena Sinervo & Tiina Poutanen, Paperi T, J.K. Ihalainen & Reijo Kela, Claes Andersson, Roi Vaara, Katja Kettu ja Laura Lindstedt. Runofestivaalitaiteilija on Ville Pirinen.

Annikki OFF viettää tänä kesänä viisivuotisjuhliaan. Annikin Runofestivaalin ympärille syntyneestä kolmipäiväisestä OFF:ista on kehittynyt monipuolinen ja tasokas tamperelainen kulttuurifestivaali. Annikki OFF täyttää kaupungin kymmenillä erilaisilla kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumilla 8.-10.6.2016.

Riemuvuoden parhaat pidot!

Kansantanssin Riemuvuosi juhlistaa esitysmuotoisen kansantanssitoiminnan 150 vuotta Suomessa. Riemuvuoden parhaat pidot järjestetään Pispalan Sottiisissa 8.-12.6. Kansainvälinen tapahtuma on koonnut jo vuodesta 1970 alkaen kansantanssin ja kansanmusiikin harrastajat ja ystävät Tampereelle. Tänä kesänä festivaalille odotetaan 1 500 osanottajaa ja 30 000 kävijää. Sottiisin monipuoliseen ohjelmaan kuuluu tietysti kansantanssikonsertteja, tanssitupia ja yötansseja. Odotettavissa on myös jotain uutta, sillä Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen rakennetaan osanottajille Euroopan suurin sisäleirintäalue Folk Camp, jossa saa halutessaan majoittua vaikka puolijoukkueteltoissa.

Pispalan Sottiisin pääjuhlassa Riemua! – Hyppyä ja hypetystä 150 vuotta! juhlitaan synttäreitä, joita isännöi itse Zazharias Topelius. Suomen satusetä johdattelee juhlavieraat suomalaisen kansantanssin ”hämärään” menneisyyteen pilke silmäkulmassa. Lavalla nähdään tuhatkunta tanssijaa ja sata soittajaa. Sottiisin päätöskonsertti järjestetään Tampere-talossa. Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä on yli 40 esiintyjän tanssiteos. Siinä suomalainen tanssiperimä taipuu jouheasti tanssiteatterilliseen ilmaisuun ja Ville Ojasen säveltämä musiikki jatkaa Sibeliuksen melodiakielen perinteitä kansanmusiikin keinoin.

Mäntän kuvataideviikoilla häivytetään korkean ja matalan kulttuurin välistä rajaa

XXI Mäntän kuvataideviikoilla häivytetään korkean ja matalan kulttuurin välistä rajaa 12.6.-31.8. Kuraattori Anssi Kasitonnin kokoaman näyttelyn teokset yllättävät ja tarjoavat uusia näkökulmia taiteeseen. Mukana ovat muun muassa Ars Fennica -voittaja Mika Taanila, Puupäähatulla palkittu Ville Pirinen ja roller derby -muistelmistaan tunnettu Riikka Hyvönen. Taidekentän reuna-aluetta edustavat automaalari Simo Riikonen ja PKN-yhtyeen Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti. Yhdysvaltalaista väriä tuovat Lucy Liu abstraktilla grafiikallaan, sarjakuvamaisiin maalauksiin erikoistunut Anja Salonen ja eroottisia ja ritualistisia teemoja yhdistelevä Kristen Liu-Wong. Pääpaikkana on edelleen Pekilo, entinen rehutehdas Mäntän tehtaanpiipun juurella.

Kamarimusiikkia Ruovedellä

11. Musiikkia! Ruovesi -festivaali järjestetään 28.6.-2.7. Musiikkifestivaali tarjoaa laadukkaan konserttiviikon kansainvälisten artistien siivittämänä ainutlaatuisessa ympäristössä, useammassa konserttipaikassa. Tänä kesänä mukana ovat mm. bassobaritoni Juha Uusitalo, viuluvirtuoosi Sergey Malov sekä jousikvartetti Atrium Berliinistä, pianotaiteilija Jan Michiels, sekä sellisti Samuli Peltonen. Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkifestivaali aloitti toimintansa vuonna 2006. Festivaalin taiteellisena suunnittelijana toimii sen perustajajäsen Anna Aminoff ja taiteellisena neuvonantajana kapellimestari-viulisti Okko Kamu. Toiminnanjohtaja on MuM Susanna Ertolahti.

Sääksmäellä soi

Taiteellisen johtajan, kapellimestari Jukka Iisakkilan luotsaamat konsertit soivat Sääksmäen kirkossa, Voipaalan taidekeskuksessa, puutarhakahvila Tervapääskyssä ja Visavuoressa 30.6.-3.7. Tänä kesänä Sääksmäki Soi -festivaali juhlii Sääksmäellä asuvan säveltäjä, taiteilijaprofessori Kari Rydmanin 80-vuotis syntymäpäivää ja kutsuu orkesterin solistiksi musiikin moniottelijan, sähkökitaristi Marzi Nymanin.Muita taiteilijoita monipuolisella festivaalilla ovat muun muassa Gabriel SuovanenArttu Takalo ja Kekkonen-kvartetti.