Juha Hurme kuvattuna ulkona luonnossa

19.4.2023

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma 2023 – teemana Jalo kilpa

Kirjallisuustapahtuma Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 39. kerran Sastamalassa, Vexve Areenalla ja Vammalan ammattikoululla 30.6.–1.7. Tapahtuman teemana on Jalo kilpa.

Torstaina 29.6. ennakko-ohjelmassa Funkkistalossa (Marttilankatu 14) on Edith Södergranin runoutta laulettuna ja lausuttuna.

Perjantain avajaisissa saamme kuulla kirjailija, teatterintekijä Juha Hurmeen puheen ”Taistelu turhan tähden”. Avajaiset päättyvät FT, toimitusjohtaja Liisa Suvikummun puheenvuoroon. Avajaisten jälkeen filosofit Esa Saarinen ja Mikko Lahtinen pohtivat Kirjan ihmettä. Kirjan-alan kilpailuista keskustellaan seminaarissa Kirjat kilpasilla sekä Bibliofiilien Seura ry:n järjestämässä Arvokirjat kilpasilla paneelissa. Keskustelemassa ovat Minna Castren, Marisha Rasi-Koskinen, Harry Salmenniemi, Anna Tulusto, Petteri Leino, Markku Oksanen, Olli Ahtola ja Eira Sillanpää.

Kirjapäivien perjantai päättyy Vihreä Sali soi -ohjelmaosuuteen, missä esiintyvät Seela Sella, Pia Freund, Kristian Attila ja Sirpa Kähkönen. Itselleen kymmenen tärkeää tietokirjaa esittelevät Ritva ”Kike” Elomaa ja Jorma Uotinen.

Lasten omat kirjapäivät lauantaina 1.7.

Lauantaina Lasten omilla kirjapäivillä yleisöä ilahduttavat Ilmapallotaikuri Taika ja lastenmusiikkiyhtye Höpinätötterö. KIRJATEEKKI virittää kuuntelijat kirjallisuuden kilpakentille Virpi Hämeen-Anttilan ja Matti Röngän valitsemilla kirjallisuusotteilla. Otteet lukevat ääneen näyttelijät Anna Kankila ja Eero Enqvist. Lauantain iltapäivässä keskustellaan urheiluhullun kirjailijakolmikon Pekka Holopaisen, Riikka Smolander-Slotten ja JP Pulkkisen voimin urheilun ulottuvuudesta kirjoissa. Toimittaja Päivi Istalan haastateltavana on pieni ja pippurinen Pispalan likka Seela Sella. Kirjapäivät päättää tuttuun tapaan Tyrvääläinen Tryki, missä Matti Kuusela kertoo urheiluaiheisten juttujensa synnystä ja Mika Rautanen ja Heikki Nevala esittelevät itsensä ylittäneitä mutta vähän tunnettuja suomalaisia.

Kirjailijalavalla on haastatteluja kumpanakin tapahtumapäivänä. Perjantaina ensimmäisenä haastateltavana on Jenni Haukio. Haastattelijoina ovat kustannusliike Warelian kesätyöntekijät ja Vammalan lukion opiskelijat. Kirjailijalava löytyy Vammalan ammattikoulun pihalta Kirjateltasta.

Näytteilleasettajat löytyvät Vammalan ammattikoulun ala- ja yläkerrasta, pihaan pystytettävästä teltasta ja Vexve Areenalta. Antikvaarisia kirjakauppiaita on kaikkiaan lähes 30 ja uuden kirjan myyjiä, kustantajia ja yhdistyksiä noin 30.

Vanhan kirjallisuuden päivien aikataulut, näytteilleasettajat ja tiedot käytännön järjestelyistä löydät osoitteesta www.vanhankirjallisuudenpaivat.com

Vanhan kirjallisuuden päivät on Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosittain järjestämä, valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma, jonka kivijalkana toimii antikvaarisen kirjan tarjonta. Tapahtuman seminaarit ja keskustelut rakentuvat vuosittain vaihtuvan teeman ympärille. Vuoden 2023 ohjelma tuotetaan yhteistyössä Bibliofiilien Seura ry:n, Suomen tietokirjailijat ry:n Kustannusliike Warelian ja Suomen Kirjainstituutin kanssa.

Kuva: Lähikuvassa tapahtuman avajaispuheen pitävä Juha Hurme, kuvaaja Annina Mannila