Karo Hämäläinen puhuu lavalla täydelle yleisölle. Lavan reunassa on koristeellisia kukka-asetelmia.

22.4.2024

Vanhan kirjallisuuden päiville kokoonnutaan kesäkuussa jo 40. kerran

Kirjallisuustapahtuma Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 40. kerran Sastamalassa, Sylvään koululla 28.–29.6.2024. Vuoden 2024 tapahtuman teemana on Juhla.

Torstaina 27.6. ennakko-ohjelmassa on tarjolla Kiehtova Kirjakortteli -kävelykierros kaupungin keskustassa ja Puut ovat rukouksia -konserttiteos Sastamalan Pyhän Marian kirkossa.  

Perjantain avajaisissa saamme kuulla professori Panu Rajalan puheen ”Vanha kirjakin nyt nuortuu” Avajaiset päättyvät toimittaja, kirjailija Tuija Siltamäen ”Erittäin juhlavaan puheenvuoroon”. Kirsi Kunnaksen juhlavuoden kunniaksi lastenrunon voimasta ja rakkaimmista runomuistoista keskustelevat Johanna VenhoAura Nurmi ja Paula Halkola. Suomalaisen kirjallisuuden parhaita bileitä ruotivat Ann-Christin AntellTommi Liimatta ja Peter Sandström. Perjantaina iltapäivällä on mahdollisuus osallistua KORALLIPALATSI- runorentoutukseen. Kirjapäivien perjantai päättyy yhteislaulutilaisuuteen, Suomi juhlii – lauluin ja perintein! Itselleen kymmenen tärkeää tietokirjaa esittelevät Roman Schatz ja Rosa Meriläinen

Lauantaina perheille on tarjolla runsaasti ohjelmaa. Päivä alkaa Lasten omilla kirjapäivillä, missä Vuokko Hurme paljastaa outoja ja tosi vanhoja juhlatapoja sekä jammaillaan lastenmusiikkiyhtye Orffien tahtiin. Kirjailijalavalla pääsee leikkimään sanoilla ja runoilla Hetken Runo -olohuoneessa lisäksi mediateekissa KIVA KIRJARÄP -työpajassa voi muotoilla omat kirjatarinat räpiksi.

Tapahtumaperinteinä Kirjateekki, Tyrvääläinen tryki ja suuret kirjamyyjäiset

KIRJATEEKKI heittäytyy juhlahumuun Ville Hytösen ja Mari Mörön valitsemilla kirjallisuusotteilla. Otteet lukevat ääneen Mirjami Heikkinen ja Jussi Lehtonen. Lauantain iltapäivässä keskustellaan, mitä tapahtui suomalaisessa kirjallisuuskentässä 40 vuotta sitten. Keskustelijoina ovat Anja Snellman, Antti Tuuri ja Minna Sarantola-Weiss. Toimittaja Päivi Istalan haastateltavana on ”Suomen luotettavin mies” Matti Rönkä. Kirjapäivät päättää tuttuun tapaan Tyrvääläinen Tryki, missä kuulemme ilonpitoa sanoin ja säveliä sekä murresanojen helmiä ja Heikki Halilan haastattelun. Kirjailijalavalla on haastatteluja perjantaina. 

Näytteilleasettajat löytyvät Sylvään koulun sisätiloista ja pihaan pystytettävästä teltasta. Antikvaarisia kirjakauppiaita on kaikkiaan lähes 30 ja uuden kirjan myyjiä, kustantajia, yhdistyksiä reipas 40. 

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma aikatauluineen sekä näytteilleasettajien tiedot ja tiedot tapahtuman käytännön järjestelyistä ovat luettavissa kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilta: www.vanhankirjallisuudenpaivat.com

Käytännön järjestelyissä huomioitavaa on, että parkkeeraus toimii tänä vuonna etäparkkina Vammalan ammattikoulun ja Vexve areenan piha-alueilla Ratakadulla, koska Sylvään koulun tontilla on rakennustyömaa-alue. Etäparkista on bussikuljetus Sylvään koululle.

Vanhan kirjallisuuden päivät on Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosittain järjestämä, valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma, jonka kivijalkana on antikvaarisen kirjallisuuden tarjonta. Tapahtuman ohjelma rakentuu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille. Vuoden 2024 ohjelma tuotetaan yhteistyössä Bibliofiilien Seura ry:n, Suomen tietokirjailijat ry:n, Kustannusliike Warelian, WSOY/Tammen, Kulttuurikeskus PiiPoon ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin kanssa.