Ihmiset tutkimassa kirjoja Vanhan kirjallisuuden päivien isossa valkoisessa myyntiteltassa

18.5.2022

Vanhan kirjallisuuden päivät kutsuu kirjan ystävät Sastamalaan 1.–2.7.2022

Kirjallisuustapahtuma Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 38. kerran Sastamalassa, Sylvään koululla (Ojansuunkatu 8) 1.–2.7.2022. Tapahtuma alkaa ennakko-ohjelmistolla jo torstaina 30.6., jolloin Virtamies Bäckman esittää Sarkian säveliä Tyrväältä ja Kiikasta Sastamalan Funkkistalossa (Marttilankatu 14).

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmistoteemana Ääni

Vuoden 2022 Kirjapäivillä tarkastellaan ääntä monista eri näkökulmista. Perjantain avajaisissa kuullaan toimittaja, kirjailija Matti Röngän puhe ”Kieli maistaa ääntä”, ja avajaiset päättää Simo Frangénin puheenvuoro ”Osaavatko kirjat puhua?”

Seminaareissa keskustellaan siitä, kenen ääni kuuluu elämäkerroissa ja miten äänikirjan suosio vaikuttaa kirja-alaan. Keskustelijoina ovat tohtori Panu Rajala, kirjailijat Leena Virtanen, Martti Anhava ja Sirpa Kähkönen, toimittaja Antti Majander ja Suomen BookBeatin liiketoimintajohtaja Sari Forsström. Perinteinen Bibliofiilien Seuran järjestämä kirjahuutokauppa on perjantaina iltapäivällä. Kirjapäivien ensimmäinen päivä päättyy Lue lapselle ääneen! -tilaisuuteen, missä lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen ja näyttelijä Emilia Pokkinen tarjoilevat faktaa ja fiktiota sekä Kirsi Kunnaksen, Jukka Itkosen ja Ilpo Tiihosen runojen riimien riemua.  TIETOKIRJA.FI -ohjelmaosuuksissa pääsemme kurkistamaan, mitkä ovat Anja Snellmanin ja Osmo Tapio Räihalän kymmenen tärkeää tietokirjaa.

Lasten Kirjapäivät lauantaina 2.7.

Lauantaina Lasten omilla kirjapäivillä yleisöä ilahduttavat Riesa-Pelle ja Tuomo Rannankari duokokoonpanollaan.  KIRJATEEKKI virittää kuuntelijat kirjallisuuden ääniaalloille kirjailija Johanna Venhon ja radioääni Pasi Heikuran valitsemilla kirjallisuusotteilla. Otteet lukevat ääneen näyttelijät Ahti Jokinen ja Emilia Pokkinen. Lauantain iltapäivässä muistellaan kirjankustantaja, bibliofiili Heikki A. Reenpäätä. Toimittaja Päivi Istalan haastateltavana on vuosien 2000–2004 Suomen Moskovan suurlähettiläs René Nyberg. Kirjapäivät päättää tuttuun tapaan Tyrvääläinen Tryki, missä keskustellaan Tyrvään räyhähenki Röpästä, Lallista ja piispa Henrikistä sekä Stormin seudun tarinoista.

Kirjailijalavalla on haastatteluja kumpanakin tapahtumapäivänä. Haastattelijoina ovat kustannusliike Warelian kesätyöntekijät ja Vammalan lukion opiskelijat. Kirjailijalava löytyy Sylvään koulun alakerrasta.

Näytteilleasettajat löytyvät Sylvään koulun ylä- ja alakerrasta sekä pihaan pystytettävästä teltasta. Antikvaarisia kirjakauppiaita on kaikkiaan noin 30 ja uuden kirjan myyjiä, kustantajia, yhdistyksiä ym. noin 40.

Lue lisää Vanhan kirjallisuuden päivistä

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma aikatauluineen sekä näytteilleasettajien tiedot ja tiedot tapahtuman käytännön järjestelyistä ovat luettavissa kokonaisuudessaan www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Vanhan kirjallisuuden päivät on Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosittain järjestämä, valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma, joka kerää Sastamalaan runsaasti kävijöitä. Tapahtuman kivijalkana toimii antikvaarisen kirjan tarjonta. Uudet kirjat ja kirja-alan tuoreet kuulumiset löytyvät kustantajien, yhteisöjen, yhdistysten ym. pöydiltä. Tapahtuman seminaarit ja keskustelut rakentuvat vuosittain vaihtuvan teeman ympärille. Vuoden 2022 ohjelma tuotetaan yhteistyössä Bibliofiilien Seura ry:n, TIETOKIRJA.FI:n, Kustannusliike Warelian ja Suomen Kirjainstituutin kanssa.

Kuva: Laura Vanzo