24.2.2020

Työväen Musiikkitapahtumassa juhlitaan suomalaisen musiikkikentän legendoja – ohjelmistossa kaikkea punkista poppiin ja kansanmusiikista kansainväliseen kitararokkiin

Työväen Musiikkitapahtuma on julkaissut kesän ohjelmistonsa. Yksi Suomen tunnelmallisimmista ja vanhimmista kulttuurifestivaaleista järjestetään 23.-26.7.2020 UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon piha-alueella, kanavanrannassa. Tänä vuonna tapahtumassa ilottelevat sulassa sovussa muun muassa kansanmusiikki, punk, rap, lattarit, rock, iskelmä ja nostalgiset iskelmähitit viime vuosikymmeniltä. Tutut isot areenat Paperitori ja SAK-sali sekä pienemmät lavat Sananvapauden torilla, Jylhävaarassa, Kirjaslammen tanssilavalla ja maagisen tunnelmallisessa Salakapakassa pursuilevat elämyksiä.

Monipuolinen artistikattaus ja uudenlaisten kulttuurielämysten löytäminen ovat Työväen Musiikkitapahtuman ytimessä. Tänä vuonna lavalle tuodaan kansainvälisesti erittäin suosittuja suomalaisia artisteja niin kansanmusiikin kuin kitaramusiikin osalta. Maailmanmusiikkia, improvisaatiota, avantgardea ja klassista musiikkia yhdistävä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen esiintyy festivaalilla ensimmäisen kerran. Myös modernia kansanmusiikkia, elektronista musiikkia ja karjalaisia kansanperinteitä yhdistävä Suistamon sähkö pyyhkii tapahtumassa pölyjä hyvin perinteisenä ja konservatiivisena pidetyn kansanmusiikin päältä.

Kansainvälisen tason kitarataiturointia tarjoilee kitaristi Erja Lyytinen, joka vastikään valittiin maailman parhaiden blueskitaristien joukkoon. Kitaravetoisen rock-musiikin ystäviä tapahtuma hemmottelee myös muun muassa ikonisen Popedalla, Anssi Kelalla, Irinalla, Leewingsillä sekä Kolmannen naisen odotetutulla paluukeikalla.

“Anssi Kela esiintyi meillä viimeksi vuonna 2001. Tuolloin Kelaa pidettiin vielä tuntemattomana trubaduurina, joka yllättäen vetikin koko tapahtumateltan ääriään myöten täyteen. Muistan vieläkin, kun Kela kaivoi muistiinpanonsa esiin ja esitti edellisyönä valmistuneen Milla -kappaleen. Se todellakin räjäytti pankin! Olen onnellinen, että saamme hänet taas tapahtumaan vieraaksi.” festivaalin toiminnanjohtaja Marianne Haapoja muistelee.

Työväen Musiikkitapahtuman tuntevat osaavatkin jo arvata, että tapahtumalla on tänäkin kesänä muutama ässä hihassa. Kesällä 2020 juhlistetaan suomalaisen musiikkikentän grand old maneja M.A. Nummista ja Hectoria. M.A. Numminen on esiintynyt musiikkitapahtumassa säännöllisesti sen lähes 50-vuotisen historian aikana. Siksi tapahtuma kunnioittaa Nummisen elämäntyötä ja juhlistaa 80-vuotiasta taiteilijaa. Myös Hector on ollut Työväen Musiikkitapahtumassa erittäin pidetty vieras ja sen kunniaksi Litku Klemetti, Jonna Tervomaa, Olavi Uusivirta ja kitaristinakin tunnettu Timo Kämäräinen esittävät Sota on kaunis -teemakonsertissa Hectorin yhteiskunnallisia, sotaa kritisoivia ja rakkautta ylistäviä lauluja. Trubuuttikonsertin lisäksi Olavi Uusivirta esiintyy tapahtumassa soolokeikalla.

Iskelmän ystäville Työväen Musiikkitapahtuma tuo taiteilijajuhlavuottaan viettävän Muskan, Kake Randelinin sekä Neljänsuora -yhtyeestä ponnistaneen Antti Ketosen konsertit. Kotimaisen folkin ja tunnelmallisen popin faneille tarjolla ovat Erin, Knipi, Laura Moisio, Viitasen Piia, Kanerva, Liila Jokelin, Vilma Alina, Antti Autio sekä Tiisu. Ja kuten aiemmin, myös tänä vuonna festivaalilla pääsee hyppimään räppikeikoille. Elastinen, Asa, Gettomasa, Gasellit. Mouhous ja MC KOO huolehtivat tästä. Lapsille ja lapsenmielisille tarjolla on pikkuväen suosikki Höpinätötterö sekä nuorisoidolit Eino ja Aapeli.

Myöhäisiltojen raskaammasta kattauksesta vastaavat Korpiklaani sekä JP Leppäluoto. Lauantai-illan legendaarisia ja hikisiä keskiyön salsabileitä unohtamatta. Tänäkin kesänä Los Salsanismo tarjoaa myös halukkaille maksuttoman salsatanssikurssin ennen illan keikkaa.

Kaikki tämä kiedotaan aiempien vuosien tapaan puutarhavaloihin, tunnelmaillisiin illanviettosoppiin, räsymattoihin, virkistäviin juomiin ja lämmittäviin ruokiin. Viikonlopun aikana juhlijoita ällistyttävät valo- ja tulitaiteilijat, trubaduurit, yöyhteislaulajat ja kymmenet muut yllätykset, joita tapahtuma vuosittain tarjoilee.

Työväen Musiikkitapahtuman verkkosivut