4.6.2020

Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla erikoisjärjestelyin

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät Pirkanmaalla tavallista hiljaisempana tapahtumakesänä. Pirkanmaan festivaalit ry:n jäsentapahtumista suurin osa on siirretty kesältä syksyyn tai ensi vuoteen. Osa kesän festivaaleista toteutetaan virtuaalisesti tai erikoisjärjestelyin.

Kirjallisuutta ja runoutta suorina lähetyksinä

Runouden ja kirjallisuuden pariin on mahdollista päästä tänä vuonna virtuaalisesti ainakin kolmella eri festivaalilla. Tampereella järjestettävä Annikin Runofestivaali toteutetaan lauantaina 6.6. klo 13–17 suorana YouTube-lähetyksenä, jossa lavalle nousevat Hannu Mäkelä, Monika Fagerholm, Elsa Tölli, Adikia, Aleksandra Salmela & J.P. Laitinen sekä Kaisa Happonen, Karri ”Paleface” Miettinen ja Juho Viljanen. Suoran lähetyksen alussa julkistetaan myös uusi Runopuu-seinämaalaus, jonka on maalannut muraalitaiteestaan tunnettu Teemu Mäenpää. Annikin Runofestivaalin Tampereelle tilaama teos juhlistaa Mirkka Rekolan runoutta, ja julkistuksen yhteydessä kuullaan Rekolan lyriikkaa runoilija ja performanssitaiteilija Jonimatti Joutsijärven esittämänä.  

Myös Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma siirtyy YouTubeen. Verkossa 26.­–27.6. julkaistavien kirjailijahaastatteluiden lisäksi Kirjapäivien tunnelmiin ja historiaan pääsee kesän aikana tutustumaan Vanhan kirjallisuuden päivät 1985–2020 -näyttelyssä Sastamalan Kulttuuritalo Jaatsilla. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin 26.6.–16.8.

Urjalassa Pentinkulman päivät järjestetään tavallista tiiviimmässä aikataulussa, osin yleisötapahtumana ja osin suorina verkkolähetyksinä 31.7.–2.8. Pentikulman päivien ohjelmistossa juhlitaan tänä vuonna urjalalaissyntyistä Väinö Linnaa, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Urjalan Säätiötalolla järjestetään Linnan juhlat 31.7., minkä lisäksi tapahtumassa kuullaan viikonlopun aikana lukuisia alustuksia, keskusteluita, haastatteluita ja tulkintoja Väinö Linnan teoksista ja niiden aihepiireistä.

Taidekesä kukoistaa kesäkuusta alkaen

Oriveden kesätapahtumat yhteen kokoava Oriveden Suvi tarjoaa tänä kesänä nähtävää Auvisen vintillä, jossa järjestetään peruuntuneen SuviDesign-tapahtuman sekä Oriveden Taitokeskuksen yhteinen käsityöammattilaisten myyntinäyttely 6.6.–22.8. Koronatilanteen vuoksi Taidekeskus Purnun kesänäyttely, Rönnin huvikeskuksen tanssit ja tapahtumat sekä Rönnin Kesäteatterin esitykset on Orivedellä peruttu. Sen sijaan Leporannan taidekeskuksen 49. kesänäyttely Läs-nä on avoinna 20.6.–23.8.

Tampereella Finlaysonin tehdasalueella järjestettävän Finlayson Art Arean taidetarjonta on avoinna yleisölle 4.7.–30.8. Tänä vuonna tapahtuman taidekokonaisuus levittäytyy gallerioiden ja katutilojen ohella myös Finlaysonin uudelle kattoalueelle, josta löytyy kattoterassin ja elämyksellisen kävelyreitistön lisäksi muun muassa Anni Rapinojan, Petri Eskelisen ja Klaus Haapaniemen luonto- ja ympäristöaiheisia teoksia ja kukkaistutuksia. Luontoteema ja huoli lajien säilymisestä toistuu myös tapahtuman muissa teoksissa, joita nähdään Finlaysonin alueella yhteensä 16 eri taiteilijalta.

Musiikkifestivaalit pääosin peruttu 

Koronaviruksen vuoksi suurin osa vuodelle 2020 suunnitelluista festivaaleista on jouduttu siirtämään ensi vuoteen, ja etenkin musiikkitapahtumat on pääosin peruttu kokonaan. Peruuntuneiden tapahtumien joukkoon kuuluvat Tampere Kuplii, Tampere Biennale (festivaali siirtyi radioon ja osaksi elokuun Ung Nordisk Musik -tapahtumaa), Mäntän Kuvataideviikot, Valtteri Festival, Tampereen Flamencoviikko, Sata-Häme Soi, Fest Afrika, Aitoon kirkastusjuhlat, Sastamala Gregoriana, Tammerfest, Tampereen Teatterikesä, Tapsan Tahdit, Mäntän Musiikkijuhlat ja Maailmantango-festivaali. Kevään ja kesän tapahtumista muun muassa Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali MUKAMAS, Tanssivirtaa Tampereella, Art Festivo ja SottiisiMoves pyritään järjestämään syksyllä 2020, mikäli tilanne sallii.

Valkeakoskella kesän kohokohtiin kuuluva Työväen Musiikkitapahtuma on muiden musiikkifestivaalien tapaan peruttu kuluvalta kesältä, mutta festivaalin perinteiset yöyhteislaulut toteutetaan avoimena yleisötapahtumana Kirjaslammen tanssilavalla 25.7. Tapahtumassa lauletaan perinteisiä työväenlauluja Reino Bäckströmin, Tipi Tuovisen sekä Marianne Haapojan johdolla, ja tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etänä Facebookin kautta.

Kesän musiikkifestivaaleista ainoastaan elokuussa 21.–22.8. järjestettävä hiphopin suurtapahtuma Blockfest ei toistaiseksi ole ilmoittanut siirrosta tai peruutuksesta. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kotimaisten esiintyjien lisäksi tuttuun tapaan lukuisia yhdysvaltalaisen hiphopin ja rapin huippunimiä, kuten Migos, 50 Cent, Gucci Mane, Denzel Curry, Saweetie ja Swae Lee. Blockfestin kanssa samana viikonloppuna Tampereella järjestetään myös maaliskuulta elokuulle siirtynyt stand up -komiikan festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! Komiikkafestivaalin tapahtumapaikkoina toimivat Tampereella Solo Sokos Hotel Torni sekä Yo-talo. 

Kongressien ja festivaalien yhteishanke siirtyy vuoteen 2021

Tapahtumien ohella myös Pirkanmaan festivaalit ry:n hanketoiminta siirtyy koronarajoitusten vuoksi pääosin vuodelle 2021. Pirfestillä on vireillä kongressi- ja festivaalitoimijoiden yhteistyönä toteutettava Kongressifestivaalihanke, jonka pilotointi liittyy biolääketieteen kansainväliseen Life-tiedekongressiin. Kongressi oli määrä järjestää Tampereella vuoden 2020 syyskuussa, mutta tapahtuma siirtyy turvallisuussyistä ensi vuoteen. 

Kongressifestivaalihankkeen tavoitteena on parantaa paikallisten festivaali- ja kongressijärjestäjien yhteistyötä, kehittää tapahtumien synergiaa ja luoda uudenlainen kongressifestivaalin tapahtumakonsepti. Hankkeen pilottitapahtuma järjestetään syyskuussa 2021 Maailmantango-festivaalin sekä Life 2021 -tiedekongressin yhteydessä. Kongressifestivaalin ohjelma on avointa ja maksutonta kaikille kaupunkilaisille.

Lisätietoa hankkeesta: https://www.pirfest.fi/kongressifestivaalihanke-vuosina-2020-2021/

Kuva: Työväen Musiikkitapahtuma / Marko Roppo