Kaksi naista ja yksi mies esittävät nykytanssia

19.5.2022

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on tarjonnut ajankohtaisia tanssiteoksia jo 25 vuotta

Tutulle paikalle toukokuun lopulle palaavan Tanssivirtaa-festivaalin juhlavuoden ohjelmisto on vaikuttava otos tiiviisti nykyhetkeen kiinnittyvää liikkeen ja läsnäolon juhlaa. 24.-29.5.2022 Hällä-näyttämöllä nähdään kuusi näyttämöteosta, jotka ovat niin nuoren polven kuin kotimaisen nykytanssin pioneerien teoksia.

Jenna Broaksen koreografia Designing the End on menneen, nykyisyyden ja tulevaisuuden mietteistä syntynyt näyttämöllinen montaasi. Mia Jaatisen koreografiassa Red Desert kolme naistanssijaa asettuu tutkimaan aggression eri kehollistumia. Jouni Järvenpään Homunculus, rakkaamme -esityksen ytimessä on vanhentunut ja silti sietämättömän myyvä ajatus siitä, että päämme sisällä asuu Homunculus, pienempi versio itsestämme. If I Would Lose My Voice on Sanna Kekäläisen teos ihmisen peruuttamattomasta vaikutuksesta biosfääriin. Liisa Pentin teoksessa Ref2020 musiikki ja tanssi avaavat maiseman, jonka sisällä katsoja voi sallia itselleen kokemuksen leijumisesta, ajattomuudesta ja unesta, joka muistuttaa satunnaisesti menneisyydestä, jota ei kenties koskaan ollut. Jenni-Elina von Baghin teos Void – A Psychodrama on kolmen tanssijan yhteinen absurdi ja humoristinen yritys löytää ilmaisua ja väylää äärimmäiselle sisäiselle, ihmisen ruumiin ylittävälle kokemukselle. Jokaisen esityksen jälkeen katsojat ja esitysten työryhmät kohtaavat suosituissa Jälkilöyly-yleisökeskusteluissa.

 

Näyttämöteoksien lisäksi festivaalin ohjelmisto sisältää kaksi tanssielokuvanäytöstä, jotka esitetään Arthouse Cinema Niagarassa perjantaina 27.5. ja lauantaina 28.5. Kati Kallion kuratoima Yhteisön kutsu -elokuvanäytös sisältää niin dokumentinomaista, kertovaa kuin täysin liikkeeseen luottavaa tanssielokuvaa. Viiden elokuvan yhteisenä nimittäjänä on yhteisö: siihen kuuluminen, sen kaipuu.  8 tapaa vaikuttaa tanssien -elokuvanäytöksessä kuraattorit Virginie Combet (FRA) ja Kati Kallio (FI) tuovat valkokankaalle eritavoin kommunikoivaa tanssielokuvaa kahdesta vahvasta tanssielokuvamaasta, Ranskasta ja Suomesta. Kahden kulttuurin välinen vuoropuhelu näiden 8 hämmästyttävän luomuksen kanssa paljastaa kehon ilmaisun voiman ja sen erityispiirteet. Lauantaina on luvassa myös Kallion ja Combetin kaksi tanssielokuva-aiheista luentoa, jotka järjestetään Liikelaiturilla. Luennoille on vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautumista edellytetään. 

25. juhlafestivaalin tukijat sekä yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ranskan instituutti, Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaan Tanssin Keskus ja TREenit ry.

Tapahtuman verkkosivut: www.tanssivirtaa.net

Kuva: Sari Antikainen (Ref2020, koreografia Liisa Pentti)