1.8.2019

Tampereen Teatterikesä alkaa maanantaina 5. elokuuta

Pohjoismaiden suurin teatterifestivaali Tampereen Teatterikesä järjestetään ensi viikolla 5.–11. elokuuta. Vuonna 1968 perustetun festivaalin Pääohjelmistossa on tänä vuonna mukana yhteensä 19 produktiota, jotka on valinnut taiteellinen johtoryhmä Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.

Festivaalin ohjelmakokonaisuuteen sisältyvät Pääohjelmiston lisäksi tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Ohjelmateltta, fringe-ohjelmisto OFF Tampere, Hotelli Tammerin kanssa yhteistyössä toteutettava Tammerin taikaa sekä Tampereen kadut ja puistot torstaina 8.8. valtaava Tapahtumien Yö. Festivaaliviikon aikana nähdään satoja esityksiä ja tapahtumia, joista valtaosa on myös ilmaisia.

Pääohjelmiston esitysten yhteinen nimittäjä on rohkeus
Tämän vuoden Pääohjelmiston esitysten yhteinen nimittäjä on rohkeus, jonka alla niin kohdataan kuin puretaan erilaisia pelkoja, käydään kaikenlaisen rasismin kimppuun ja tulkitaan länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä uuteen uskoon.
Kansainvälisiä esiintyjiä saapuu Ruotsista, Britanniasta, Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta, Australiasta ja Kanadasta. Kotimaisista teattereista festivaalilla vierailevat muun muassa Red Nose Company, Suomen Kansallisteatteri, Teatteri Jurkka, Q-teatteri, Circo Aereo, tanssiryhmä Kinetic Orchestra ja Tanssiteatteri MD. Mukana on myös useita teattereiden yhteistuotantoja.
Festivaaliviikonloppuna on luvassa Teatterikesän kansainväliset huippuvierailut. Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä nähdään sveitsiläissyntyisen Milo Raun ohjaus La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I). Rau on yksi Euroopan arvostetuimmista teatterintekijöistä, jonka ohjauksia ei ole aiemmin nähty Suomessa. Useita näkökulmia hyödyntävän ja tositapahtumiin perustuvan esityksen tuotannosta vastaavat International Institute of Political Murder ja Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles.
Kansainvälisiin vieraisiin lukeutuu myös Australiasta saapuva Hot Brown Honey, jonka politiikan ja hip hopin rämäpäinen sekoitus purkaa kolonialismin historiaa ottaen takaisin oikeuden omaan ääneen. Esitys tuotetaan yhteistyössä Tampere-talon kanssa. Hot Brown Honey jatkaa Tampereelta Turun Logomoon ja sieltä Espoon kaupunginteatteriin.

Teatterikesän avajaispuheen pitää Juha Hurme
Teatterikesän avajaisia vietetään Laikunlavalla tiistaina 6.8. alkaen klo 12. Avajaistervehdyksen tapahtumalle tuo ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Avajaisissa nähdään otteita festivaalin eri ohjelmistoista, ja tilaisuuden juontaa näyttelijä Elisa Piispanen.

Teatterikesän ohjelmistoista enemmän verkkosivuilta: www.teatterikesa.fi