Sadunomainen piirroskuva, jossa laulavia naisia seilailee aallokossa

14.2.2023

Tampereen Sävelen ohjelma julki

Kuoro- ja lauluyhtyemusiikin festivaali Tampereen Sävel järjestetään 14.–18.6.2023. Toissa vuonna verkkofestivaalina järjestetty tapahtuma palaa nyt liveyleisön eteen Tampere-talossa, Tuomiokirkossa ja keskustan muissa konserttitiloissa. Festivaalin taiteellinen johtaja on kuoronjohtaja Kari Turunen.

Tampereen Sävelen tämänkertaisessa konserttiohjelmassa esiintyvät keskiaikaista rakkausrunoutta tulkitseva Amór Ceu, itämerensuomalaisten kansojen perinnetekstejä hyödyntävä Ilona Korhonen Ensemble sekä kaksi kuoroa, jotka molemmat esittävät musiikkia suomalaisilta ja pohjoisamerikkalaisilta säveltäjiltä. Somnium Ensemblen konsertin Iäisyyteen ikävä on kantavana teemana on kaipuu suurempaan, turvasatamaan, jossa voi rauhassa kokea olevansa osa maailmankaikkeutta. Elisa Huovisen johtaman konsertin lopuksi Somnium Ensemble yhdistää voimansa Vancouver Chamber Choirin kanssa, kun kuorot esittävät Toivo Kuulan 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi säveltäjän majesteettisen Meren virren.

Vancouver Chamber Choirin omassa konsertissa pohditaan Ihmisyyden merta – ihmisiä yhdistäviä toiveita, unelmia, pelkoja ja tunteita. Kanadalainen osio kertoo maan rikkaan musiikkikulttuurin moninaisuudesta, sen jännitteistä ja mahdollisuuksista. Ohjelman kahden maailman keskellä seisoo kanadalais-suomalainen Matthew Whittall, jonka uutuusteos on Vancouver Chamber Choirin tilausteos. Jälkipuoliskolla kuullaan toinen kuoron kantaesittämä suomalaisteos, Mikko Nisulan Les rêveries.

Iltaohjelmassa esiintyvät toissavuotisella verkkofestivaalilla yhtyelaulukilpailun voiton napannut AORA ja rytmimusiikkiin erikoistunut Musta lammas -kuoro sekä kokonaan uudistuneella kokoonpanolla esiintyvä ruotsalainen a cappella -yhtye The Real Group.

Tapahtuman kulmakivet, kuorokatselmus ja yhtyelaulukilpailu, tuovat Tampereelle jälleen kymmeniä kuoroja ja lauluyhtyeitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Sekä kuorokatselmus että yhtyelaulukilpailu huipentuvat päätöskonsertteihin, joissa jaetaan tunnustuspalkinnot kansainvälisten tuomaristojen valitsemille kokoonpanoille. Ilmoittautuminen yhtyelaulukilpailun alkukarsintaan on päättynyt, ja finalistit julkaistaan noin viikon päästä. Kuorokatselmuksen ilmoittautumisaika päättyy 28.2.2023.

Festivaalin päätapahtumapaikkana toimii Tampere-talo, ja lisäksi konsertteja järjestetään Tuomiokirkossa, Finlaysonin kirkossa, G Livelabissa ja Tullikamarilla. Ohjelman täydentävät erilaiset kuoronjohtajille ja laulajille suunnatut kurssit sekä kaupungin eri puolille levittäytyvä ilmaiskonserttisarja Kuule Sävel. Myös kuorokatselmus ja yhtyelaulukilpailu ovat päätöskonserttejaan lukuun ottamatta maksuttomia. Niin ikään yleisölle avoimia vapaan pääsyn tilaisuuksia ovat Tampere-talon aulassa järjestettävät paneelikeskustelut Sukupuolen moninaisuus kuoroissa ja Kuoro monikulttuurisen kohtaamisen instrumenttina.