3.6.2019

Tampereen Sävelen avajaisia juhlitaan tiistaina 4.6.

Suomen suurin vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel soi Tampereen konserttilavoilla, kirkoissa ja kaduilla jälleen tiistaista sunnuntaihin 4.-9.6. Tapahtuma tuo kaupunkiin kuoroja ja lauluyhtyeitä ympäri maailmaa.

Kuorokonserteissa kuullaan niin kotimaisia kuin kansainvälisiä kokoonpanoja. Festivaalin avauskonsertissa esiintyy tanskalainen Ars Nova Copenhagen, joka aloittaa samalla Nordic Choir Expedition -sarjan. Sarjan muut kuorot ovat norjalainen Det Norske Solistkor, ruotsalainen Eric Ericsons Kammarkör sekä Helsingin kamarikuoro. Suomalaisen Kuoronjohtajakilpailun 2018 palkintokonsertissa Tampere Cappellaa johtaa kilpailun voittaja Elisa Huovinen.

Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa nähdään tänä vuonna 47 kuoroa seitsemästä eri maasta. Suomalaiskuorojen lisäksi Tampereelle matkustaa kuoroja Islannista, Itävallasta, Latviasta, Saksasta, Tšekistä ja Venäjältä. Suurin osa mukaan ilmoittautuneista kuoroista on nais- tai sekakuoroja, mutta mukana on myös mies-, nuoriso- ja lapsikuoroja.

Kansainväliseen yhtyelaulukilpailuun osallistui tällä kertaa 18 yhtyettä yhdeksästä maasta. Äänitteiden perusteella tehdyn karsinnan tuloksena loppukilpailuun valittiin 12 yhtyettä, jotka tulevat Suomen lisäksi Kolumbiasta, Saksasta, Tanskasta, Turkista ja Ugandasta.

Yhtyelaulukilpailu täyttää nyt 30 vuotta, ja sen kunniaksi järjestettävässä juhlakonsertissa esiintyy Club for Five Tampere Filharmonian säestyksellä. Pakkahuoneella Club For Five saa puolestaan rinnalleen FORKin ja lauluyhtye Rajattoman, kun Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa konsertoinut AcaCartelli kokoontuu nyt yhteen Tampereella. Yhtyelaulukilpailun historiaan voi tutustua Tampere-talon Talvipuutarhassa, jossa on esillä festivaalin ajan Yhtyelaulukilpailu 30v -näyttely.

Konserttiohjelman täydentävät festivaaliklubit. Vocal folk hop -yhtye Tuulettaren rinnalla nähdään tamperelainen jouhikonsoittaja Pekko Käppi sekä Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja Tuukka Haapaniemi. Sosiaalisen median kautta syntynsä saanut Accent on nuori a cappella -yhtye, jonka riveissä laulaa kuusi nuorta lahjakkuutta viidestä eri maasta. Yhtyekaronkkailtaa tähdittävät vuoden 2017 Sävelen Grand Prix -voittaja, saksalainen Quintense sekä Uusi Kipparikvartetti.

Avajaisia vietetään Laikunlavalla tiistaina 4.6. klo 17.30 alkaen, jolloin Harjun kamarikuoro esittää kesäisiä säveliä Heikki Liimolan johdolla ja Mari Kätkän vetämässä yhteislaulutuokiossa kaikki pääsevät laulamaan. Keskiviikosta lähtien laulu levittäytyy ympäri kaupunkia Kuule Sävel! -ilmaiskonserttisarjan myötä, ja myös yleisö pääsee laulamaan yhteislaulutuokioissa. Lisäksi festivaaliohjelmassa on tarjolla erilaisia kursseja ja näyttelyitä.

Tampereen Sävelen ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tamperemusicfestivals.fi/vocal/

Kuvassa