Jose Torres trio- yhtyeen kolme jäsentä

29.4.2022

Flamencoa ilman rajoja – flamenco sin fronteras! Tampereen Flamencoviikon ohjelmisto julki

Tampereen Flamencoviikko laajenee, ja vuonna 2022 flamencoa on tarjolla sekä toukokuussa 23.5.–27.5. että kesäkuussa 27.6.–1.7.2022. Festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa alan harrastajille, ammattilaisille sekä kaikille kulttuurin ystäville. Toukokuun pääesiintyjä on espanjalainen José Torres Trio, ja kesäkuun pääkonsertista vastaa helsinkiläis-espanjalainen Brindamos Flamenco -kollektiivi. Kesäkuussa on mahdollisuus myös osallistua suosittuun flamencokaupunkileiriin. Festivaalin runsaan ohjelmiston päättää lasten flamencokarnevaali.

Toukokuun Flamencoviikko

Vuoden 2022 Flamencoviikko avataan José Torres Trion tunnelmallisella flamencokonsertilla G Livelabissä tiistaina 24.5. klo 19. Espanjalainen, erityisesti Sevillassa vaikuttava trio on valloittanut laajasti musiikin ystäviä monitahoisella ja fuusioivalla flamencon tulkinnallaan. Trion musiikista löytyy flamencolle tyypillistä monikulttuurisuutta ja maailmanmusiikin elementtejä muun muassa suomalaisillekin tutun sahainstrumentin muodossa.

José Torres Trio on Tampereen Flamencoviikon historian ensimmäinen residenssiartisti. Residenssityöskentelyn tarkoituksena on lisätä ja syventää flamencon ymmärrystä ja tunnettuutta niin taiteen tekijöiden kuin paikallisten kulttuurin ystävien keskuudessa. Trion jäsenten José Torresin, Jasio Velascon ja Karo Sampelan ohjaamat flamencotyöpajat 25.–27.5. on tarkoitettu pirkanmaalaisille flamencoharrastajille ja -ammattilaisille, musiikinopiskelijoille sekä esittävän taiteen ja tanssin ammattilaisille. Flamencotyöpajoissa on mukana hollantilaissyntyinen, jo pitkään Tampereella vaikuttanut flamencotanssija ja -pedagogi Mariska Roelofs.

Helatorstaina 26.5. flamencosta pääsee nauttimaan Pyynikintorin viereisessä Heinäpuistossa järjestettävässä klo 18 alkavassa Heinäpuistojuhlassa. Juhla on kaikille avoin ja ilmainen kansalaistapahtuma, jonka tavoitteena on suojella puistomiljöö rakentamiselta. Heinäpuistojuhlassa esiintyvät muun muassa Tampereen Flamencoyhdistyksen tanssijat ja Sevillanas-kööri. Kaikki ovat tervetulleita pitämään puheita ja esiintymään puiston puolustamiseksi.

Toukokuun Flamencoviikko päättyy Ravintola Mylläreissä järjestettävään Flamencoviikon tuki-iltaan perjantaina 27.5. klo 20 alkaen. Hyvän ruuan lisäksi tunnelmallisessa tilassa on tarjolla flamencotanssia, -laulua ja -musiikkia. Myös José Torres Trio tuo tervehdyksensä iltaan. Ilta järjestetään osana Pirkanmaan Festivaalien ja Tampereen solidaarisuusverkoston yhteistyötä, jossa tuetaan Pirkanmaalle saapuvia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Haluamme olla mukana tarjoamassa kulttuurisia kohtaamisia ja pieniä valonpilkahduksia hädän hetkellä.

Kesäkuun Flamencoviikko

Kesäkuun viimeisellä viikolla 27.6.–1.7. on luvassa monipuolista flamenco-ohjelmaa eri puolilla kaupunkia. Flamencoviikon avaa Avoimet lauteet ma 27.6. klo 12 alkaen Laikunlavalla. Avoimet lauteet on perinteinen flamenco aficionadojen eli flamencolle sydämensä menettäneiden harrastajien tapahtuma, joka toteutetaan tänäkin vuonna maksuttomana ulkoilmakonserttina. Esiintyjiä saapuu Tampereelle eri puolilta Suomea.

Maanantaista torstaihin 27.–30.6. järjestetään kolmatta kertaa flamencokaupunkileiri ”Juntos – Yhdessä III – por Bulerías”. Helsinkiläiset flamencotaiteilijat, kitaristi Otso Krunasta ja laulaja Taija Robalta perehdyttävät leiriläiset flamencon ytimeen – laulun, tanssin ja kitaran yhteyteen. Kurssilla soitetaan, lauletaan, tanssitaan ja harjoitellaan palmaksia (taputuksia). Flamencoleirille voivat osallistua kaikki flamencosta kiinnostuneet.

Tiistaina 28.6 klo 19  alkaen vietetään flamencomausteista iltaa Ravintola Teerenpelissä, jonne kaikki ovat tervetulleita lisäämään oman hyppysellisensä flamencoa illan soppaan.

Keskiviikkona 29.6. klo 19 on tarjolla herkkua kitaramusiikin ystäville, kun flamencokitaristi Joonas Widenius esiintyy yhdessä perkussionisti Ricardo Padillan kanssa Ravintola Telakalla. Wideniuksen musiikin pohjana kaikuu flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään.

Flamencoviikon pääkonsertti perjantaina 30.6 klo 19  koostuu kahdesta erilaisesta, mutta sitäkin kiinnostavimmista esityksestä. Luvassa on herkkiä hetkiä ja rytmistä ilotulitusta, flamencon tunteen paloa, riemua ja syvyyttä – ja naisenergiaa!

Illan aloittava Cantaoras-projekti esittelee kolme erilaista suomalaista flamencolaulajaa: Taijan Robalta, Laura Reunasen ja Laura Maria Rinnan. Ilta huipentuu helsinkiläis-espanjalaisen Brindamos Flamenco -kokoonpanon esitykseen. Elegantin naisellisuuden ja voimakkaat koputukset yhdistävä tanssija Azahara Herrera sekä espanjassa monipuolisuutensa vuoksi erittäin arvostettu laulaja Cristina Soler luovat iltaan aitoa espanjalaista tablao-tunnelmaa. Iltaa säestää Brindamos Flamenco-kollektiivin luottokitaristi Otso Krunasta. Alkuillan ohjelmaan mahtuu mukaan myös flamenco-aficionadojen omia esityksiä. Yleisö on tervetullut mukaan luomaan fiestaa eli espanjalaista juhlaa tunnelmalliseen Olympiakortteliin.

Vuoden 2022 Tampereen Flamencoviikon päättää lasten Flamencokarnevaali kulttuurikeskus Rullassa perjantaina 1.7. klo 14–16. Lapset ja koko perhe pääsevät kokeilemaan flamencon rytmejä satuflamencossa sekä tekemään kesäisiä flamencoaiheisia askarteluja.

Lisäinfot, liput ja taiteilijaesittelyt:
www.tampereflamenco.com

Artikkelikuva: © José Torres Trio