21.1.2024

Tampereen festivaalivuosi 2024 avautuu stand up -komiikalla ja kamarimusiikilla

Tällä viikolla pärähtää käyntiin Pirkanmaan festivaalivuosi peräti kahden tapahtuman voimin: keskiviikkona 24.1. Tampere alkaa täyttyä valtakunnan huippukoomikoista stand up -festivaalilla Tomaatteja! Tomaatteja! ja torstaista 25.1. alkaen Tampere Chamber Music yhdistelee kansainvälisessä tapahtumassaan kamarimusiikin parasta laatua ja mielenkiintoisia luentoja.

Tomaatteja! Tomaatteja! stand up -festivaali 24.–27.1.

Vuosittain Tampereella järjestettävä stand up -festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! tuo kaupungin täyteen valtakunnan huippukoomikoita. Jo vuonna 2002 ensimmäisen kerran järjestetyn suomalaisten stand up -tapahtumien uranuurtajan ohjelmistoon kuuluvat erilaiset teemaesitykset, joiden lisäksi festivaali tarjoaa aloitteleville koomikoille mahdollisuuden esitellä lavaosaamistaan.

Tänä vuonna lavalla nähdään ensimmäistä kertaa tapahtuma, jonka kaikki esiintyjät kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Tampereen YO-talolla perjantaina 26. tammikuuta järjestettävän klubin nimi on Queerit tomaatit. Esiintyjät lupaavat naurua ja elämyksiä niin queereille kuin muillekin.

Yksi koomikoista on kanadalaistaustainen transmies Jamie MacDonald. Hänen mukaansa klubi sopii niin queereille kuin perusheteroille, mutta eri syistä.

– Queerille tämä on todellakin erilainen kokemus kuin tavallinen stand up -klubi. On ihan eri fiilis, kun tietää, että täällä et ole vähemmistöä. On hienoa kuulla vitsejä sateenkaariperheen elämästä, queerien deittailusta tai elämästä yleensä, kun ei tarvitse nähdä ylimääräistä vaivaa voidakseen samastua vitsiin, koska tajuat sen jokaisen kohdan välittömästi. Heteroille puolestaan voi olla mahtavaa kuulla asioita, joita ei olisi itse koskaan tullut ajatelleeksi, vieläpä hauskasti kerrottuna”, MacDonald sanoo.

Komedialla on perinteisesti ollut muitakin tarkoituksia kuin naurattaa. Huumori on monelle koomikolle myös keino esimerkiksi käsitellä vaikeita aiheita ja lisätä ihmisten ymmärrystä asioista, joista nämä eivät välttämättä muuten kiinnostuisi.

– Ihmisillä voi olla ennakkoluuloja vaikkapa minua kohtaan, mutta uskon niiden hälvenevän, jos voimme nauraa yhdessä”, sanoo Queereilla tomaateilla esiintyvä Illusia Sarvas.

– Siksi minulle on arvokasta, että saan puhua ihmisille, ja yritän käyttää sen ajan hyvin. Mietin tarkkaan, millaista viestiä välitän jutuillani.”

Hämeenlinnassa perustetun, 20-vuotiaan Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaalin nelipäiväinen ohjelma koostuu 16 erillisestä tapahtumasta.

Lisätiedot www.tomaattejatomaatteja.com

Tampere Chamber Music 25.–28.1.

Tampere Chamber Music on tiedettä ja taidetta yhdistelevä kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali, jonka ohjelmistoon kuuluvat huipputasoiset konsertit, tiedeluennot, musiikin mestarikurssit ja erilaiset liikkeelliset työpajat. Vuosittain tammikuussa järjestettävä festivaali tarjoaa keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista.

Festivaalin tämän vuoden teema on ”Tähtitarhassa”. Se kunnioittaa hiljattain edesmenneitä säveltäjiä ja muistelee Jouni KaipaisenJaakko Kuusiston ja Kaija Saariahon sävelillä heidän elämäänsä ja valtavaa musiikillista ja humaania perintöään.

Tampere Chamber Musicin päävieras on pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen, joka saa maailmankaikkeuden liikahtamaan puhuttelevalla ja nerokkaalla muusikkoudellaan. Festivaaliohjelmistossa kuullaan kantaesityksenä Mustosen soolohuiluteos Anderseniana, joka on saanut inspiraationsa tanskalaisen H.C. Andersenin saduista. Teoksen tulkitsee tanskalainen huilisti Janne Thomsen. Lisäksi Mustosta kuullaan omien sävellystensä lisäksi J.S Bachin, Edvard Griegin ja Sergei Prokofjevin musiikin äärellä.

Lisätiedot www.tampere-talo.fi/tapahtuma/tampere-chamber-music

Artikkelikuva: Markku Uusitalo