16.2.2022

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto julki – Festivaalin teemoina muun muassa kaupunkikulttuuri, Unkari ja Indonesia

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 9.–13.3. elokuvateattereissa ja verkossa. Festivaalin tapahtumapaikkoina ovat muun muassa Cine Atlas, Arthouse Cinema Niagara, Tampereen Tuomiokirkko ja Hiedanranta. Vuoden 2022 ohjelmistoon on kuratoitu yli 60 näytöstä kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia sekä pitkiä dokumenttielokuvia, ja elokuvanäytösten lisäksi festivaalin aikana järjestetään lukuisia keskustelutilaisuuksia, ammattilaistapahtumia sekä iltabileitä.

Kaupunkikulttuuri esillä näytöksissä ja keskusteluissa

Kaupunkielämä ja Tampere ovat keskeisessä osassa tämän vuoden festivaalin Kaupunkikulttuuri-ohjelmistossa. Kaksi Kaupunki-lyhytelokuvanäytöstä tutkivat modernia kaupunkiympäristöä, ja Arkiston aarteet -näytöksissä menneiden vuosien kaupunkielämästä nautitaan kesäisen Tampereen kaduilla ja Leijonien kultajuhlissa. Hannu Peltomaan Rantojen miehet (1971) ja Aina on toivoa (2022) dokumentoivat kaupungin laitapuolen elämää alkoholistien näkökulmasta.

Torstaina 10.3. kaupunkitilaan ja -kulttuuriin syvennytään Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen yliopiston yhteisessä Kenen kaupunki? -keskustelussa. Paneelikeskustelun moderoivat kestävän kaupunkikehityksen yliopistonlehtori Markus Laine sekä ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Helena Leino. Keskustelijaksi saapuu muun muassa Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Festivaalin toiminnanjohtaja Riina Mikkosen mukaan keskustelua kaupunkikehityksestä kaivataan erityisesti Tampereella, joka muuttuu valtavaa vauhtia: – Samaan aikaan, kun areenoita, tornitaloja ja stadioneita rakennetaan, vanhaa rakennuskantaa ja omaehtoisen tekemisen tilaa puretaan pois. Elävä kaupunkikulttuuri ei synny areenoilla, vaan ruohonjuuritasolla, ja ilman kulttuuria kaupunki kuolee.

Katujen omaehtoista kulttuuria ohjelmistossa edustaa Skateboardingohjelmisto, johon kuuluu kahden lyhytelokuvanäytöksen lisäksi Suomen ensi-illassa nähtävä Humanity Stoked -dokumentti (ohj. Michael Ien Cohen, Yhdysvallat 2022) sekä Pirkanmaan Kaarikoirien kanssa yhteistyössä järjestettävä skeittitapahtuma Hiedanrannassa sunnuntaina 13.3. Tapahtumassa on tarjolla skeittiohjausta, elokuvia sekä paneelikeskustelu yhdenvertaisuudesta skeittikulttuurissa.

Unkari ja Indonesia esittäytyvät

Ohjelmiston teemamaat vuonna 2022 ovat Unkari ja Indonesia. Kaksi Unkari-lyhytelokuvanäytöstä on koottu yhteistyössä Budapest Short Film Festival – BuShon kanssa, ja fiktiopainotteinen kokonaisuus on näyteikkuna nyky-Unkariin elokuvamaana. Lisäksi unkarilainen animaatio-osaaminen pääsee esiin animaattori Luca Tóthin näytöksessä sekä Tóthin kuratoimassa Lucan valinnatnäytöksessä. Festivaalin ohjaajavieraaksi saapuva Luca Tóth arvioi elokuvia myös kansainvälisen kilpailun tuomaristossa.

Myös nykypäivän Indonesian elokuvataiteeseen tutustutaan kahdessa näytöksessä, jotka on koostettu elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson ja balilaisen Minikino Film Week -festivaalin ohjelmapäällikkö Fransiska Prihadin yhteistyönä. Indonesianäytösten lyhytelokuvat kattavat genrekirjon fiktiosta ja dokumentista kokeelliseen elokuvaan ja tuovat esiin verrattaen tuntemattoman elokuvamaan korkeatasoisen osaamisen ja omaperäisyyden. Näytösten kuratoinnissa on painotettu erityisesti valittujen elokuvien kykyä laajentaa käsitystä Indonesiasta paikallisten elokuvantekijöiden näkökulmasta.

Avantgardea, musiikkia ja videotaidetta

Tampereen elokuvajuhlat osallistuu ohjelmistollaan Jonas Mekasin (1922–2019) syntymän 100-vuotisjuhlintaan yhdessä kymmenien muiden tapahtumien kera ympäri maailman. Liettualaissyntyinen Jonas Mekas oli yksi tärkeimpiä avantgarde-elokuvan edustajia ja edistäjiä yli 50 vuoden ajan.

Valokeilaan ohjelmistossa pääsee myös elokuva- ja musiikkivideo-ohjaaja Sami Sänpäkkilä, jonka kolme retrospektiivinäytöstä esittelevät suomalaisen indie-musiikin helmiä ja ohjaajan vähemmän tunnettuja taide-elokuvia. Musiikkielämyksiä on luvassa myös Tampereen Tuomiokirkossa perjantaina 11.3., jolloin ohjelmassa on maksuton näytös Carl Th. Dreyerin mykkäkauden klassikkoelokuvasta La Passion de Jeanne d’Arc (Ranska 1928). Näytös toteutetaan yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa, ja elokuvan säestää urkuri Esa Toivola.

Vaikka festivaali siirtyy tutusta Plevnan elokuvateatterista uudelle tapahtuma-alueelle Koskikeskuksen Cine Atlakseen, myös Finlaysonin alueella tapahtuu. Lauantai-iltana 12.3. klo 20–22 Väinö Linnan aukiolla nähdään live-esitys Tampereen elokuvajuhlien ensimmäisen VJ-kilpailun voittaneen Konsta Fedin uudesta teoksesta connection. Syksyn 2021 VJ-kilpailussa kisanneiden taiteilijoiden videoprojisointeja nähdään pitkin viikkoa myös Tullikamarin myöhäisilloissa festivaaliklubeilla.

Festivaali huipentuu palkintojuhliin

Tampereen elokuvajuhlien kilpailuohjelmisto (julkaistu 9.2.) on nähtävillä festivaaliviikolla elokuvateattereissa sekä verkossa Festhome TV -palvelussa, jossa esillä on myös maksuton nuorille suunnattu Moodkino-kokonaisuus. Kilpailuissa mukana olevat tekijävieraat ovat festivaalin aikana paikalla useissa Q&A-tilaisuuksissa ja ammattilaistapahtumissa, ja parhaat elokuvat palkitaan lauantai-iltana 12.3. Cine Atlaksessa järjestettävässä palkintoseremoniassa. Palkittuja elokuvia pääsee katsomaan festivaalilla lauantain lisäksi myös sunnuntain ajan.

Festivaalin toiminnanjohtaja Riina Mikkonen kutsuu ihmiset lämpimästi tervetulleiksi teatterinäytöksiin ja tapahtumiin pitkän tauon jälkeen: – Vaikka vuoden 2021 verkkofestivaali oli menestys ja verkkonäytöksille on kysyntää, meille on tärkeää saada esittää elokuvat valkokankailla teattereissa. Festivaalit tarjoavat elokuvien ystäville ainutlaatuisia kohtaamisia, yhteisiä kokemuksia ja ennennäkemättömiä elokuvia, eikä samaa fiilistä saa kotisohvalla.

Koko ohjelmisto osoitteessa: https://tamperefilmfestival.fi/

Verkkolipunmyynti elokuvateatterinäytöksiin alkaa Lippupisteen myyntikanavissa keskiviikkona 16.2. Festivaalin lipunmyynti- ja infopiste Festival Shop palvelee 2.–13.3. Koskikeskuksen keskusaukiolla olevassa liiketilassa. Verkkonäytösten lipunmyynti alkaa Festhome TV -alustalla keskiviikkona 9.3.