5.10.2021

Tampere Jazz Happening soi marraskuussa jo 40. kerran

40. kansainvälinen Tampere Jazz Happening soi Tullikamarin Pakkahuoneella ja Klubilla sekä ravintola Telakalla 4.–7.11.2021. Neljän päivän aikana festivaalilla esiintyy yhteensä 22 kokoonpanoa sekä Yrjö-palkinnon jaon yhteydessä voittaja yhtyeineen. Juhlavuoden artisteja ovat mm. John Scofield & Dave Holland, Lakecia Benjamin ja Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement.

Spotlight on Belgium

Tampere Jazz Happeningin avaa torstaina 4.11. järjestettävä Spotlight on Belgium -avajaiskonsertti, jossa Klubin lavalle nousee kolme nousevaa belgialaiskokoonpanoa, Echoes of Zoo, Esinam ja Dans Dans. Belgiaa edustaa myös festivaalin päätöstilaisuudessa sunnuntaina 7.11. esiintyvä elektroakustinen Pianotrio De Beren Gieren. Sekä Klubin avajaiskonserttiin että Telakalla järjestettävään päätöskonserttiin on vapaa pääsy.

Kotimaisen jazzin juhlaa

Perjantain ohjelma Pakkahuoneella alkaa Suomen Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon palkintoseremonialla, jonka jälkeen tuore voittaja esiintyy yleisölle. Tilaisuus jatkuu kotimaisin voimin, ensin Linda Fredrikssonin Juniper-levyn julkaisukeikalla ja sitten Pepe Willberg & Jukka Eskola Statementin konsertilla, joka keskittyy Otto Donnerin (1939–2013) sävellystuotantoon. Illan päättää egyptiläis-belgialainen laulaja Natacha Atlas.

Telakalla perjantain aloittaa saksofonisti ja huilisti Jorma Tapio Kaski-trioineen. Tapio esiintyy Tampere Jazz Happeningissa omalla yhtyeellään nyt toista kertaa, ensimmäinen oli ihka ensimmäisessä Happeningissa vuonna 1982. Illan toisena esiintyjänä nähdään Tomi Nikku 5tet, jonka ensilevy Light & Shade julkaistiin syyskyyssa, ja puolilta öin estradin täyttää kahdeksanhenkinen Dub Vallila.

Lauantaina kotimaisen jazzin saloihin johdattelee Telakalla Raoul Björkenheim. Jorma Tapion lailla jo ensimmäisessä Tampere Jazz Happeningissa esiintynyt ja vuosien varrella lukuisia kertoja festivaalilla soittanut Björkenheim tuo nyt lavalle Sonic Decode -yhtyeen. Heidän jälkeensä lavalla nähdään Iro Haarla Electric Ensemblen temaattisen ensialbumin What Will We Leave Behind – Images from Planet Earth (2021) levynjulkaisukeikka, ja myöhäisillassa kuullaan Kasperi Sarikosken kokoamaa kvintettiä Reignition, joka kokoaa yhteen viisi muusikkoa neljästä eri maasta.

Viikonloppu täynnä kansainvälisiä kokoonpanoja

Lauantaina Pakkahuoneella järjestetään kaksi tilaisuutta, joissa molemmissa esiintyy kolme kansainvälistä kokoonpanoa. Iltapäivän ensimmäinen esiintyjä on bahrainilais-brittiläinen trumpetisti Yazz Ahmed. Hänen jälkeensä suomalaisyleisölle esittäytyy italialainen sopraanosaksofonisti Roberto Ottaviano Eternal Love -kvintetteineen, ja päiväkonsertin päättää norjalaisrumpali Paal Nilssen-Loven kokoama New Brazilian Funk.

Illalla Pakkahuoneella kuullaan myös harvinaisempia soittimia, kun marokkolainen Majid Bekkas tuo lavalle oudinsa ja guembrinsa. Bekkasin Magic Spirit Quartetin muut jäsenet ovat pohjoismaisia jazzmuusikkoja, joten tiedossa on pohjoisafrikkalaisten ja skandinaavisten perinteiden kohtaaminen. Illan toisena esiintyjänä on viime vuonna julkaistulla Free Hoops -levyllään ihastuttanut Sylvie Courvoisier Trio, ja lauantain kattauksen huipentaa yhdysvaltalaissaksofonisti Lakecia Benjamin.

Festivaalin päätöspäivän sunnuntain avaa brittipianisti Alexander Hawkins. Sen jälkeen iltapäiväkonsertissa kuullaan israelilaistrioa Shalosh, joka esiintyy yhdessä vierailevan solistin, sopraanosaksofonisti ja laulaja Daniel Zamirin kanssa. Pakkahuoneen juhlinnan päättää kahden jazzlegendan, kitaristi John Scofieldin ja basisti Dave Hollandin harvinaislaatuinen duoesiintyminen.

https://tamperejazz.fi/ 

Artikkelikuva:
ESINAM, kuvaaja Maâl G Lagadec