10.11.2020

Tampere Chamber Music -festivaalista ensimmäinen hiilineutraali klassisen musiikin festivaali Suomessa

Tammikuussa Tampere-talossa järjestettävästä Tampere Chamber Music -festivaalista tulee tiettävästi ensimmäinen hiilineutraali klassisen musiikin festivaalitapahtuma Suomessa. Sen päästöt kompensoidaan istuttamalla puita Tampere-talon hiilinieluun Lempäälään. Kyseessä on samalla ensimmäinen Tampere-talossa järjestettävä hiilineutraali kuluttajatapahtuma. Hiilineutraaleja yritystapahtumia on toteutettu jo aiemmin. Festivaalin yhteistyökumppanina toimii Metsä Tissuen hygieniabrändi Katrin, joka mahdollistaa festivaalin hiilineutraaliuden ja toimii tapahtuman kumppanina hygieniassa. Festivaalin lipunmyynti alkaa maanantaina 9.11. Tapahtuma toteutetaan Tampere-talon vastuullisten turvallisuuskäytäntöjen mukaisesti.

Tampere Chamber Music – matkalla muutoksessa

 
Kamarimusiikkia, tanssia ja tiedettä tarjoava Tampere Chamber Music -festivaali (TCM) järjestetään Tampereella 14.–17. tammikuuta, nyt jo viidennen kerran. Pääosin Tampere-talossa järjestettävän festivaalin teema on Matkalla muutoksessa – viisi elementtiä. Festivaali tarjoaa kävijöilleen keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista.

– Muutos on kiehtova teema. Halusin antaa tällä festivaalilla erityistä huomiota ja kunnioitusta luonnolle ja sen viisaudelle. Luonnossa on säätelevä tasapaino, kunhan ihminen kunnioittaisi sitä ja antaisi sille oman elintilan. Viiden elementin konserttikokonaisuus vie matkalle, jossa energian erilaiset taajuudet kohtaavat. Muusikkona muutos on läsnä esityksessä aina, koska reagointi ja impulssit tekevät jokaisesta tulkinnasta erilaisen, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen.

Ohjelmisto juhlii 100-vuotiasta Piazzollaa

 
Astor Piazzollan 100-vuotisjuhlavuosi näkyy muun muassa TCM:n avajaiskonsertissa, jossa kuullaan Piazzollan Suite del Angel Marcelo Nisinmanin (bandoneon), Priya Mitchellin (viulu), Petri Mäkiharjun (kontrabasso), Ismo Eskelisen (kitara) ja Heini Kärkkäisen (piano) tulkitsemana. Konsertissa kuullaan myös Schubertin Forellikvintetto, jonka esittävät Réka Szilvay (viulu), Atte Kilpeläinen (alttoviulu), Robert Cohen (sello), Petri Mäkiharju (kontrabasso) ja Marianna Shirinyan (piano).

Tapahtumassa nähdään kotimaisista tähdistä mm. viulistit Réka Szilvay ja Otto Antikainen, sellisti Marko Ylönen, kitaristi Ismo Eskelinen ja tähtitanssija Minna Tervamäki. Kansainvälisiä vieraita ovat muiden mueassa sellistit Robert Cohen (GB), bandoneonisti Marcelo Nisinman (AR), viulisti Priya Mitchell (GB) ja pianisti Marianna Shirinyan (AM).

Mukana ovat myös professori ja aivotutkija Minna Huotilainen sekä fysiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri. Ohjelmistossa on mm. Schubertia, Brahmsia ja Piazzollaa. Lisäksi on kaksi kamarimusiikin mestarikurssia TAMKin musiikinopiskelijoille. Konsertteja ja tanssia esitetään myös Tampereen seudun palvelutalojen asukkaille, joilla ei itsellä ole mahdollisuutta tulla paikalle tapahtumiin.

Tammikuun 2020 festareilla järjestetyt kaksi yleisön suosikkitapahtumaa saavat jatkoa. Keskieurooppalaistyyppinen Yösoitto-konsertti kuullaan Vanhassa kirkossa ja Töistä kotiin palautuen -konserttiin voi osallistua vaikka patjalla makoillen.

Festivaali hyvittää tapahtuman päästöt istuttamalla 31 puuta hiilinieluun

 
– Tapahtumien toteuttaminen vastuullisesti on erittäin tärkeää niin meille järjestäjille kuin kävijöillekin. Tampere Chamber Musicista onkin tulossa tiettävästi ensimmäinen hiilineutraali klassisen musiikin festivaali Suomessa. Hyvitämme päästöt istuttamalla kompensaatiota vastaavan määrä puita, 31 tainta, Tampere-talon hiilinieluun Lempäälään, iloitsee TCM:n tuottaja Hanna Kilpinen.

Tapahtuman kokonaishiilijalanjälkeen ja kompensaatiomäärään vaikuttavat mm. osallistujamäärä, matkustustavat ja ruokatarjoilut. Tapahtumaan tulee neljä esiintyjää ulkomailta. Tampere Chamber Musicin tapahtumakumppanina toimiva Metsä Tissuen Katrin-hygieniabrändi mahdollistaa hiilineutraalin toteutuksen. Päätapahtumapaikka Tampere-talo on energiankäytöltään jo hiilineutraali, mikä laskee jo itsessään kokonaiskompensaation määrää.

– Haluamme myös tavoittaa opiskelijoita ja houkutella heitä yhä laajemmin tapahtumaan. Tarjoamme opiskelijoille ilmaisen sisäänpääsyn konsertteihin samana päivänä, jos salissa on tilaa, Hanna Kilpinen kertoo.

Koko ohjelmisto verkossa: tampere-talo.fi/tcm2021/
Tampere-talon turvallisuuskäytännöt: tampere-talo.fi/turvallisuus-talossa/

Julkaisuvapaat lehdistökuvat festivaalista
Kuvia Tampere-talon hiilinielualueesta

Lisätietoja:

Tampere Chamber Music -festivaalin tuottaja
Hanna Kilpinen
041 533 0381
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi

Tampere Chamber Music ja Tampere-talo ovat tuottaneet yhteisen konsertin vuosittain järjestettävälle festivaalille vuodesta 2017 alkaen. Tampere Chamber Music ry on toiminut vuodesta 2018. Se järjestää ja edistää kamarimusiikkitoimintaa Tampereella. Yhdistyksen vuoden kohokohta on seuraavan kerran 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävä kamarimusiikkifestivaali, joka rakentuu konserteista, luennoista ja mestarikursseista. Tampere Chamber Musicin taiteellisena johtajana toimii pianotaiteilija Heini Kärkkäinen.

Artikkelikuva: Anna-Kaisa Noki
Pensola & Cohen, Töistä kotiin palautuen -konsertti 2020