Taustana syvän sininen tähtitaivas. Teksti: Tampere Chamber Music 2024. Tähtitarhassa 25.–28.1.2024

10.11.2023

Tampere Chamber Music 2024 tunnelmoi Tähtitarhassa

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music -festivaali levittäytyy Tampereelle torstaista sunnuntaihin 25.–28. tammikuuta 2024. Tapahtumapaikkoina ovat Tampere-talon Maestro-sali, Pieni sali ja Muumimuseo sekä Vanha kirkko ja Pirkanmaan musiikkiopisto.

Tapahtuma tarjoaa yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden kamarimusiikkielämyksiin keskellä talvea kesän festivaalikauden ulkopuolella. Festivaalin tarkoitus on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä taiteen ja tieteen yhteyttä musiikin keinoin.

Vuoden 2024 ohjelmistosta löytyvät jo perinteeksi muodostuneet Töistä kotiin palautuen -rentoutuskonsertti ja Vanhan kirkon Yökonsertti. Muumimuseossa kamarimusiikin maailmaan uppoudutaan tällä kertaa Muumipeikko ja pyrstötähti (1946) -teokseen pohjautuvassa Pyrstötähti-konsertissa. Lauantaina 27.1. Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtuma täydentää Tampere Chamberin ohjelmaa maksuttomilla tapahtumilla, joihin kuuluvat neuropsykologian professori Teppo Särkämön luento, festivaalin muusikoiden ja flamencotanssija Kaari Martinin Iloa ja eloa -konsertti sekä tanssitaiteen professori, koreografi ja taiteilija Jorma Uotisen puheenvuoro Kulttuuria etsimässä.

Tähtitarhassa-teema kunnioittaa hiljattain edesmenneitä säveltäjiä

Monia rakkaita säveltäjiä on viime vuosina poistunut luotamme tähtitarhaan. Tampere Chamber Musicin Tähtitarhassa-teema muistelee Jouni Kaipaisen, Jaakko Kuusiston ja Kaija Saariahon sävelillä heidän elämäänsä ja valtavaa musiikillista ja humaania perintöään.

– Tähtitaivas on lumoava. Yhtä aikaa se ruokkii tätä hetkeä ja yhteyttä ja läheisyyttä, ja sitten taas etäisyyksien loputtomuutta, tajua ihmisen pienuudesta kaiken keskellä. Kimmeltävän tähtitarhan keskellä muistelemme ja lumoudumme, pohdimme ja arvoitamme. Haluamme festivaalin myötä viedä kaikki pohtimaan, miksi jotkut tähdet tuikkivat kirkkaammin, mikä elämässä on tärkeintä, millaista energiaa ja perintöä jätämme maailmaan, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Heini Kärkkäinen tervehdyksessään.

Festivaalin päävieras on pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen, joka saa maailmankaikkeuden liikahtamaan puhuttelevalla ja nerokkaalla muusikkoudellaan. Tampere Chamber Musicin ohjelmistossa kuullaan kantaesityksenä Mustosen soolohuiluteos Anderseniana, joka on saanut inspiraationsa tanskalaisen H.C. Andersenin saduista. Teoksen tulkitsee tanskalainen huilisti Janne Thomsen. Lisäksi Mustosta kuullaan omien sävellystensä lisäksi J.S Bachin, Edvard Griegin ja Sergei Prokofjevin musiikin äärellä.

Lämpimästi tervetuloa elähdyttävän ja ilahduttavan kamarimusiikin pariin!

Lisätiedot ja liput: www.tampere-talo.fi/tapahtuma/tampere-chamber-music