8.5.2019

Taidekeskus Purnun kesän teema on Lumous

Oriveden Suvi – tapahtumakokonaisuuteen kuuluvan Taidekeskus Purnun kesänäyttely avautuu yleisölle 16.6. Näyttely käsittelee lumoutumisen, hurmioitumisen ja utopian teemoja. Ihmiset hurmioituvat eri asioista, kuten esimerkiksi luonnosta ja luonnonilmiöistä, vieraista kulttuureista, fantasiamaailmoista tai vaikkapa teknologiasta. Usein vastakkain ovat tunteet ja järki. Näyttelyn järjestävät ja kuratoivat viime vuotiseen tapaan tamperelaiset Eerika Malkki ja Jari Granholm.

Lumous -näyttelyn taiteilijat ovat Veikko Björk, Paavo Halonen, Timo Heino, Kati Immonen, Sami van Ingen, Maippi Ketola, Ola Kolehmainen, Lauri Laine, Kalle Lampela, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Kristiina Uusitalo sekä Emma Rönnholm & Salla Vapaavuori. He edustavat laajasti eri taidemuotoja; esillä on maalauksia, piirroksia, valokuva- ja videotaidetta, veistoksia ja installaatioita sekä – auto.

Näyttelyssä voi kohdata mm. keräilijän hurmion, vaikuttavan tilakokemuksen tunnelman, barokkihenkisen juhlien puku- ja väriloiston tai kasvun lumon. Ola Kolehmaisen teokset lumoavat vaikuttavilla visuaalisilla tilakokemuksilla. Lauri Laineen näyttävät Konsertto-sarjan maalaukset viittaavat paitsi musiikkiin, myös värien kirjoon ja sitä kautta kehon peitteiden kromaattisiin asteikkoihin. Kati Immonen yhdistää pienikokoisissa vesivärimaalauksissaan suomalaisen metsän elementtejä ja vaikutteita bonsain estetiikasta. Seinän kokoinen ”Kasvimaa”-teos puolestaan kuvaa ihmisen yritystä muovata korvesta kaunis puutarha. Salla Vapaavuoren ja Emma Rönnholmin teoksessa neuvottelupöydän hahmon ottaneella ”Mielipidepalstalla” kasvit mittelevät toisiaan vastaan kesän ajan kasvutilan muodossa. Lopputulos on avoin.

Vanhan Suomi-Filmin ja rakkauden hurmioon johdattelee Sami van Ingenin lyhytelokuva Polte – haljennut melodraama Teuvo Tulion kadonneen elokuvan Nuorena nukkunut (1937) pohjalta. Berit Talpsepp-Jaanisoo on tehnyt toisintoja ihailemistaan historiallisesti merkittävistä teoksista.
Kävijä saa vastaansa myös lumouksen käänteisen puolen. Maippi Ketolan videoteos ”Swan Song” vie klassisen musiikin ja baletin mestariteosten siivittäminä siihen todellisuuteen, johon ihmiskunnan lumoutuminen muovista on maapallomme ajanut. Kalle Lampela tavoittelee piirtämällä onnellisen ja kauniin elämän utopiaa, jota reaalisosialistisissa propagandajulkaisuissa kylmän sodan aikana tuotettiin. Ihmisten katseet ovat suunnatut kohti horisonttia, jossa jokin, joka on mahdollisesti toteutumassa, odottaa.

Seitsemässä paviljongissa esillä olevan kesänäyttelyn lisäksi taideriihessä pääsee tutustumaan paikan perustajan kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen tuotantoon. Purnussa pidettiin Suomen ensimmäinen kesätaidenäyttely vuonna 1967.

Avoinna päivittäin 16.6.-11.8.2018 klo 11-18. Ryhmille (min. 10 hlö) tilauksesta 20.5.-25.8.
Pääsyliput 11/9/0 eur. Opastus lauantaisin klo 15.
SuviDesign ja Kuvataiteen kesätori 20.-21.7.
Kahvila on avoinna näyttelyaikoina. Savusauna lipun hinnalla maanantaisin ja perjantaisin.

Lisätiedot: www.purnu.fi ja Oriveden Suvi