Nukketeatteritaiteilija esiintyy lattialla nukke kädessään

9.9.2022

Syyskuu tarjoaa nukketeatteria, komiikkaa, tangoa sekä uuden musiikin kiinnostavimmat nimet

Festivaalikesän ruuhkahuippu on tasaantumassa, mutta syyskuun monipuolinen tapahtumanelikko lupaa yhä valon pilkahduksia pimeneviin iltoihin. Kuun puolivälissä on yleisöllä varaa valita, sillä samana viikonloppuna Tampereella järjestetään nukketeatterifestivaali Mukamas, stand-up-festivaali Tomaatteja!Tomaatteja! sekä vihoviimeinen Maailmantango-festivaali. Showcase-festivaali Lost in Music täyttää Tampereen klubit toinen toistaan kiinnostavimmilla kokoonpanoilla syys-lokakuun vaihteessa. Vielä ei siis kannata käpertyä sohvalle, vaan yhtyä Maailmantangon ohjelmajulistukseen: “Viva la vida!” 

14.–18.9. Mukamas Festival

Nukketeatterifestivaali MUKAMAS on neljän vuoden odotuksen jälkeen taas täällä! Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali tuo kotimaisen ja ulkomaisen nukketeatterin tuoreimman tarjonnan Hällä-näyttämölle, Haiharan taidekeskukseen, Finlaysonin Juvenes-tilaan ja Pispalassa toimivaan kotiteatteriinsa.

Ohjelmistossa on sekä lapsille että aikuisille suunnattuja teoksia, jotka lumoavat katsojan tarinoillaan ja visuaalisuudellaan. Espanjalaisen Tian Gombaun New shoes tekee pienestä suurta, tšekkiläinen Teatteri Drakin Log leg on ylistys mielikuvitukselle ja liikkeelle, kun taas ranskalaisen XZART-ryhmän A Younger Brother Like No Other kertoo lempeästi erilaisuudesta ja yhdessäolon tärkeydestä. Puolalainen Natalia Sakowicz tuo festivaaleille kaksi aikuisille suunnattua sooloteosta, Wake up ja Romance; Wake up ravistelee perinteistä naismyyttiä, ja Romance on riipaiseva ja intensiivinen fyysinen taidonnäyte rakkaudesta. Kansainvälisten vieraiden lisäksi festivaalille saapuu useita kotimaisia nukketeattereita, kuten harvoin Tampereella vierailevat Teatteri Hevosenkenkä ja helsinkiläinen Nukketeatteri Sampo.

https://www.mukamasfestival.com/

16.–17.9. Tomaatteja! Tomaatteja! stand up -festivaali

Maaliskuulta syyskuulle siirtynyt stand-up-festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! saapuu Tampereella Sokos Hotel Torniin ja YO-talolle runsaan esiintyjäpatteristonsa kanssa. Jo vuonna 2002 ensimmäisen kerran järjestetyn festivaalin ohjelmistoon kuuluvat muun muassa eri teemojen alle kootut esitykset, sekä Kong show, leikkimielinen kilpailu aloitteleville stand-up-koomikoille.

Perjantaina 16.9. Tornissa nähdään Stand Up Maratooni, jossa kolmen tunnin aikana esiintyy yhteensä peräti 8 koomikkoa. YO-talolla hauskuudesta huolen pitää Friday Fun -esitys, jossa lavalla nähdään mm. André Wickström ja Riku Suokas. Lauantaina Tornin ohjelman avaa iltapäivällä Kong show, jonka voittaja lunastaa itselleen paikan illan Manpower-esitykseen. Tähän väliin mahtuu vielä naurut Stand Up Torni -showssa Krisse Salmisen, Heli Sutelan, Kaisa Pylkkäsen, Jaakko Saariluoman ja Teemu Vesterisen johdolla. YO-talon lauantain ohjelman puolestaan aloittaa Saturday Fun, ja ilottelua jatketaan NaMu-Tomaatit -esityksellä, jossa lavalle astuvat muun muassa Anitta Ahonen, Fathi Ahmed ja Ali Jahangiri.

https://tomaattejatomaatteja.com/

16.–18.9. Maailmantango-festivaali

14. ja viimeinen Maailmantango-festivaali juhlitaan teemalla “Viva la vida” syyskuun puolivälissä. Festivaalin pääohjelma tuo tangon ja tanssimusiikin Tampereen ytimeen konserteissa ja milonga-tanssitapahtumissa, argentiinalaisen tangon kursseilla sekä Wanhan tangon avoimissa SM-kilpailuissa, mutta festivaalitunnelmiin voi jo nyt virittäytyä Maailmantangon ennakko-ohjelmiston parissa.

Pääohjelmistossa tangoon yhdistyvät niin runous ja vanhan tanssimusiikin uudet vaatteet, kuin kokonaan uusi, genrerajoja rikkova musiikki, ikivihreitä unohtamatta. Taiteidenvälisyys on aina kuulunut Maailmantangoon, ja ennakko-ohjelmistoon kuuluu muun muassa nykytaiteen näyttelyitä, runoutta, ja elävän mallin piirustusta. Ennakko-ohjelmiston tapahtumiin on vapaa pääsy, ja taidenäyttelyistä suuri osa jatkuu vielä syyskuun loppuun. Festivaalin pääohjelmiston tapahtumapaikkoina toimivat Kulttuuritalo Telakka, Kulttuuritalo Laikku sekä G Livelab, ja ennakko-ohjelmisto puolestaan jalkautuu Tampereen alueen kirjastoihin, gallerioihin sekä ravintoloihin.

http://www.maailmantango.net/fi/

28.9.–1.10. Lost in Music

Jo 15. kertaa järjestettävä Suomen suurin showcase-festivaali Lost in Music levittäytyy Tampereen klubeille ja tapahtumapaikoille tuttuun tapaan syys-lokakuun vaihteessa. Neljän päivän aikana peräti 120 artistia tutuista nimistä kiinnostavimpiin tulokkaisiin näyttää osaamistaan yhdeksällä keikkapaikalla, genrerajoista välittämättä. Lost in Musicin ohjelmistossa korostuvat tuoreus ja ajankohtaisuus: lavalle nousee joka vuosi tulevia tähtiartisteja, jotka kannattaa nähdä juuri nyt, ennen kuin nämä klubit käyvät heille liian pieniksi.

Lost In Musicin tapahtumapaikkoina toimivat tänä vuonna Tullikamari, Olympia, G Livelab, Telakka, Yo-talo, Maanalainen, O’Connell’s, H5 sekä Secret Sauceity. Laajin keikkatarjonta läpi Tampereen keskustan on luvassa torstaina ja perjantaina, mutta keskiviikon ja lauantain ohjelma on aivan yhtä laadukas ja monipuolinen: keskiviikkona voi nähdä mm. Uuden Musiikin Kilpailusta nostetta saaneen, juuri Eurooppaa Sunrise Avenuen kanssa kiertäneen Cyan Kicksin tai legendaarisen 22-Pistepirkon. Lauantai puolestaan tarjoaa kiehtovan valikoiman elektronista musiikkia, rappia ja vaihtoehtorockia.

https://lostinmusic.fi/

Artikkelikuva: Natalia Sakowiczin teos Wake Up (Mukamas Festival 2022), kuvaaja Bartek Warzecha