27.9.2023

Syksyn festivaalit ovat täällä! Tapahtumakauden avaavat Art Festivo ja Tanssimania

Syyskuukausina elävästä taiteesta nautitaan Pirkanmaan festivaaleilla muun muassa musiikin, tanssin, kirjallisuuden ja sanataiteen parissa. Sävykkään tapahtumasesongin avaavat tällä viikolla 28.9.–1.10. Tampereella järjestettävä Tanssimania sekä samaan aikaan Parkanossa ja Kihniössä kulttuuritapahtuma Art Festivo. Lokakuussa viileneviä iltoja lämmittää showcase-festivaali Lost in Music, ja marraskuuhun uudenlaista rytmiä luovat Tampere Jazz Happening sekä lastenkirjallisuuden ja sanataiteen iloa juhlistava Kirjalitta.

Tanssimania 28.9.–1.10.

Tanssimania esittelee kansantanssin ja kansanmusiikin uusimmat teokset ja kokoaa lajien ammattilaiset ja harrastajat yhteen Tampereelle vuorovuosina Pispalan Sottiisin kanssa. Tapahtuma viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan, ja ohjelmistossa elävät niin kansantanssin ja pelimannimusiikin perinteet kuin rajoja rikkovat ja eri taidemuotoja yhdistelevät esitykset. Luvassa on muun muassa kannanotto- ja rituaalitansseja, sottiisin ja polketin ilta esiintyjinään Leija Lautamaja, Pekko Käppi, Saana Kujala, Nooli ja Niinirannan pelimannit sekä kansanmusiikin keikkailta YO-talolla, jossa tanssiin yllyttävät Rällän pelimannigroove ja Junnan elektroninen kansandance. Osana Tanssimania spesiaalia nähdään myös teattereihin palaava Folk Extremen, Tanssiteatteri Tsuumin, Espoon kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin hurmoksellinen yhteisproduktio Käärmeenpääntallaajat, joka esitetään TTT:n Suurella näyttämöllä.

Tanssimanian monipuolisissa työpajoissa pääsee tänä vuonna perehtymään kansantanssin eri tyylien lisäksi polskien laulamiseen, lettikampausten tekoon tai kansanmusiikin ja lavatanssien välisiin yhteyksiin. Tanssimanian yhteydessä järjestetään myös 12–17-vuotiaille nuorille suunnattu DÄÄNS-tanssileiri.

Lisätiedot: https://tanssimania.fi/

Art Festivo 28.9.–1.10.

Art Festivo palaa useamman vuoden tauon jälkeen ilahduttamaan Parkanon ja Kihniön syksyä. Monitaiteisen tapahtuman ohjelmisto käynnistyy torstaina YLE:n huippusuosittua Elämäni biisi -ohjelmaa mukailevalla konsertti-illalla Elämäni biisi Parkanon tapaan. Mukana on paikallisesti tunnettuja henkilöitä, jotka ovat valinneet elämänsä biisin ja arvailevat muiden osallistujien kappaleita yhdessä yleisön kanssa.

Perjantaina ohjelmistossa nähdään Suomen Musiikkiteatterin Show Must Go On -musikaali, jonka pääroolin Queen-yhtyeen Freddie Mercuryna esittää näyttelijä-laulaja Mikael Saari. Lauantaina Art Festivon yleisöä viihdyttää vuoden 2023 The Voice of Finland -voittaja Onni Kivipelto bändinsä kanssa ja sunnuntaina päätöspäivän kruunaavat Ylä-Satakunnan musiikkiopiston 50-vuotisjuhlakonsertti tunnelmallisessa Käenkoskikeskuksessa sekä parkanolaislähtöisen Elisa Laihon ja musiikkia, kuvataidetta ja tanssia improvisoiden yhdistävän Dark Reindeer -ryhmän performanssi koulu- ja kulttuurikampus Kaarnassa.

Lisätiedot: https://www.artfestivo.fi

Lost in Music 4.–7.10.

Musiikkifanien ja alan ammattilaisten kohtauspaikka syksyisin on Lost in Music, joka järjestetään vuosittain Tampereella Music x Media -tapahtuman yhteydessä. Festivaalin showcase-ohjelmisto esittelee musiikkimaailman ajankohtaisimpia ilmiöitä sekä nostaa esiin nousevia lahjakkuuksia. Tällä festivaalilla yleisö pääsee tutustumaan niin tuttujen artistien tuoreimpiin sävellyksiin kuin tekemään myös uusia kiinnostavia löytöjä.

Tämän vuoden Lost in Musicissa oman yleisönsä löytävät niin indie-rock, bedroom-folk, dreampop, trap, r’n’b, elektrojazz, happotekno, lappibalkan, garage, punk kuin metallikin monissa mustan ja harmaan sävyissään. Tapahtuman kärkinimiin kuuluvat muun muassa ABREU, Etta, Gettomasa, Joalin, Lauri Haav, Paperi T ja Turmion Kätilöt, joiden lisäksi liki sadan artistin ohjelmassa nähdään kymmeniä nousevia tähtiä ja monipuolisia musiikintekijöitä Business Citystä Jarkko Martikaiseen. Festivaali on valikoinut yhdessä Radio Helsingin kanssa ohjelmistoon myös 16 FUTURE PLAYERS -suunnannäyttäjänimeä, joihin kuuluvat Aaltoja, Egokills, Elliott Webb, Ihme-Liisa, Ite Eerola, Jankan Eläinpuisto, Klara LaFleur, Klarissa, .poolboys, Pystyyn Kuolleet Hipit, Roju, SaintPolis, Sikuriina, Uhrisavu, VoodooV ja The Dedes.

Lisätiedot: https://lostinmusic.fi/

Tampere Jazz Happening 2.–5.11.

Pyhäinpäiväviikonloppua vietetään Tampereella perinteisesti jazzin lumoissa. Tampere Jazz Happening tuo esiin jazz-musiikin monet tyylit, ja ohjelmistoon valittujen artistien soinnista erottuvat niin hiphop, soul, afrobeat, rock ja punk kuin harppu, viulu ja vibrafonikin. Ohjelmiston kansainvälisistä esiintyjistä kaukaisimpiin matkaajiin kuuluvat Yhdysvalloista saapuvat vokalisti José James, vibrafonisti Joel Ross ”Good Vibes” ja saksofonisti Marcus Strickland Twi-Life, Australian Brekky Boy -trio sekä pianisti Nduduzo Makhathini Etelä-Afrikasta. Lisäksi jazzeilla esiintyvät muun muassa ukrainalais-brittiläinen Alina Bzhezhinska HipHarp Collective feat. Tony Kofi, brittisaksofonisti Camilla George ja ruotsalaisen Goran Kajfešin Subtropic Arkestra.

Kotimaisista konkareista festivaalilla nähdään Jimi Tenor Band, Max Zenger Globus sekä uuden Monkey Mind -albuminsa julkaiseva Verneri Pohjola. Lisää kotimaisen jazzin ilosanomaa kuullaan etenkin Kulttuuriravintola Telakan illoissa, kun taas Klubin yökonserteissa Kutu (FR, ET) ja London Afrobeat Collective (GB) tuovat ohjelmistoon puolestaan afrikkalaisen musiikkiperinteen sävyjä. Tampere Jazz Happeningin avaus- ja päätöskonsertit ovat tuttuun tapaan maksuttomia, ja molemmissa pääroolissa on tänä vuonna saksalainen jazz.

Lisätiedot: https://tamperejazz.fi/

Kirjalitta 6.–12.11.

Sanojen taidetta juhlistetaan marraskuussa Tampereella Kirjalitta-festivaalilla. Leikkiteemainen ohjelmisto Hurmaavat kirjat – Kirmaavat hurjat on täynnä kirjailijavierailuja, esityksiä ja eri ikäisille suunnattuja työpajoja, joiden tavoitteena on innostaa lapsia, nuoria ja heidän perheitään lukemaan ja luomaan tarinoita itse. Kirjalitan runsaaseen tapahtumatarjontaan kuuluvat myös Nuoret kirjoittavat kaupunkia -tekstinäyttely, Kirjaviisaat-kirjatietokilpailu tiistaina 7.11., Kultturikeskus Rullan iltasatutapahtuma keskiviikkona 8.11. sekä Monitoimitalo 13:n työpajapäivä, johon tapahtumaviikko huipentuu lauantaina 11.11.

Kirjailijavierailuja järjestetään viikon varrella Tampereen eri kirjastoissa, joissa kirjoittamisestaan ja teoksistaan kertovat Mari Luoma, Kalle Veirto, Mikko With ja Roope Lipasti. Muihin Kirjalitan tekijävieraisiin kuuluvat muun muassa Vilja-Tuulia Huotarinen ja Arttu Unkari sekä iltasatutapahtuman lukijaksi saapuva kirjalija-runoilija Kirsti Kuronen. Kaikki Kirjalitan ohjelma on maksutonta, ja tapahtuman järjestävät Lastenkirjainstituutti ja Sanataideyhdistys Yöstäjä yhdessä tamperelaisten ja valtakunnallisten kirja- ja lastenkulttuuritoimijoiden kanssa.

Lisätiedot: https://kirjalitta.fi/kirjalitta/

Artikkelikuva: Tanssimania 2023 / Käärmeenpääntallaajat, kuvaaja Kari Sunnari