14.9.2016

Syksyn festivaaleilla kuullaan tangoa, nousevia kykyjä ja jazzia

Pirkanmaan festivaalien vuosi jatkuu onnistuneen festivaalikesän jälkeen vielä kolmella festivaalilla. Maailmantango-festivaali, Lost in Music ja Tampere Jazz Happening tarjoavat monipuolisen kattauksen musiikkia Tampereen keskustan alueella.

Pirkanmaan vilkas festivaalikesä veti kävijöitä

Pirkanmaalla järjestettiin touko-elokuussa 24 Pirfest ry:n jäsenfestivaalia. Näiden yhteenlaskettu kävijämäärä oli reilut 422 000 kävijää, mikä on hieman enemmän kuin vime vuonna. Kävijämääräänsä kasvattivat Annikin runofestivaali, Musiikkia! Ruovesi, Fest Afrika, Työväen musiikkitapahtuma ja Mäntän kuvataideviikot, joka ylsi kaikkien aikojen yleisöennätykseensä.

Pirfestin suurimmat jäsenfestivaalit ovat Tammerfest, Tampereen Teatterikesä, Työväen Musiikkitapahtuma ja Blockfest, joka oli jälleen loppuunmyyty jo ennakkoon. Neljän suurimman festivaalin yhteenlaskettu kävijämäärä on hieman yli puolet kaikkien festivaalien kokonaiskävijämäärästä.

Kymmenettä Maailmantango-festivaalia juhlitaan teemalla ”Muistot”

Maailmantango-festivaalin kymmenvuotisjuhlaa tähdittää argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado, jota pidetään maailmanlaajuisesti yhtenä kirkkaimpana argentiinalaisen tangon tähtenä. Alvarado nousee perjantaina 16.9. Pakkahuoneen lavalle seitsenhenkiseksi laajennetun Tango del norten kanssa. Perjantai huipentuu Laitakaupungin muistot -konserttiin Pakkahuoneelle, jossa Remu Aaltonen, Marjo Leinonen ja Tuula Amberla tulkitsevat elämänmakuisia kappaleita festivaalin house bändiksi muodostuneen Uuden suomalainen tango-orkesterin säestämänä. Kapellimestarina toimii Antti Heerman.

Lauantaina Pakkahuoneella käydään seitsemännet wanhan tangon SM-tanssikilpailut, jonka jälkeen yleisöä tanssittaa Orkesteri Tuonenlehto solistinaan Ville Leinonen. Lauantai-iltana Pakkahuoneella nautitaan myös tuhti annos rautalankamusiikkia kun Marko Haavisto & Poutahaukat ja Agents & Haaja nousevat lavalle. Myös Argentiinalaisen tangon ystäviä hellitään, kun Pakkahuoneella esiintyy venäläinen Solo Tango Orquesta. Orkesteria täydentää arentiinalainen Lautaro Greco, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista bandoneonisteista. Maailmantango-festivaalin ohjelmisto huipentuu sunnuntaina festivaalin päätösklubille Telakalle.

Lost In Music on uudelle musiikille omistettu tamperelainen kaupunkifestivaali

Kymmenettä kertaa järjestettävä Lost In Music juhlitaan 6.–8.10.2016. Leijonanosa ohjelmapaikoista on pyhitetty nouseville kyvyille, jotka ovat valmiita lunastamaan paikkansa kotimaisella musiikkikentällä. Uusien löytöjen vastapainona viikonlopun paraatipaikoilla esiintyvät nimekkäät suomalaiset pop-tähdet. Edustettuina ovat popmusiikin eri genret hiphopista metalliin ja indiestä poppiin. 

Tämän vuoden festivaali on kuorrutettu muun muassa mimmienergialla ja some-tähdillä, kun lavoille nousevat ALMA, Evelina, Venior ja Arttu Lindeman. Menevän popin vastapainona kuullaan folk-musiikkia ja sukelletaan Suomen kansainvälisimmän tyylilajin eli metallin maailmaan Metal Export Finland- minifestarilla.

Nykyjazzin kiinnostavimmat nimet saapuvat Tampereelle

Tampere Jazz Happening hellii musiikin ystäviä jo 35. kerran pyhäinpäivän viikonloppuna, jolloin jazz soi Tullin alueella 24 kokoonpanon voimin. Kansainvälisistä nimistä yksi kiinnostavimpia juuri nyt on David Bowien viimeiseksi jääneellä Blackstar-albumilla soittanut Donny McCaslin Group. Ehdottomana kohokohtana mainittakoon myös saksofonisti Charles Lloyd, joka nousi jazzin eturiviin jo varhaisella 1960-luvulla. Legenda on soittanut uransa varrella lukuisten jazzin, popin ja rockin ikonien kanssa.

Myös Suomi-jazzia kuullaan laajalla rintamalla. Uudesta sävellystaiteesta vastaa muun muassa musiikin monitaituri Lauri Porra. Festivaalin tunteellisin hetki puolestaan koettaneen, kun Verneri Pohjola nousee lavalle tulkitsemaan edesmenneen isänsä Pekka Pohjolan tuotantoa.