23.8.2020

Suomen suurin ravintolafestivaali käynnistyy syyskuun alussa Tampereella

Tamperrada Pintxofiesta järjestetään tänä vuonna kahdeksannen kerran. Viiden päivän ajan yleisö pääsee tutustumaan tamperelaisten ravintoloiden osaamiseen pienten ruoka-annosten, pintxojen muodossa. Tapahtuma tuo vuosittain noin miljoona euroa lisämyyntiä kaupungin ravintoloille. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana 50 ravintolaa. Ilmoittautuneita oli aluksi tulossa enemmänkin, mutta kevään koronakriisin jäljiltä Tampereella on yhä monta ravintolaa edelleen suljettuna.

”Osa ravintoloista ei päässytkään avaamaan vielä oviaan. Toimiala on syvissä vaikeuksissa, toivomme että Tamperrada osaltaan auttaa ravintoloita saamaan lisää uusia asiakkaita ja myyntiä”,  kertoo tapahtuman perustaja ja pintxokilpailun päätuomari Mikko Reinikka.

Tapahtuman ydin onkin houkutella kuluttajia käyttämään enemmän ravintolapalveluita ja ravintoloita löytämään täysin uusia asiakkaita. Kolmen euron annoshinta madaltaa kynnystä astua sisään itselle entuudestaan tuntemattomaan ravintolaan.

Tamperrada aloitti viime vuonna yhteistyön Espanjan Baskimaan, Bizkayan maakunnan kanssa. Pintxot ovat osa baskikulttuuria, jota maakunnan hallinto haluaa olla edistämässä ja levittämässä ympäri maailmaa. Basking Food Festin toimitusjohtaja, kansainvälisesti arvostettu enologi Juan Antonio Bilbao on mukana Tamperradan tuomaristossa nyt toista kertaa.

”Tamperrada on ylivoimaisesti Euroopan tärkein baskiruokakulttuuritapahtuma”, Bilbao  kertoo. ”Näin suurta pintxotapahtumaa ei ole edes Baskimaassa. Kun kaksi vuotta sitten kuulin tapahtumasta ensimmäisen kerran, en ollut uskoa sitä todeksi. Haluamme ehdottomasti olla mukana ja kehittämässä tapahtumaa eteenpäin tulevaisuudessa”.

Tänä keväänä koronan aiheuttamat rajoitukset siirsivät Baskimaan hallinnon kanssa sovittuja suunnittelupalavereita, mutta ensi vuodelle jo mietitään uusia yhteistyömuotoja. Vaikka pintxon filosofia on lähtöisin baskikulttuurista, Tampereen tapahtumassa jokainen ravintola toteuttaa annokset oman liikeideansa pohjalta käyttäen paikallisia raaka-aineita. ”Koko keittiön osaaminen tiivistyy pieneen ruoka-annokseen, jonka asiakas saa nauttia kolmella eurolla”, Reinikka lupaa. ”Samalla tulee ravintola, ravintolan miljöö ja sisustus sekä henkilökunta tutuksi. Seuraava kerta onkin jo helpompi mennä käymään”.

Tamperrada on koko perheen tapahtuma, ravintolat toivottavat myös lapset tervetulleiksi. Idea on kiertää monta ravintolaa illan aikana, ja yksittäinen vierailu on lyhyt, joten lapsillakaan ei tule aika pitkäksi.

www.tamperrada.fi

Kuva: tapahtuman perustaja Mikko Reinikka ja baskien edustaja Juan Antonio Bilbao