Tanssiorkesteri soittamassa ulkolavalla, edessä joukko eri-ikäisiä paritanssijoita. Kuvaan yläosaa reunustavat lehtipuiden oksat.

20.5.2022

Sata-Häme Soi – 50-vuotta harmonikan juhlaa

Sata-Häme Soi viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan Ikaalisissa 30.6.–3.7. Harmonikkamusiikkiin erikoistunut tapahtuma kunnioittaa ohjelmassa juuriaan, ja festivaalilla kuullaan paljon perinteikästä pelimannimusiikkia paikallisten pelimannien ja ympäri Suomea tulevien harrastajaryhmien soittamana. Ohjelmasta löytyy jälleen myös kansainvälistä väriä ja harmonikalla soitettua uudempaa musiikkia sekä viihdemusiikin helmiä.

Yksi juhlavuoden huipentumista on 2. heinäkuuta Alfa tv:n taltioima juhlakonsertti. Konsertissa esiintyy lukuisia solisteja maineikkaan Dallapé-orkesterin säestämänä. Konsertti juhlistaa paitsi 50 vuotta täyttävää Sata-Häme Soita myös 70-vuotisjuhlavuottaan viettävää Suomen Harmonikkaliittoa.

Tangoa ja kansainvälistä harmonikkatunnelmaa 

Viihdemusiikin helmiin kuuluu tv:n taltioima Valkea Ruusu -konsertti, joka on tänä vuonna omistettu argentiinalaiselle tangolle. Esiintyjänä on kansainvälisestikin tunnettu Pirttilahti Tango Experience -tango-orkesteri. Jorma Uotinen tuo Omalle Tuvalle tangoja, joita hän tulkitsee Trio Avecin kanssa. Orkesterissa soittavat Petri Ikkelä, Helena Plathan ja Jari Hakkarainen.

Kansainvälistä harmonikkatunnelmaa festivaaleilla tuo useita kansainvälisiä harmonikkakilpailuja voittanut moldovalainen Radu Ratoi. Itävaltalais-kolumbialainen duo Das Kollektiv vie maailmanmuusikin pyörteisiin.

Sata-Häme Soi laineilla ja festivaalipuistossa

Festivaalin sävelmät yltävät nyt myös Kyrösjärven laineille. Luvassa on kolme artistiristeilyä m/s Ikaalinen -laivalla. Laivalla yleisölle jammailevat Jarkko Helin & Cajun Comets, digiharmonikan maailmanmestari Netta Skog ja tangokuningatar Pirita Niemenmaa.

Tanssin ystäviä hemmotellaan puistossa ja Ikaalisten Laivarantaan nousevassa ohjelmateltassa. Tanssimusiikkia niissä tarjoilevat Tanssiorkesteri PNP, Jarkko Helin & Grawfish Kings, Jämijärven Pelimannit, Tanssiyhtye Vesa Formunen, Pirita Niemenmaa yhtyeineen ja kansanmusiikiyhtye Nope.

Juhlien historiaan palataan myös erityisesti nuorisolle suunnatuilla Tulipeleillä. 1. heinäkuuta festivaalipuistossa esiintyvät Patsas, Netta Skog, Jobo sekä Pasi ja Anssi. 2. heinäkuuta laivarannan bileissä esiintyvät Hamilton Jones, Telsonig, Werstailijat ja Oktoberfest-orkesteri Oivaset. Lapsille on puistossa 2. heinäkuuta oma konsertti, jossa esiintyy Siina ja Taikaradio.

Kultaisen ja Hopeisen harmonikan finaali

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaali nähdään suorana TV-lähetyksenä Ikaalisista perjantaina 1. heinäkuuta. Lapsille ja nuorille soittajille suunnattu harmonikkakilpailu järjestetään Sata-Häme Soi -festivaalin ja Suomen Harmonikkaliitto ry:n yhteistyönä.

Kilpailun finalistit valittiin Harmonikkaristeilyllä äitienpäivänä 8.5. Lapsille tarkoitetun Hopeisen Harmonikan finaaliin pääsivät Saima Kairimo (Asikkala), Samuel Heikola (Pori), Sofia Sankari (Vihti), Kevin Niittyviita (Hollola), Joel Koivisto (Kokkola), Maija Liedes (Kokkola) ja Venla Tiimonen (Punkaharju). Hopeisen Harmonikan ikäraja on 11 vuotta.

Kultaisen Harmonikan finaaliin valittiin 17-vuotias Marko Haapapuro Kolarista, 21-vuotias Ronja Pehkonen Jyväskylästä, 17-vuotias Saana Kastelli Pyhäjoelta, 15-vuotias Johannes Koivisto Kokkolasta, 15-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta ja 18-vuotias Heidi Rintamäki Porista.

Lue lisää: www.satahamesoi.fi

Artikkelikuva: Markus Korpi-Hallila, Sata-Häme Soi 2019