28.7.2021

Kirjanystävät kokoontuvat Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville 30.–31.7.2021

Kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan tänä erikoisena vuotena vasta näin heinäkuun lopulla Sastamalassa jo 37. kerran järjestettävillä Vanhan kirjallisuuden päivillä runsailla kirjapöydillä ja upealla ohjelmalla. Kirja-myyjiä löytyy niin Sylvään koulun alakerrasta ja yläkerrasta kuin myös teltasta mutta normaalivuosia vähemmän, jotta tiloissa on väljyyttä ja mukava kulkea ilman ruuhkia. Ohjelmaa esitetään Sylvään koulun lisäksi myös Kirjakorttelin Funkkistalossa (Marttilankatu 14). Tapahtuman terveysturvallisuuteen kiinnitetään huomiota monin toimenpitein mm. sillä, että sisätiloissa on vahva maskisuositus, käsidesiä on tarjolla ja koululla on useita käsienpesupaikkoja.

Tapahtuman teemana on Vale

Kirjapäivät alkaa torstain ennakko-ohjelmalla Tyrvään Pappilan Kivinavetassa (Jaatsinkatu 2) Ville Hännisen luennolla kirjankuvituksesta. Kivinavetan näyttelyssä pääsee tutustumaan Marc Chagallin taidegrafiikkaan.

Perjantain avajaisissa otsikolla Valeen monet kasvot puhuu ministeri Seppo Kääriäinen. Avajaiset päättyvät Silvia Hosseinin puheenvuoroon Tekaistu juttu. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. historiantutkija Veli-Pekka Leppästä sekä kirjailijoita Hanna Weselius, Jouni Tikkanen, Harri V. Hietikko, Juha-Pekka Koskinen, Magdalena Hai, J. Pekka Mäkelä ja Tiina Raevaara.

Perjantaina ohjelman päättää ”Mää leikin koko suven” -tilaisuus, missä Sinikka Nopolan tekstejä ja klassikkorunoutta esittävät Mirjami Heikkinen ja Talvikki Eerola.

Lauantain Lasten omilla kirjapäivillä kuullaan tarinankerrontaesitys Heluna-lehmä ja jättiläiset sekä saadaan nauttia musiikista Piilometsän tarinayhtyeen vuorovaikutteisessa konsertissa.

Iltapäivällä saamme nauttia antikvaari Anssi Arohongan muistelmateoksen julkistamistilaisuudesta sekä Kaari Utrion haastattelusta. Ohjelma päättyy Tyrväälaiseen Trykiin, missä esitellään Vammalaan vuonna 1979 sekä keskustellaan Algoth Untolan elämäkerrasta.

Sylvään koulun yläkerrasta löytyy nuorten lava, missä Warelian kesätyöntekijät haastattelevat kirjailijoita kumpanakin päivänä klo 13-15. Haastateltavina ovat mm. Timo Malmi, Marisha Rasi-Koskinen, J.S. Valli ja Aleksi Wilenius.

Kirjapäivillä ovet ovat avoinna perjantaina klo 10.00–18.00 ja lauantaina klo 10.00–17.00. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma, näytteilleasettajat, info kävijöille ym. on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Vanhan kirjallisuuden päivät

Vanhan kirjallisuuden päivät on juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna järjestettävä valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma. Vuonna 1985 ensimmäisen kerran järjestetty, ja alusta lähtien pääsymaksuttomana säilynyt tapahtuma kerää Sastamalaan runsaasti yleisöä. Tapahtuman järjestää Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry ja sen järjestämistä ovat tukeneet Sastamalan kaupunki, Taike, Otavan kirjasäätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Kuva: Reijo Keskikiikonen

LISÄTIETOJA:
Ohjelmajohtaja Touko Siltala 0400 548 403
Toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula, 040 637 2443