Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianan pitkäaikainen festivaalijohtaja Johannes Rantanen on valittu Euroopan vanhan musiikin verkoston (REMA) ylimpään johtoryhmään. Valinta tapahtui Vilnassa, Liettuassa, 13.–15.3. järjestetyssä konferenssissa. Sastamalasta konferenssiin osallistui Rantasen lisäksi myös Sastamala Gregorianan puheenjohtaja Elina Tiainen.
Rantasen valinta on merkittävä askel Suomelle, Pohjoismaiden alueelle ja erityisesti Sastamalan kaupungille. REMA on maailman johtava vanhan musiikin verkosto, jossa on lähes 200 ammattilaisjäsentä eri puolilta maailmaa. Rantanen valittiin ensin REMA:n 20-henkiseen hallitukseen jäsenäänestyksellä ja sen jälkeen ylimpään johtoryhmään, joka koostuu viidestä jäsenestä. Johtoryhmän muut jäsenet ovat:
- Isabelle Battioni, Centre culturel de rencontre d’Ambronay (Ranska), presidentti
- Richard Heason, The Music Summer School and Festival (Iso-Britannia)
- Susanna Bucher, Fondazione ICONS (Italia)
- Aliye Cornish Moore, Irish Baroque Orchestra (Irlanti)
Valinta vahvistaa Pohjoismaiden ja Sastamala Gregorianan asemaa kansainvälisissä verkostoissa
Rantanen edustaa REMA:n johtoryhmässä Sastamala Gregoriana -festivaalia seuraavat kolme vuotta. Uuden hallituskauden aikana maailman poliittinen ja kulttuurinen tilanne on murroksessa, mikä korostaa tarvetta vaikuttaa suoraan EU:n ja muiden kansainvälisten päätöksentekijöiden sekä instituutioiden suuntaan.
”On suuri kunnia päästä vaikuttamaan REMA:n toimintaan ja edistää kansainvälistä yhteistyötä. Tämä on myös erinomainen tilaisuus tuoda esiin Suomen ja Pohjoismaiden osaamista, sekä Sastamalan ainutlaatuista kulttuurityötä – näköalapaikalla, Euroopan ytimessä ja kaikissa merkittävissä neuvottelupöydissä.”
REMA:n verkostoon kuuluu ammattilaisjäseniä pienistä festivaaleista ja orkestereista yliopistoihin, julkaisijoihin ja kustantajiin sekä maailmankuuluihin vaikuttajiin, kuten Jordi Savalliin. Suomella on vahva edustus REMA:ssa, ja Sastamala Gregorianan lisäksi nykyisiä jäseniä ovat BarokkiKuopio, Helsingin barokkiorkesteri ja FiBO – Suomalainen barokkiorkesteri, jotka tekevät merkittävää työtä vanhan musiikin kentällä.
REMA tukee vanhan musiikin alaa monin tavoin, muun muassa järjestämällä tapahtumia, tukemalla uusia hankkeita ja edistämällä kansainvälistä yhteistyötä. Rantasen valinta ylimpään johtoryhmään avaa uusia mahdollisuuksia Pohjoismaiden vanhan musiikin kentälle ja vahvistaa Sastamala Gregorianan asemaa kansainvälisesti.

29. Sastamala Gregoriana soi englantilaisin sävelin 16.–20.7.2025
Suomen suurin vanhan musiikin tapahtuma, Sastamala Gregoriana, tuo vanhan musiikin ystävät yhteen heinäkuussa, jo 29. kerran. Festivaali päättää kuusivuotisen ”Kaupungit vetten päällä” -teemasarjansa Lontoon ja englantilaisen musiikin juhlaan teemalla Lontoo, vesimusiikkia.
Ohjelmassa kuullaan muun muassa John Dowlandin, Georg Friedrich Händelin, Nicholas Ludfordin, Henry Purcellin, William Byrdin ja Thomas Tallisin mestariteoksia. Festivaali tarjoaa unohtumattomia elämyksiä, yllätyksiä ja maailman kauneinta musiikkia historiallisessa ympäristössä.
Tämä vuosi on Sastamala Gregorianalle erityinen, sillä festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Michael Fields jättää tehtävänsä lähes 20 vuoden jälkeen. Hänen merkittävää panostaan festivaalille juhlitaan viikon aikana useissa tapahtumissa. Ensimmäisenä festivaalipäivänä yleisölle esitellään myös uusi taiteellinen johtaja, joka aloittaa kolmivuotisen kautensa vuonna 2026.
Lue lisää tapahtumasta ja tulevasta ohjelmasta: www.sastamalagregoriana.fi
Kuva: Vasemmalta oikealle REMA:n johtoryhmän jäsenet Richard Heason, Susanna Bucher, Johannes Rantanen ja Isabelle Battioni. Kuvaaja Francesco Agostini.