29.5.2019

Sastamala Gregoriana täydentyy ja kasvaa entisestään

Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianan vieraille tarjotaan tänä vuonna monenkirjavia elämyksiä myös kirkkosalien ulkopuolella.

Professori Markus Hiekkanen esitelmöi Sastamalan Pyhän Marian kirkon ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkon historiasta ja arkkitehtuurista sekä keskiajan kulttuurista ja vesiväylien mukanaan tuomista vaikutteista ti 23.7. klo 16 suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa. Hiekkanen on arkeologi ja taidehistorioitsija. Hänen tohtorinväitöskirjansa (1994) Turun keskiaikaisen hiippakunnan kivikirkoista muutti käsitykset niiden iästä, rakennustekniikasta ja kulttuuritaustasta. Sittemmin hän on kirjoittanut mm. kaksi palkittua kirjaa kivikirkkojemme maailmasta. Luento täydentää Sastamala Gregorianan tapahtumien kavalkadia entisestään. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Sastamalan seudun museon kanssa.

Tapahtumatalo Tyrvään Pappilassa järjestetään kaksi päivällistä ennen illan kirkkokonsertteja sekä Aurinkokuninkaan brunssikonsertti. Tämän lisäksi Pappilan Amfiteatterilla yleisö pääsee nauttimaan ilmaiskonsertista, jossa kuullaan kahden rakastavaisen aatelisen tarina. Uudelleensyntynyt Pappilan Kivinavetta ja sen seinät täyttävä Henry Mooren grafiikka, luovat puitteet luuttutaiteilija Michal Gondkon herkälle soolokonsertille. Samaisessa Kivinavetassa nautitaan myös keskiaikaisista pidoista ja niiden tunnelmasta Tyrvään Pappilan herkullisen ruoan ja sopraano Anna Villbergin ja kitarataiteilija Pentti Hildénin musiikin ryydittäminä.

Festivaalin avajaiskonsertissa esiintyvä ranskalainen Fuoco E Cenere tarjoaa pilkahduksia Aurinkokuninkaan hovin elämään 1600-luvun Ranskassa. Maailmalla ahkerasti kiertävä yhtye on päässyt esiintymään myös Suomessa TV:ssa nähdyssä ”Versailles”-nimisessä suurtuotannossa. Konsertin välittää suorana YLE Radio 1. Paluun festivaalille tekevät renessanssi- ja barokkimusiikin monitaiturit Ensemble Meridiana sekä Lumen Valo. Ensikonserttinsa festivaalilla antaa uusi suomalainen vanhan musiikin yhtye FIRE: Finnish Renessaince Ensemble. Tämän lisäksi festivaalilla kuullaan totta kai jälleen yksi suurkonsertti, kun Pyhän Marian kirkkosalin täyttävät avajaisviikonloppuna säveltäjä Marc-Antoine Charpentierin sävelet, joita yleisölle tulkitsevat Kamarikuoro Utopia, festivaalia varta vasten koottu kansainvälinen Sastamala Gregoriana Consort -yhtye johtajanaan festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields. Festivaaliviikon päättää Paganini -aiheinen konsertti, jossa kuullaan kahden kitaran vuoropuhelua sekä festivaalin sydämen, sopraano Evelyn Tubbin laulua.

Festivaali järjestetään tänä vuonna 24. kerran ja se on yksittäisten tapahtumien lukumäärässä laskettuna festivaalin historiassa suurin festivaali. Festivaalille on myönnetty myös tänä vuonna Euroopan festivaalijärjestön EFA:n myöntämä EFFE-tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta festivaalista.

Lippuja konsertteihin on myytävänä Tyrvään Kirjakaupassa, Lippu.fi -myyntikanavissa sekä myös konserttipaikoilta.

www.sastamalagregoriana.fi