Kamarikuoro Utopia esiintymässä Pyhän Marian kirkossa

11.7.2023

Sastamala Gregoriana esittelee musiikin kaupunki Wienin

Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregoriana tarjoaa tänä kesänä wieniläisten sävelten juhlaa 13.–16.7. Teemana on Wien – musiikin kaupunki. Nelipäiväisessä festivaalissa on luvassa kahdeksan konserttia, luento festivaalin pääkonserttisalin, Sastamalan Pyhän Marian kirkon akustiikasta sekä kaksi Wien-teemaista päivällistä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luutisti Michael Fields.

Joka päivä järjestetään kaksi konserttia. Iltapäivisin klo 15–16.30 Vanhakylä gårdin kartanonsalissa tai Villa Royalin rokokoosalissa voi nauttia kamarimusiikista. Illalla klo 19–21 Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestetään kirkkokonsertteja, jotka tuovat esille kirkon upeaa akustiikkaa. Kaikki konsertit pitävät sisällään 30 minuutin väliajan.

Kamarikonsertteihin on saatavilla rajoitettu määrä paikkoja, ja liput ovat numeroimattomia. Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestettäviin konsertteihin on saatavilla numeroidut istumapaikat neljästä eri katsomosta. Liput ovat myynnissä ennakkoon Lippu.fi-myyntikanavissa, myyntipisteissä ja R-kioskeilla ympäri maan.

Festivaalille saapuu ensimmäistä kertaa esiintymään ranskalais-yhdysvaltalainen sopraano Héloïse Bernard yhdessä englantilaisen The Linarol Consort of Viols – yhtyeen kanssa. Baselissa Sveitsissä äskettäin perustettu ja useasti palkittu Ensemble Parlamento, joka koostuu naisista ja esittää naisteemaisia konsertteja, herättää eloon Nibelungein laulun kostonhimoisen kuningattaren Kriemhildin tarinan keskiaikaisilla ja varhaisrenessanssin sävelillä.

Festivaalin kamarikonserteissa voi nauttia vanhan musiikin lisäksi myös uudemmasta klassisesta musiikista. Suomalainen Trio Origo tuo festivaalille wieniläisklassismin tuulahduksia ja esittää ohjelmassaan Mozartin Kegelstatt-trion ja Beethovenin Gassenhauer-trion. Samoja kaikuja kuullaan myös Wienin laulut -konsertissa, jossa klassismin kauneuteen sukelletaan baritoni Jussi Lehtipuun ja unkarilaisen pianisti Petra Somlain fortepianon säestyksellä.

Muita festivaalin esiintyjiä ovat italialainen tenori Roberto Balconi, kitaristi Timo Peedu, taiteellinen johtaja Michael Fields sekä pirkanmaalaislähtöiset Pirkanmaan Barokki ja Cantus Alaudae sekä lauluyhtye Cappella Imperiale, joka on koottu useista suomalaisista vanhan musiikin huippumuusikoista.

Lisätiedot ja liput: www.sastamalagregoriana.fi

Artikkelikuva: Kamarikuoro Utopia / Sastamala Gregoriana 2022, kuvaaja Markku Uusitalo