Sampsa Virkajärvi ja Tiina Nyrhinen hymyilevät kameralle ulkona otetussa kuvassa. Nyrhinen seisoo Virkajärven kainalossa.

6.11.2023

Sampsa Virkajärvi aloittaa Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana

Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana 13 vuoden ajan toiminut Tiina Nyrhinen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hänen seuraajansa kuvataidetapahtuman luotsaajana on monipuolinen taiteilija ja kuvataiteen opettaja Sampsa Virkajärvi.

Nyrhinen kertoo kypsytelleensä päätöstä jo jonkin aikaa.

– Nyt kun Kuvataideviikoilla on taiteellisesti korkeatasoinen ja taloudellisestikin melko onnistunut vuosi takana, tuntuu hyvältä lopettaa. Olen myös varma, että viestikapulan vaihto seuraajalleni sujuu hienosti.

Hyväksi havaittu konsepti säilyy

Sampsa Virkajärvi tuntee Mäntän kuvataideviikot hyvin: ensimmäisen kerran hän on käynyt tapahtumassa 30 vuotta sitten, eikä sen koommin ole jäänyt väliin yhtäkään kesää. Tunnelmat tulevan toiminnanjohtajan pestiin ovat erittäin innostuneet.

– Kuvataideviikkojen merkitys on ollut minulle valtava. Uskoisin että minua on pyydetty tähän tehtävään, koska olen paikkakunnalla asuva taiteilija, jolla on pitkäaikaisen opetustyönkin kautta syntynyttä taidekentän tuntemusta. Tunnen myös laajasti eri taidelajien tekijöitä. Vaikka olen pääasiassa dokumenttiohjaaja ja videotaiteilija, olen myös maalannut, tehnyt veistoksia ja valokuvannut. Uskon että tästäkin on apua uudessa tehtävässäni, Virkajärvi kertoo.

– Tiedän, että paljon työtä ja oppimista on vielä edessä. Yritän aivan ensiksi, näinä haasteellisina aikoina, pitää huolta siitä, mitä ennen minua on saatu aikaan. Näyttelykonsepti säilyy joka tapauksessa entisellään. Yleisömäärän tai kaupallisuuden näkökulmasta Kuvataideviikkoja ei tehdä, vaan vuosittain vaihtuva kuraattori tekee joka kesä omat taiteelliset linjanvetonsa, Virkajärvi valottaa.

Valmiina Kuvataideviikkojen toukotöihin ja sadonkorjuuseen

Nyrhiselle uutiset Virkajärven valinnasta olivat helpottavia: – Sampsallahan on Mäntän kuvataideviikot ja sen historia suorastaan verissä. Tutustuimme toisiimme heti, kun aikoinaan aloitin työt Mäntässä. Kyllä Sampsa voi minulle ensi vuoden puolellakin soittaa, mutta en usko, että puhelin jatkuvasti soi. Kukin toiminnanjohtaja rakentaa omat käytäntönsä.

Nyrhinen ei jatkossakaan jätä kokonaan Mänttää, sillä siellä on hänen yli satavuotias hirsitalonsa, runsaasti ystäviä ja koko taidekaupungin yhteisö, josta hän ei halua luopua.

– Odotan myös kiihkeästi aikaa, jolloin pystyn keskittymään enemmän luovaan kirjoittamiseen taloushallinnon ja esimiestehtävien sijaan, taidekriitikkonakin pitkän uran ennen Mänttää tehnyt Nyrhinen hymyilee.

Sampsa Virkajärvi on kiitollinen siitä, että hän on saanut syksyn mittaan pehmeän laskun tähän tehtävään.

– On hienoa, että saan osan siitä hiljaisesta tiedosta itselleni, mitä Tiinalle on vuosien saatossa kertynyt. Kulttuurityö vaatii joustavuutta, ei tätä ihan kellokortin kanssa voi tehdä. Olen kotoisin maalaistalosta ja siinä oppi sen, että työtä tehdään silloin kun on sen aika. Maanviljelyn ja Kuvataideviikkojen vuodenkierrossa on itse asiassa paljon samaa. Se huipentuu jo alkukesään, kun on toukotyöt ja näyttelyn rakentaminen. Sadonkorjuu on sitten loppukesästä, Virkajärvi vertaa.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 16.6.–31.8.2024.
Lue lisää: www.kuvataideviikot.fi