Ihmiset elokuvateatterissa

4.3.2022

Pirkanmaan festivaalivuosi käynnistyy elokuvilla, sarjakuvilla ja taidemusiikilla

Tapahtumarajoitusten poistuttua Pirkanmaan festivaalien kevät pääsee toden teolla käyntiin Tampereen elokuvajuhlien, Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin ja taidemusiikkitapahtuma Tampere Biennalen voimin. Stand up -festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! joutui siirtämään tapahtumansa maaliskuulta syksyyn, sillä rajoitusten purku tuli heidän kannaltaan liian myöhään. Uudet päivämäärät ovat 16.-17.9.

Tampereen elokuvajuhlat 9.–13.3.

Tampereen elokuvajuhlat tuo lyhytelokuvien ja dokumenttien parhaimmiston viime vuoden verkkofestivaalin jälkeen takaisin valkokankaille. Jo 52. kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee tänä vuonna kaupunkikulttuuria, unkarilaista ja indonesialaista elokuvaa sekä uuden tapahtumapaikan, kun festivaalin Finnkinon teattereissa esitettävät näytökset siirtyvät Plevnasta Koskikeskuksen Cine Atlakseen.

Vuoden 2022 erikoisohjelmisto tuo keskiöön kaupunkielämän monet kasvot. Skeittikulttuuri on mukana ensimmäistä kertaa omana näytöskokonaisuutenaan, ja yhteistyössä Pirkanmaan Kaarikoirien kanssa järjestetään sunnuntaina 13.3. skeittitapahtuma  Hiedanrannassa. Muita tärppejä ohjelmatarjonnassa ovat mm. Tuomiokirkossa esitettävä ranskalainen mykkäelokuva La Passion de Jeanne d’Arc vuodelta 1928, jonka säestää urkuri Esa Toivola, liettualaissyntyisen avantgarde-ohjaaja Jonas Mekasin juhlanäytökset sekä video-ohjaaja Sami Sänpäkkilän retrospektiivinäytökset.

Elokuvajuhlat huipentuu lauantaina 12.3. palkintoseremoniaan Cine Atlaksessa, ja elokuvajuhlien kilpailuohjelmisto on nähtävissä festivaaliviikolla teatterien lisäksi internetissä Festhome TV -palvelussa. Verkossa on myös maksutta katsottavissa nuorille suunnattu Moodkino-kokonaisuus. Elokuvajuhlien koko ohjelmatarjonta ja viimeisimmät uutiset löytyvät tapahtuman nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta.
www.tamperefilmfestival.fi

Tampere Kuplii sarjakuvafestivaali 23.–27.3.

Sarjakuvafestivaali Tampere Kuplii palaa kahden online-tapahtumana vietetyn vuoden jälkeen Tampere-taloon, ja ilo on ylimmillään! Kunniavieraiksi tänä vuonna saapuvat tämän vuoden tapahtuman ilmeen suunnitellut, visuaalisen taiteen moniottelija Petri Hiltunen sekä Suomen tunnetuimpiin lastenkirjailijoihin lukeutuva Maikki Harjanne. Sarjakuva-Finlandiasta kisaavat esiraadin valitsemat kymmenen viime vuoden parasta kotimaista sarjakuva-albumia, ja voittajan valitsee tällä kertaa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.

Tampere Kupliin koko ohjelma työpajoineen, paneelikeskusteluineen ja näyttelyineen julkaistaan tulevien viikkojen aikana, ja ajantasaiset tiedot löytyvät festivaalin nettisivuilta sekä sosiaalisen median profiileista.
www.tamperekuplii.fi

Tampere Biennale 6.–10.4.

Parillisina vuosina järjestettävän nykymusiikin festivaali Tampere Biennalen tämän vuoden teemana on Mielen maisemat. Monipuolisesti kantaesityksiä ja harvinaisuuksia esittelevä ohjelma tutkii ihmiskohtaloita vakavasta ja traagisesta leikkisään ja elämäniloiseen sekä konserttiohjelmistossa että laajassa näyttelykokonaisuudessa.

Esimakua Biennalen annista saadaan jo 23.3. pääkirjasto Metson ennakkotapahtumassa, jossa tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Osmo Tapio Räihälä kertoo palkitusta kirjastaan ”Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa”, ja heavy rock kohtaa klassisen nykymusiikin Metallifonia-konsertissa.

Festivaalin avauskonsertissa Kalevan kirkossa Kaartin soittokunta esittää Aino Koskelan johtamana 2000-luvulla puhaltimille sävellettyä suomalaista musiikkia. Konserttielämystä täydentävät mediataiteilija Arttu Niemisen visualisoinnit. Tampere Filharmonian, Tampere Raw’n ja Zagros Ensemblen taidemusiikkikonserttien ohella elektroniset soittimet ja pelimusiikki ovat vahvasti läsnä tämän vuoden ohjelmassa, kuten kulttuuriravintola Telakan iltaklubien tarjonnassa ja festivaalin päättävässä perhepäivässä Vapriikin Pelimuseossa.

Laajaa visuaalisen ja äänitaiteen näyttelyiden tarjontaa voi ihailla Galleria Himmelblaussa, Kulttuuritalo Laikun Galleriassa ja Studiossa, Kirjastonpuistossa ja Finlaysonin mediatunnelissa sekä Telakalla. Biennalen koko ohjelma ja lisätietoa tapahtumista on nähtävissä tapahtuman verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
www.tamperebiennale.fi

Kuva: Jani Rutanen / Tampereen elokuvajuhlat