13.12.2021

Pirkanmaan festivaalit ry palkittiin vastuullisuuden edistämisestä Visit Tampere Award -palkinnolla

Visit Tampereen vuosittain jakama Visit Tampere Award on myönnetty Pirkanmaan festivaalit ry:lle tunnustuksena yhdistyksen työstä vastuullisuuden ja kestävän matkailun eteen. 5000 euron arvoinen palkinto jaettiin Tampereen uudella Nokia Arenalla Visit Festival -tapahtumassa maanantaina 13.12.

Visit Tampere Award

Visit Tampere jakaa Visit Tampere Award -palkinnon vuosittain ansioituneelle matkailutoimijalle, joka on edistänyt ja kehittänyt toiminnallaan alueen matkailu‐, tapahtuma‐ ja elämystoimialaa. Yritykset saivat ehdottaa palkinnon saajaksi Tampereen seudulla vaikuttavaa toimijaa, ja Pirkanmaan festivaalien lisäksi ehdolla olivat Finlayson Art AreaG LivelabKommee Kurki ja Nem Agency 

Tänä vuonna Visit Tampere Awardin palkintoperusteissa painotettiin erityisesti työtä vastuullisuuden ja kestävän matkailun kehittämisen eteen, ja lopullisen päätöksen palkinnon saajasta teki Visit Tampere Oy:n hallitus:

– Pirkanmaan festivaalit ry:n toiminta on ollut laaja-alaista ja merkittävää näinä vaikeina aikoina. Heidän vastuullisuustoimenpiteensä ovat olleet esimerkillisiä ja kauaskantoisia. Tapahtumat tulevat jatkossakin olemaan merkittävä elinkeino Tampereelle ja niiden vastuullisuus sekä siitä viestiminen ovat avainasemassa, kertoo Visit Tampereen hallituksen puheenjohtaja Timo Mäki-Ullakko palkitsemisen perusteista.

– Tänä vuonna meillä oli erittäin laaja kattaus vastuullisesti toimivia ehdokkaita. Valinta on loistava, koska tapahtumat ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämmässä roolissa Nokia Arenan avauduttua. Lisäksi vastuullisuus on nykyisin liiketoiminnan kivijalka, josta asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan lisää, mutta mitä pidetään tärkeänä. Suomi ja Tampere voivat olla tässä edelläkävijöitä, Visit Tampereen kumppanuus- ja markkinointijohtaja Noora Heino iloitsee.  

Tapahtumien vastuullisuus paranee kehittämällä ja kouluttamalla

Pirkanmaan festivaalit ry on edistänyt pitkäjänteisesti pirkanmaalaisten festivaalien vastuullisuustyötä tarjoamalla jäsentapahtumilleen mahdollisuuksia osallistua erilaisiin kehityshankkeisiin ja koulutuksiiin. Vuosina 2015–2016 yhdistys toteutti festivaalien yhteisen saavutettavuushankkeen, ja jatkossa tavoitteena on saada rahoitusta monivuotiselle yhdenvertaisuushankkeelle. Lisäksi yhdistyksessä on panostettu tapahtumien kansainväliseen saavutettavuuteen sekä osaamisen kehittämiseen muun muassa yhteistyössä tiedekongressien kanssa.

Kehityshankkeiden lisäksi koulutukset ovat tärkeä osa yhdistyksen toimintaa, ja oppimisen myötä myös vastuullisuustyötä on viety askel askeleelta eteenpäin. Viime vuosina festivaalit ovat saaneet koulutusta muun muassa syrjimättömyydestä ja inklusiivisuudesta sekä yhdenvertaisuudesta ja antirasisimista, joista alueen tapahtuma- ja kulttuuritoimijoille järjestettiin syksyn 2021 aikana Javiera Marchant Aedon vetämä koulutussarja. Yhdistyksen tärkeitä koulutuskumppaneita ovat olleen muun muassa Kaikkien Festari -hanke, ACCAC Global, Visit Tampere sekä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihankkeen työtä jatkava Operaatio Pirkanmaa.

Vuonna 2019 Pirkanmaan festivaalit ry pääsi osallistumaan Ekokumppanien Ylennys-hankkeeseen, jonka pohjalta jäsenistölle saatiin ajantasaista ympäristötietoa ja koulutusta sekä ainekset oman Vihreä Festivaali – opit kestävään kehitykseen -oppaan toteuttamiseen. Ympäristötyö ja toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi jatkuvat tulevien vuosien koulutuksissa sekä verkoston tapahtumajärjestäjien arjessa. Lisäksi jäsenfestivaaleja kannustetaan aktiviisesti kertomaan toimenpiteistään Valitse Vastuullisemmin -palvelussa.

Pirkanmaa kulttuuritapahtumien keskuksena

Pirkanmaan festivaalit ry:n jäsentapahtumat ulottuvat 11 kunnan alueelle, ja vastaava kulttuuritapahtumien alueellinen verkosto on koko Suomen ja tiettävästi Euroopankin mittakaavassa ainoa laatuaan. Eri toimijoiden yhteistyöstä ammentava Pirkanmaa on poikkeuksellisen elinvoimainen luovien tapahtumien alue, ja Tampere sen keskuksena jopa maamme houkuttelevin festivaalipääkaupunki.

Festivaalit sekä muut tapahtuma-, taide- ja kulttuuritoimijat ovat elintärkeitä Pirkanmaan alueen elävyyden ja uudistuvuuden kannalta sekä veto- ja pitovoiman säilyttämisessä. Pirkanmaan festivaalien työ Tampereen ja Pirkanmaan erityisyyden eteen jatkuu myös tulevaisuudessa yhteistyössä alueen eri kaupunkien ja kuntien, kulttuuri- ja matkailualan sidosryhmien ja erityisesti Visit Tampereen kanssa.

Suurin kiitos palkinnosta menee tietysti Pirkanmaan festivaalit ry:n jäsenistölle, josta koko yhdistyksen toiminta saa voimansa. Yhdistyksen 36 jäsentapahtumaan pääset tutustumaan täältä: Jäsenfestivaalit

Kuva: Minna Karhunsaari. Kuvassa vasemmalta oikealle: Timo Mäki-Ullakko (Visit Tampereen hallituksen puheenjohtaja, Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja), Marianne Haapoja (Pirkanmaan festivaalit ry:n puheenjohtaja, Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja), Jukka Heinämäki (Pirkanmaan festivaalit ry:n tuleva puheenjohtaja, Pispalan Sottiisin ja Tapsan Tahdien toiminnanjohtaja), Noora Heino (Visit Tampereen kumppanuus- ja markkinointijohtaja) ja Harri Airaksinen (Visit Tampereen toimitusjohtaja)