2.2.2017

Pirkanmaan festivaalit juhlivat satavuotiasta Suomea Sananvapauden tarina -teeman kautta

Sananvapaus on itsenäisen Suomen keskeisin arvo. Taiteessa sananvapaus on kuitenkin ollut koetuksella lukemattomia kertoja, kun teoksia on sensuroitu ja hyllytetty. Toisaalta sananvapauden rajoja on myös piirretty ja siirretty taiteen keinoin ja Suomi on voinut kehittyä liberaalimpaan ja suvaitsevampaan suuntaan.

Pirkanmaan festivaalit juhlivat satavuotiasta Suomea Sananvapauden tarina -teeman kautta ja nostavat sananvapauden kysymykset keskiöön. Pirfestin 27 jäsenfestivaalia toteuttavat jonkin sananvapauteen liittyvän tarinan osana ohjelmaansa. Tapahtumat ajoittuvat helmikuusta joulukuulle ja käsittävät taiteenlajeja aina elokuvasta kansantanssiin ja kirjallisuudesta jazziin. Festivaalien sananvapaustarinat kootaan yhteiseksi videoblogiksi, joka alkaa maaliskuussa ja kasvaa ja laajenee tapahtumien edetessä. Lopullinen teos on valmis itsenäisyyspäivänä 2017, kun viimeinen festivaali on takana.

Pirkanmaan festivaalien yhteinen Sananvapauden tarina on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa.

Valoa festival, 17.-18.2. Tampere

Sananvapaus. Törmäämme käsitteeseen toistuvasti, uudelleen ja uudelleen, yhä useammin. Sananvapaudella perustellaan puolesta ja vastaan. Sitä käytetään aseena ja sen taakse piiloudutaan. Siitä on tullut väline. Mutta mitä sananvapaus on? Mitä se tarkoittaa?

Pyysimme filosofeja pohtimaan sananvapauden merkitystä. Tarkoituksena on yhdistää filosofien ajatukset jääveistoksiin installaatioksi, joka muistuttaa meitä sananvapaudesta vapautena ja oikeutena, mutta myös sen herkkyydestä. Sillä sananvapaus on kuin jää. Oikein käytettynä se on vahva perusta, mutta muuttuessaan se haurastuu ja liukenee maahan kuin vesi.
www.valoafestival.fi

Tampereen elokuvajuhlat, 8-12.3. Tampere

Tampereen elokuvajuhlilla sananvapaudesta keskustellaan kahdessa tilaisuudessa. Festivaalin kotimaisessa kilpailussa nähdään Andrei Nekrasovin elokuva The Magnitsky Act – Behind the Scenes, joka on aiheuttanut ympärillään paljon kuohuntaa liittyen elokuvafestivaalien sananvapauteen eli oikeuteen näyttää kiistanalaisia dokumenttielokuvia. Elokuvanäytöksen jälkeen Werstaan auditoriossa keskustellaan siitä, voivatko poliittisen ja taloudellisen vallan käyttäjät rajoittaa sananvapautta ja voiko rahalla ostaa hiljaisuutta.

Elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään myös Tuokio-klubi, jonka ideana on luoda vuoropuhelua taiteilijoiden ja muiden yhteiskuntavaikuttajien välille. Sananvapaudesta saapuvat keskustelemaan elokuvaohjaaja Katariina Lillqvist, median ja viestinnäntutkimuksen professori Kaarina Nikunen sekä huuliharppuvirtuoosi Jouko Kyhälä. Puheen lisäksi tarjolla on huuliharppukvartetti Svängin musiikkia.
www.tamperefilmfestival.fi

Tanssivirtaa Tampereella, 16.-21.5. Tampere

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin tanssitaiteilijaksi 2017 on valittu helsinkiläinen tanssitaiteilija Sonya Lindfors, joka valmistaa Sananvapauden tarina -teemalla jokaisena festivaalipäivänä Tampereen keskustassa tapahtuvan esityksen. Lisätietoja Sonya Lindforsista http://sonyalindfors.com/. Esityksistä julkaistaan lisätietoa helmikuussa.
www.tanssivirtaa.net

Tampere Guitar Festival, 3.-11.6. Tampere

Tampere Guitar Festival juhlistaa 100-vuotiasta Suomea läpi vuoden. Festivaali tarkastelee sanan- ja ilmaisunvapautta eri näkökulmista – kevätkaudella uuden TGF-Hauliklubin, kesäkuussa varsinaisen festivaalin, sekä syksyllä toteutettavan ympäristötaideteoksen keinoin. Ohjelmisto rikastuttaa juhlavuoden tarjontaa antaen äänen moninaisille tyyleille ja tarinoille.
www.tgf.fi

Tampereen Sävel, 4.-11.6. Tampere – Songbridge

Tampereen Sävelen yhteydessä järjestettävään kansainväliseen Songbridge-tapahtumaan osallistuvat Young People’s Chorus of New York City, Indonesian Children’s and Youth Choir Cordana sekä Jyväskylän musiikkiluokkien edustuskuoro Vox Aurea. Songbridgen aina ajankohtaisena pyrkimyksenä on edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä, ystävyyttä ja rauhaa tuomalla yhteen nuoret laulajat, säveltäjät ja kuoronjohtajat ei-kilpailullisissa puitteissa. Tapahtuma huipentuu gaalakonserttiin Tampere-talon Isossa salissa 10.6. Kuorojen ja säveltäjien intensiivisen yhteistyön tuloksena kuullaan sananvapauden tarinat Suomesta, Yhdysvalloista ja Indonesiasta.
www.tamperemusicfestivals.fi/vocal/

Mäntän Kuvataideviikot, 11.6.-31.8. Mänttä-Vilppula

Kuvataiteilija Viva Granlund toteuttaa XXII Mäntän kuvataideviikoille kuraattori Pirjetta Branderin kutsumana kokonaisen kaksikerroksisen talon kaikkien pintojen maalauksen. Mäntän keskustassa sijaitsevasta talosta tulee kokonaistaideteos, jonka otsikkona on 100 +++ puuta. Lisäksi Granlund toteuttaa yhdessä paikallisten ja maahan yksin muuttaneiden nuorten kanssa workshopin, jonka tuloksena Vilppulan keskusta-alueelle syntyy 100 metriä pitkä katumaalaus.

Katutaide on ollut Suomessa pitkään sananvapauden kiisteltyä välimaastoa: rikolliseksi leimattua töhertelyä ja suomalaisen taidemaailmankin piirissä marginaaliseksi koettua. Parhaimmillaan katutaide kuitenkin kertoo yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä asioita erittäin tehokkaasti. Katutaide on tasa-arvoisesti kaikkien nähtävillä julkisessa tilassa ja mainosten dominoimassa katukuvassa. Lisäksi tässä toteutustavassa se luo yhteisöllisen projektin eri kulttuureista tulevien, eri- ikäisten ihmisten kesken. Taiteilijan opastuksessa ja kokeneen ohjaajan avulla teoksesta tulee merkittävä puheenvuoro Suomi 100-vuoden juhlalliseen agendaan.
www.mantankuvataideviikot.fi

Valtteri Festival, 23.-24.6. Tampere

Viidennen kerran järjestettävä juhannusfestivaali Valtteri tuo keskikesän lämpimän tunnelman Tampereen keskustaan. Tullikamarin Pakkahuoneen, Klubin ja ravintola Telakan ympäristössä ja sisätiloissa soi hieno, elävä musiikki 23.-24. kesäkuuta. Myös juhannussauna lämpiää ja oheisohjelma laajenee musiikin lisäksi muihinkin esittäviin taiteisiin. Ohjelma julkistetaan myöhemmin.

Tampereen Flamencoviikko, 28.6.-1.7. Tampere

Tampereen Flamencoviikko järjestetään tänä vuonna jo kesäkuun lopussa, 28.6. –1.7.2017. Festivaalin teema Vapauden säkeet sitoo Flamencoviikon laajempaan Sananvapauden tarina -kokonaisuuteen. Flamenco kuten taide laajemmin kutsuu ihmistä tai ihmisryhmiä kyseenalaistamaan totuttuja normeja. Se voi laajentaa näkemään tai huomaamaan elämässä kysymyksiä tai epäkohtia, joita ei arkielämässä ehdi havaita. Tampereen Flamencoviikolla sananvapauden teemaa käsitellään ohjelmistossa niin pääesityksen kuin muiden festivaalin esitysten ja tapahtumien kautta. Ohjelma julkistetaan myöhemmin.
www.tampereflamenco.com

Vanhan kirjallisuuden päivät, 30.6.-1.7. Sastamala

Vanhan kirjallisuuden päivillä järjestetään perjantaina 30.6.2017 paneelikeskustelu otsikolla Mitä saa sanoa? Mitä pitää sanoa? Sosiaalisen median aikakausi testaa sananvapauden. Se, mikä on koettu hyväksyttäväksi puhua pienessä piirissä, voi olla kohtuutonta julkisessa keskustelussa. Sananvapauskeskustelu ei rajoitu laillisen ja laittoman rajanvetoon, vaan kysymys on laajemmin siitä, millaisessa keskustelukulttuurissa haluamme elää. Keskustelua johtaa Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen.
www.vanhankirjallisuudenpaivat.com

Sääksmäki Soi!, 30.6.-2.7. Sääksmäki soi

Sääksmäki Soi! -musiikkipäivät järjestetään teemalla Yhteisöllisyys ja sananvapaus. Sääksmäen kirkossa esitetään Jorma Panulan teos Peltomiehen rukous. Solistin, kuoron ja orkesterin esittämässä oratoriossa aiheet sivuavat uskontoa, yhteiskuntaa, maalaisen asemaa ja sitä mitä ovat yksilön mahdollisuudet ilmaisuun, ajatuksiin ja tekoihin. Voipaalan kartanon kamarikonsertin teema on naisten asema musiikissa. Emil Wikströmin taidemuseossa esitellään kitaristi Peter Lerchen monipuolista tuotantoa ja taiteilija kertoo taipaleistaan eri kulttuureissa. Miten yksilöiden sanavapaus, mahdollisuus saada äänensä kuuluviin eri kulttuureissa on muuttunut?
www.saaksmakisoi.fi

Oriveden Suvi 2017 – Taidekeskus Leporanta

Eila Kosonen, taidehistorian harrastaja, johdattaa kuulijat Taidekeskus Leporannassa itsenäisyytemme ajan alkuvuosiin – kansallisromantiikan jälkeisiin aikoihin taidemaailmassa. Ekspressiivinen kausi teki tällöin tuloaan ja taiteen sananvapaus sai uudenlaista tyyliä. Siitä alkoi itsenäisyytemme ajan kuvataidemaailman kapina, sananvapaus, ajan olosuhteita kohtaan. Tästä muotoutui erilaisia suuntauksia, joita monet taiteilijat toteuttivat omaa persoonallisuuttaan ja sisintään kuunnellen. Kosonen tarinoi Leporannassa itsenäisyyden ajan kuvallisen kaaren taiteen sananvapaudesta aina tämän päivän moderniin abstraktiin kuvaan. Taidekeskus Leporannassa on myös näytillä kesänäyttely Sata vuotta idylliä.
www.orivedensuvi.fi

Tammerkosken sillalla, 30.6.-8.7. Tampere

Tammerkosken sillalla -tapahtuman päiväohjelma on aina ilmaista ja kaikilla on vapaa pääsy. Perjantaina 7.7. festivaali järjestää Senioripäivän, jossa esitetään isänmaallisia lauluja. Lauluja esittämässä on valtakunnallisesti tunnettuja suomalaisia laulajia, muun muassa Jaakko Ryhänen ja Jyrki Anttila. Mukana ohjelmassa on myös Kotkien puhallinorkesteri, Mieskuoro Laulajien seniorit, Konkelot ja Nekalan tyttökuoro. Lisäksi esiintymässä on muita paikallisia laulajia kuten Pirjo Turunen, Valtteri Yrjölä, Matti Heinivaho ja Rauno Arvola. Lauluissa on vahvasti mukana itsenäistymisen ajan sanomaa.
www.sillalla.fi

Fest Afrika, 3.-9.7. Tampere

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Fest Afrika haluaa nostaa ohjelmistossaan esiin afrikkalaisen musiikin historiaa Suomessa ja kertoa niiden henkilöiden ja ryhmien merkityksestä, jotka ovat olleet luomassa nykyistä afrikkalaisen musiikin kenttää Suomeen – joko esittämällä afrikkalaista musiikkia tai edistämällä muusikoiden toimintamahdollisuuksia. Vuoden 2017 festivaalin painopisteenä on suomalaisten ja afrikkalaisten yhteistyö.

Vaikka Suomessa kaikilla on sanan- ja ilmaisunvapaus, ei kaikkien ääniä aina kuulla tai haluta kuunnella. Erityisesti vähemmistökulttuurit ja niiden musiikki- ja tanssityylit jäävät usein vaille laajempaa huomiota Suomessa. Fest Afrikan tavoitteena on pitää ääntä afrikkalaisen musiikin ja taiteen puolesta, näyttää miten paljon afrikkalaiset artistit ovat antaneet Suomelle ja osoittaa, mitä kaikkea heillä voisi olla annettavanaan. Suuntana on tulevaisuus, jossa kaikki voivat ilmaista itseään ja saada äänensä kuuluviin.
www.festafrika.net

Sata Häme Soi, 4.-9.7. Ikaalinen – Lakkautettu kylä -konsertti

Lakkautettu kylä -konsertti tuo esille Karjalaan jääneiden kylien kohtalon. Se raottaa karjalaisen musiikkiperinteen historiaa ja tuo esille vaietut tarinat Karjalan tanssimailta. Sodan jälkeen rajan taa jääneistä kylistä, eikä etenkään kaikista sota-asioista saanut puhua. 1800-1900 -luvun taitteessa haitari oli parjattu ja haukuttu soitin. Karjalaisesta haitarista ei ole juurikaan tähän päivään mennessä puhuttu, vaikka kansan keskuudessa haitari oli jo 1900-luvun alussa suositumpi soitin kuin kantele. Tänä päivänä, kun aikaa on kulunut riittävästi, näistä asioita voidaan puhua ja niitä voidaan tarkastella taiteen kautta soittaen haitaria, kanteletta, jouhikkoa ja muita arvokkaita instrumentteja. Lakkautettu kylä -konsertti on osa Anne-Mari Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa, jota hän tekee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan.
www.satahamesoi.fi

Tammerfest, 19.-22.7. Tampere

Tammerfest järjestää erilaista ohjelmaa ympäri kaupunkia yhteensä neljän päivän aikana. Tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Ratinanniemen festivaalialue, Keskustori ja Laikunlava sekä lukuisat klubit Tampereella. Laikunlavalla on tarjolla ilmaista ja kaikenikäisille suunnattua ohjelmaa perjantaina 21.7. ja lauantaina 22.7. Ohjelmassa on liikunnallista toimintaa, jossa sananvapaus teema tulee esille liikkeen kautta.
www.tammerfest.fi

Sastamala Gregoriana, 21.-28.7. Sastamala

Sastamala Gregoriana juhlistaa 100-vuotiasta Suomea teemalla ”Satoja säveliä, tuhansia tarinoita”. Kesän ohjelmisto esittelee niin keskiajan, renessanssin, barokin kuin nykyajankin musiikkia, ja festivaalin esiintyjäkaarti on tällä kertaa poikkeuksellisen suomalainen. Suomen 100-vuotisjuhlan lisäksi ohjelmistossa kunnioitetaan säveltäjä Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhlaa sekä reformaation 500-vuotisjuhlaa. Sastamala Gregorianan tunnelma ja taika päästään kokemaan tänä vuonna Sastamalan keskiaikaisissa Pyhän Marian ja Pyhän Olavin kirkoissa sekä myös upeassa Laukon kartanossa!
www.sastamalagregoriana.fi

Työväen Musiikkitapahtuma, 27.-30.7. Valkeakoski

Työväen Musiikkitapahtuma kunnioittaa sananvapautta muun muassa tarjoamalla kaikille ilmaisen Sananvapauden Torin festivaalin sydämessä. Sananvapauden Torilla ohjelmassa ovat esimerkiksi M.A. Nummisen esitys sananvapaudesta ja yhdessä nuorten kanssa toteutettava Tube-klubi. Lisäksi erilaiset kansalaisjärjestöt esittelevät torilla toimintaansa. Työväen Musiikkitapahtuma järjestää myös työväenlauluseminaarin yhdessä Sibelius-Akatemian ja Turun yliopiston kanssa. Panelisteina ovat muun muassa Paleface ja Jarkko Martikainen.
www.valmu.com

Pentinkulman päivät, 29.7. – 6.8. Urjala

40-vuotisjuhlaansa viettävän Pentinkulman päivät -kirjallisuustapahtuman teema on Väinö Linnan teoksen henkeä myötäillen Kenelle Jussi maansa kuokki? Maa, etenkin oma, on suomalaisille tärkeä asia niin omaisuutena kuin vaalimisen kohteenakin – vai onko enää? Oman maan käsitteeseen sisältyy vapaus elää sellaisena kuin on, toteuttaa omaa kutsumustaan ja ilmaista itseään joutumatta pelkäämään seurauksia. Sunnuntaina 30.7. järjestettävässä paneelikeskustelussa Kenen ääni kuuluu, kenen sana painaa? aihetta pohtivat sananvapauden ja lehdistöetiikan asiantuntijat, sanankäyttäjät ja sanomisen kohteet.
www.pentinkulmanpaivat.fi

Tapsan Tahdit, 3.-6.8. Nokia

Tapsan Tahtien Koko kylä soi –konsertissa nokialaiset kuorot, orkesterit ja –lauluyhtyeet kokoontuvat yli 100 esiintyjän voimin juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Konsertissa esiintyvät Nokian harmonikkakerho, Nokian Työväen mieskuoro, Pinsiön mieskuoro, Nota Bene Nokia ja Nokian mieskuoro. Konsertti järjestetään lauantaina 5.8.2017 Tahtiteltassa Nokian Pirkkalaistorilla.
www.tapsantahdit.fi

Tampereen Teatterikesä, 7.-13.8. Tampere

Tampereen Teatterikesän vuoden 2017 pääohjelmisto – koko festivaalin lippulaiva – heijastaa sananvapauden teemaa ja kääntää katseen tulevaisuuteen. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna pääohjelmiston kotimaisista ja kansainvälisistä esityksistä vastaa tinkimätön taiteellinen tiimi: Milja Sarkola, Miko Jaakkola ja Erik Söderblom. Lisäksi Teatterikesä suunnittelee Aamulehden kanssa perinteistä paneelikeskustelua, jonka aiheena kulkee tällä hetkellä sananvapaus teatterissa nyt ja silloin: onko teatteri suoraan sanomisen paikka? Löytyykö historiasta suoraa puhetta?
www.teatterikesa.fi

Chilifest Finland, 18.-20.8. Tampere

Chilifest Finland juhlistaa 100-vuotiasta Suomea järjestämällä grillauskilpailun sananvapauden hengessä! Kilpailuun kutsutaan huippukokkeja, joiden tehtävänä on valmistaa ennalta määrätyistä suomalaisista raaka-aineista annos, joka heidän mielestään parhaiten ilmentää sananvapautta. Arvovaltainen asiantuntijaraati valitsee annoksista voittajan.
www.chilifest.fi

Blockfest, 18.-19.8. Tampere

Pohjoismaiden suurin hiphop-tapahtuma Blockfest täyttää 18.-19. elokuuta kymmenen vuotta. Tamperelainen kaupunkifestivaali on täten nostanut kotimaisen rap-lyriikan ja itseilmaisun monimuotoisuutta sensuroimattomasti esille jo vuosikymmenen ajan! Tänä kesänä Blockfest toteuttaa osana Sananvapauden tarina –kampanjaa oman Wall of Freedomin, jonka pinnalle festivaalin kävijät voivat ilmaista itseään kirjallisesti. Lisätietoa aiheesta lähempänä tapahtumaa.
www.blockfest.fi

Maailmantango, 15.-17.9. Tampere

Maailmantango-festivaali on Tampereella syyskuisin järjestettävä, poikkitaiteellinen kaupunkijuhla. Festivaali tuo monipuolisesti esille urbaanin kansankulttuurin tyylilajeja ja ilmaisumuotoja. Yhdennentoista Maailmantango-festivaalin ohjelmisto kunnioittaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Itsenäisyyden juhlavuosi ja sananvapaus-teema näkyvät koko festivaaliohjelmistossa. Pääohjelmisto järjestetään 15.−17.9.2017 Tullikamarin Pakkahuoneella, Klubilla ja Ravintola Telakalla Tampereella. Festivaaliohjelma julkaistaan 1.8.
www.maailmantango.net

Pispalan Sottiisin Tanssimania, 28.9.-1.10. Tampere

Tanssimanian yhteydessä järjestettävässä kaikille avoimessa Tanhujalostamo -seminaarissa pohditaan kansantanssin ilmaisun vapautta. Voiko kansantanssiesitys käsitellä vaikeita aiheita ja onko soveliasta esittää esimerkiksi vanhan kansan rivoja tansseja?

Yli 200 nuorta tanssin ja musiikin harrastajaa tekevät Tanssimanian ja Pirkanmaan musiikkiopiston yhteisellä DÄÄNS-leirillä oman Sananvapaus-tanssinsa, joka esitetään Tanssimanian päätöspäivänä. Tanssin saavutettavuutta lasten ja nuorten parissa lisätään koululaiskonserteissa, joissa esiintyvät kansantanssin ja kansanmusiikin ammattilaiset ja opiskelijat.

www.sottiisi.net

Tampere Jazz Happening, 2.-5.11. Tampere

Tampere Jazz Happening toteuttaa Sanavapauden tarinaan liittyvän konsertin. Esiintyjät kutsutaan maasta, jossa taitelijoiden sananvapaus on rajattu. Esiintyjäryhmän nimi ja maa julkaistaan kevään 2017 aikana.
www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/

Urjala Soikoon!, 3.-5.11. Urjala

Urjala Soikoon! -kamarimusiikkifestivaalin konsertteihin punoutuu säikeitä uhatun sananvapauden tarinasta. Festivaali esittelee mielipiteidensä vuoksi väheksyttyjä tai vainottuja säveltäjiä sekä sävellyksiä, jotka ovat syntyneet vankiloissa ja vankileireillä tai vallanpitäjien korvien ulottumattomissa, heidän kieltojaan ja määräyksiään uhmaten.
Neuvostoliitossa valtio määräsi jo 1930-luvulta lähtien tarkkaan, millaista musiikkia sai tuottaa ja julkaista. Natsi-Saksassa taas atonaalista musiikkia kuvailtiin bolševistiseksi ja rappiotaiteeksi. Millainen musiikki nykypäivän Suomessa voitaisiin kieltää?
www.urjalasoikoon.fi

Annikin Runofestivaali, 4.-7.12. Tampere – Mainostaulujen runot

Annikin Runofestivaalin tuottama Mainostaulujen runot – uutta runoutta kaupunkitilaan – hanke tuo Tampereen keskustan alueelle ennen julkaisemattomia runoja yhdeltätoista nykyrunoilijalta. Kultakin runoilijalta tilataan uusi runo, joka julkaistaan kookkaissa mainostauluissa. Runojulisteet ovat esillä 33 eri kohteessa 4.-17.12.2017. Runojen teemana on sananvapaus. Kyseessä on Tampereella kaikkien aikojen ensimmäinen hanke, joka tuo runoutta kaupunkilaisten saataville paikkoihin, missä tavallisesti nähdään kaupallisia tiedotteita. Mainostaulujen runot tuovat nykyrunoutta näkyväksi uusille yleisöille.
www.annikinkatu.net/runofestivaali/

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry
toiminnanjohtaja Annamaija Saarela
annamaija.saarela(at)pirfest.fi
+358 50 307 6095

tiedottaja Laura Moisio
laura.moisio(at)pirfest.fi
+358 400 211 164
www.pirfest.fi

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb