4.10.2017

Pirkanmaan festivaalit jatkuvat joulukuulle asti!

Pirkanmaan festivaalien vilkas ja monipuolinen vuosi on lähestymässä loppuaan. Loppuvuoden festivaalitarjonnasta vastaavat Lost In Music, Tampere Jazz Happening ja Pirfestin uusin jäsen Urjala Soikoon! Jäsenfestivaalien uusia avauksia ovat Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden yhteistyössä syntynyt tapahtuma Miniteatterikesä Mäntässä sekä joulukuussa Tampereen katuja koristava Annikin Runofestivaalin Mainostaulujen runot -projekti, joka on osa Pirfestin sananvapauden tarina -hanketta.

Tampere täynnä nousevia kykyjä 5.-7.10.

Lost In Music on Tampereella vuosittain järjestettävä kaupunki- ja showcase-festivaali, jossa jopa 80 artistia esiintyy Tampereen keskeisissä keikkapaikoissa. Festivaali esittelee uusia, nousevia pop-, rock-, indie- ja metallibändejä ja mukana on lisäksi hiphop- ja maailmanmusiikkia kokeellisempaa puolta unohtamatta. Uralleen ponnahduslautaa etsivien artistien lisäksi festivaalilla esiintyy myös nimekkäämpiä artisteja. 11. kertaa järjestettävän Lost in Musicin pääesiintyjinä toimivat tänä vuonna Saara, Arttu Lindeman, Battle Beast, Turmion Kätilöt ja Satellite Stories. Festivaalin ohjelmasuunnittelusta vastaa Nem Agency.

Vihkiydy jazzin saloihin

Tampere Jazz Happening järjestetään jälleen 2.–5.11., jolloin festivaali tuo kaupunkiin joukon nykyjazzin kiinnostavimpia nimiä niin meiltä kuin maailmaltakin. Kymmenessä konserttitilaisuudessa nähdään yhteensä 25 kokoonpanoa. Mukana on mm. brittijazzin kovin nouseva nimi Shabaka Hutchings, joka nähdään Pakkahuoneella peräti kahdessa kokoonpanossa. Jazzin legendoja puolestaan edustaa esimerkiksi afrobeat-pioneeri, rumpali Tony Allen.

Vihkiytyminen jazzin saloihin on tehty helpoksi ensikertalaisellekin, sillä festivaalin avajais- ja päätöskonsertit ovat pääsymaksuttomia tilaisuuksia. Avajaispäivänä Klubilla esitellään kolmen kokoonpanon voimin virolaista nykyjazzia, ja päätöskonsertissa Telakalla soivat sveitsiläisen Lucia Cadotschin eteeriset melodiat.

Urjala Soikoon!

Urjala Soikoon! – kokoaan suurempi musiikkifestivaali – järjestetään 3.–5.11. jo neljännen kerran. Yleisölle esitellään mm. huikeita nuoria tähtiä, kuten sellisti Jonathan Roozeman ja kansainvälistäkin menestystä niittänyt Seele-kvartetti, jonka jäsenten keski-ikä on vain 16 vuotta.

Festivaalin taiteellisen johtajan, alttoviulisti Teemu Kupiaisen kokoamaan nimekkääseen esiintyjäkaartiin kuuluvat myös viulisti Alexander Janiczek, pianisti Kirill Kozlovski, kanteletaiteilija Eija Kankaanranta, lausuja Tarja Nyberg ja tanssija Tuomo Railo. Lauantai-iltana 4.11. Sampo Lassila NARINKKA soittaa suomalaista klezmeriä, kansanmusiikin ja kamarimusiikin rajamailla liikkuvaa maailmanmusiikkia. Nautinnon täydentävät Markus Aremon kekseliäät herkut.

Miniteatterikesä Mänttä-Vilppulaan

Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden yhteistyössä syntynyt tapahtuma tuo 15.–19. marraskuuta teatterin juhlan Mänttä-Vilppulaan. Miniteatterikesä Mäntässä on täysin uusi avaus ja yhteistyöhanke, jossa kuvataide ja esittävä taide kohtaavat.

Tapahtuma tuo Mänttään nipun upeita esityksiä, kuten Juha Hurmeen jo klassikoksi muodostuneen Puupään ja Grus Grus Teatterin kiitetyn esikoisnäytelmän Hugo Simbergin siivet.

Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa yhteistyössä tapahtuman toteuttavat Ravintola Gösta, Mäntän Klubi ja Mänttä-Vilppulan kaupunki. Miniteatterikesän päätukija on Majaoja-säätiö. Lipunmyynti Serlachius-museoiden myyntipalvelusta.

Mainostaulujen runot – uutta runoutta kaupunkitilaan

Annikin Runofestivaalin Mainostaulujen runot – uutta runoutta kaupunkitilaan -projekti tuo kahdeksi viikoksi Tampereen keskustan suuriin ulkomainostauluihin ennen julkaisemattomia runoja yhdeltätoista nykyrunoilijalta. Runojulisteet ovat esillä 33 kohteessa 4.-17.12.2017. Runojen teemana on sananvapaus. Kyseessä on näkyvyydeltään yksi viime vuosien suurimmista nykyrunoushankkeista. Runot saavuttavat lukijoita myös kotisivujen, erilaisten kampanjoiden ja sosiaalisen median kautta. Runoilijat ovat Kari Aronpuro, Arja Tiainen, Mikko Mankinen, Johanna Venho, Harri Hertell, Tiina Lehikoinen, Niillas Holmberg, Juho Hakkarainen, Claes Andersson, Raisa Marjamäki ja Jonimatti Joutsijärvi. Projekti on osa Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -hanketta.